Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

“Συγνώμη” από Mazda, Suzuki & Yamaha για λάθος ελέγχους

Ελλάδα 15:40
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

“Συγνώμη” από Mazda, Suzuki & Yamaha για λάθος ελέγχους

ΝΕΑ

“Συγνώμη” από Mazda, Suzuki & Yamaha για λάθος ελέγχους

ΝΕΑ

Το “ακατάλληλο” τρόπο με τον οποίο δοκίμαζαν τα οχήματά τους οι Mazda, Suzuki και Yamaha, μετρώντας εκπομπές ρύπων αλλά και κατανάλωση, αποκάλυψε η κυβέρνηση της Ιαπωνίας. “Συγνώμη” ζήτησαν και οι τρεις κατασκευαστές. ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΞΥΔΗ

Advertisement
Advertisement

Η αποκάλυψη-ανακοίνωση από την ιαπωνική κυβέρνηση πραγματοποιήθηκε χθες 9 Αυγούστου, σύμφωνα με το Reuters και έρχεται να προστεθεί στον μακρύ πλέον κατάλογο Ιαπώνων κατασκευαστών με παρατυπίες στις μετρήσεις τους.

Η αποκάλυψη έγινε μετά από αίτηση της ιαπωνικής κυβέρνησης στους κατασκευαστές να ελέγξουν τον τρόπο που διεξάγονται οι έλεγχοι τους, ύστερα και από τις παρατυπίες των Nissan και Subaru την χρονιά που πέρασε.

Το Reuters αναφέρει ότι η προκειμένη περίπτωση είναι διαφορετική από εκείνη του VW Group αφού εδώ δεν υπήρξε εγκατάσταση λογισμικού που ξεγελά τα μηχανήματα μέτρησης αλλά παρατυπίες στον τρόπο διεξαγωγής των ελέγχων. Στην περίπτωση των Mazda, Suzuki και Yamaha οι εταιρίες έδωσαν έγκριση για οχήματά τους για εκπεμπόμενους ρύπους και κατανάλωση, παρόλο που οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν υπό ακατάλληλες συνθήκες. Συγκεκριμένα ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης αναφέρει πως εντοπίστηκαν μικρές διαφορές στην ταχύτητα κίνησης των οχημάτων που, υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να ακυρώσουν την δοκιμή.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με το Reuters οι δοκιμές από τους τρεις κατασκευαστές πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, ενώ στην περίπτωση της Suzuki οι λανθασμένες μετρήσεις εντοπίζονται μέχρι και το 2012. Η Suzuki πραγματοποίησε ελέγχους σε 12.819 από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι σήμερα εκ των οποίων στο 50% οι έλεγχοι έγιναν με λάθος τρόπο.

Στην περίπτωση της Mazda οι παρατυπίες σε παρόμοιους ελέγχους φτάνουν μόνο το 4%, ενώ για την Yamaha το ποσοστό πέφτει μόλις στο 2%.

Τα οχήματα στα οποία πραγματοποιήθηκαν οι έλεγχοι προορίζονταν για την ιαπωνική αγορά και καμία από τις εταιρίες δεν θα προχωρήσει σε κάποιου είδος ανάκληση, ενώ και οι τρεις κατασκευαστές ζήτησαν “συγνώμη” μέσω εκπροσώπων τους.