Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Στο προσκήνιο ξανά η υπογειοποίηση του ΗΣΑΠ Φάληρο-Πειραιάς

Ελλάδα 11:18
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Στο προσκήνιο ξανά η υπογειοποίηση του ΗΣΑΠ Φάληρο-Πειραιάς

ΝΕΑ

Έπειτα από 25 χρόνια στασιμότητας, το πάγιο αίτημα για υπογειοποίηση της γραμμής του ΗΣΑΠ από το Νέο Φάληρο έως το λιμάνι του Πειραιά ξανά στο επίκεντρο.

Advertisement
Advertisement

Επανεκκίνηση στις συζητήσεις για την υπογειοποίηση του ΗΣΑΠ στον Πειραιά, ένα έργο που θα μπορούσε να αλλάξει τον αστικό χάρτη της πόλης

Με βασικό θέμα την υπογειοποίηση της γραμμής του ΗΣΑΠ στο τμήμα από το Νέο Φάληρο έως τον Πειραιά, πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση εργασίας μεταξύ του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη και του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταφορών Κωνσταντίνου Κυρανάκη. Το έργο, που συζητείται επί δύο δεκαετίες χωρίς να έχει υλοποιηθεί, θεωρείται κομβικής σημασίας για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της πόλης και την εξυπηρέτηση των εκατομμυρίων επισκεπτών του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Δημαρχείο Πειραιά, συζητήθηκαν ακόμη ζητήματα αστικής κινητικότητας, ενίσχυσης των λεωφορειακών γραμμών και αναβάθμισης των μέσων σταθερής τροχιάς, με έμφαση στη θερινή περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε αυτοψία στην ανενεργή γραμμή του τραμ στην Ακτή Ποσειδώνος, για την προώθηση λύσεων αξιοποίησής της.

Advertisement
Advertisement

Ο Δήμαρχος Πειραιά επανέλαβε ότι η υπογειοποίηση αποτελεί «πάγιο αίτημα της πόλης εδώ και 25 χρόνια» και τόνισε τη σημασία του έργου όχι μόνο για την ενοποίηση του αστικού ιστού αλλά και για τη διευκόλυνση των περίπου 17 εκατομμυρίων επιβατών ετησίως που διακινούνται από το λιμάνι.

Έργο με ιστορικό βάθος και αστικό αντίκτυπο

Η πρόταση για υπογειοποίηση της γραμμής 1 του Μετρό (ΗΣΑΠ) από το Φάληρο έως τον Πειραιά χρονολογείται ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Αν και τότε προτάθηκε λύση με υπόγειο σταθμό στα Καμίνια και βύθιση των γραμμών, η έλλειψη ωριμότητας, μελετών και χρηματοδότησης ανέστειλε την υλοποίησή της.

Advertisement

Σήμερα, το σχέδιο χρειάζεται επικαιροποίηση για να ανταποκριθεί στις νέες κυκλοφοριακές απαιτήσεις, ενώ η απουσία εξασφαλισμένης χρηματοδότησης παραμένει βασικό εμπόδιο. Υπάρχουν ακόμη σκέψεις για συνολική υπογειοποίηση της γραμμής και των παράλληλων οδικών αξόνων, γεγονός που θα δημιουργούσε υπέργειο χώρο για πράσινες διαδρομές, πεζόδρομους και ποδηλατοδρόμους, συνδέοντας περιοχές που σήμερα χωρίζονται από τις γραμμές.

Αστική ανάπλαση και κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση

Advertisement

Η υπογειοποίηση θα επιτρέψει την ενοποίηση του κέντρου της πόλης με τις γύρω συνοικίες, θα συμβάλει στην ανάπτυξη νέων υποδομών και θα αναβαθμίσει την εικόνα του Πειραιά. Η μεταφορά της γραμμής σε υπόγειο επίπεδο θα απελευθερώσει κρίσιμες κυκλοφοριακές αρτηρίες όπως η Ομηρίδου Σκυλίτση και η Μικράς Ασίας, ενισχύοντας την πρόσβαση προς το λιμάνι. Ταυτόχρονα, προβλέπεται σημαντική ενίσχυση στην ασφάλεια και την ταχύτητα των συρμών, καθώς σήμερα στο συγκεκριμένο τμήμα χρησιμοποιούνται ακόμη παλαιού τύπου ξύλινοι στρωτήρες.

Επιπλέον, ο Δήμος προγραμματίζει τη δημιουργία «πράσινης διαδρομής» σε ανενεργές σιδηροδρομικές γραμμές που θα συνδέουν τη Λεύκα με τον Άγιο Διονύσιο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι μελέτες για την ανάπλαση της οδού Γούναρη.

Στρατηγικός κόμβος για τη χώρα

Advertisement

Όπως δήλωσε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών, ο Πειραιάς αποτελεί κρίσιμο συγκοινωνιακό κόμβο σε εθνικό επίπεδο, και η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου μετακινήσεων με γνώμονα τη βιωσιμότητα, την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα αποτελεί προτεραιότητα.

Η υπογειοποίηση του ΗΣΑΠ μπορεί να μην έχει ακόμη εξασφαλισμένη πορεία, ωστόσο η επαναφορά της στο επίκεντρο του σχεδιασμού, σε συνδυασμό με την ύπαρξη εναλλακτικών λύσεων μετακίνησης μέσω της γραμμής 3 του μετρό, δημιουργεί συνθήκες για να γίνει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης.

Ένα βήμα που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που ο Πειραιάς κινείται, αναπνέει και συνδέεται με το μέλλον του.