Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Στην τελική ευθεία το Μετρό της Θεσσαλονίκης

Ελλάδα 19:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στην τελική ευθεία το Μετρό της Θεσσαλονίκης

ΝΕΑ

Στην τελική ευθεία το Μετρό της Θεσσαλονίκης

ΝΕΑ

Η κατασκευάστρια εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα τα απολογιστικά στοιχεία και την πρόοδο που έχει συντελεστεί.

Advertisement
Advertisement

Το Νοέμβριο του 2024 παραδίδεται το νέο Μετρό Θεσσαλονίκης στο ελληνικό κράτος από την ΆΚΤΩΡ που έχει αναλάβει την κατασκευή του.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία, όπως δόθηκαν από την εταιρεία, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί τα έργα, υπό την ευθύνη πολιτικών μηχανικών, των 13 σταθμών της κύριας γραμμής, καθώς και η εγκατάσταση των περισσοτέρων ηλεκτρομηχανολογικών (Η/Μ) συστημάτων.

Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι δοκιμές των Η/Μ συστημάτων, που αναμένεται να ενταθούν τους επόμενους μήνες, αλλά και η εγκατάσταση του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της ΑΚΤΩΡ με την πρόοδο για κάθε έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης (βασική γραμμή και επεκτάσεις), η πρόοδος που έχει συντελεστεί είναι η εξής:

Έργα Πολιτικού Μηχανικού

Ολοκληρώνονται τα αρχιτεκτονικά τελειώματα σε όλους τους σταθμούς (ανοξείδωτα κιγκλιδώματα, χαλύβδινες επενδύσεις, χρωματισμοί, στέγαστρα), τα οποία θα αποπερατωθούν πλήρως με την ολοκλήρωση των ηλεκτρομηχανολογικών (Η/Μ) εγκαταστάσεων. Εξαίρεση αποτελεί ο σταθμός «Βενιζέλου», στον οποίο συνεχίζονται οι εργασίες σκυροδεμάτων στην Βόρεια και Νότια είσοδο, ενώ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες αρχιτεκτονικών τελειωμάτων και Η/Μ εγκαταστάσεων. Παράλληλα, υλοποιούνται και οι αποκαταστάσεις της επιφάνειας οδού στους σταθμούς του δικτύου.

Advertisement

Σταθμός «Βενιζέλου» και Αρχαιολογικά

Στον σταθμό «Βενιζέλου» ολοκληρώθηκε η μεταφορά όλων των αρχαιοτήτων που είχαν αποσπασθεί και αναμένεται μέχρι τον Μάιο του 2024 η πλήρης συντήρηση και ανάδειξή τους. Ο συγκεκριμένος σταθμός εκτιμάται ότι θα αποτελέσει διεθνή πόλο έλξης, χάρη στη σπάνια αρχαιολογική του αξία. Παράλληλα, στο πλαίσιο προβολής και ανάδειξης του Αρχαιολογικού Έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης, βρίσκονται σε εξέλιξη εγκατάστασης LED Panels, Προθηκών, Διαφανοσκοπίων, Τρισδιάστατων εκτυπώσεων και ψηφιακών εφαρμογών αρχικά σε έξι σταθμούς.

Advertisement

Κυκλοφοριακά – περιφράξεις

Τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόσθηκαν στην κυκλοφορία των οδών γύρω από τους σταθμούς, τα οποία ήταν απαραίτητα για την ορθή κατασκευή τους, έχουν αρθεί και έχει επανέλθει η κυκλοφορία στην προηγούμενη κατάσταση. Μοναδικές εξαιρέσεις αποτελούν η επαναφορά της Εγνατίας Οδού στο σταθμό «Βενιζέλου», η οποία θα γίνει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ο επίσταθμος του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού (περιοχή Αγίων Πάντων), η διάνοιξη της Οδού Σόλωνος στο σταθμό 25ης Μαρτίου, καθώς και η επαναφορά της κεντρικής εισόδου του Α.Π.Θ. Επιπλέον, οι περιφράξεις των σταθμών της βασικής γραμμής απομακρύνονται και οι περιοχές τους αποδίδονται προς χρήση στους κατοίκους της πόλης. Εξαίρεση αποτελούν οι σταθμοί «Βενιζέλου» και «25ης Μαρτίου», καθώς και οι είσοδοι και τα φρεάτια των σταθμών, στις οποίες οι περιφράξεις παραμένουν για λόγους ασφαλείας.

Δοκιμές Ηλεκτρομηχανολογικών (Η/Μ) συστημάτων

Advertisement

Στους ανατολικούς σταθμούς της κύριας γραμμής βρίσκονται σε εξέλιξη δοκιμές των Η/Μ συστημάτων και εγκαταστάσεων, ενώ οι ίδιες δοκιμές θα συνεχιστούν και στους δυτικούς σταθμούς (από «Αγ. Σοφία», έως «Ν.Σ. Σταθμό») τον επόμενο μήνα, με τελευταίες τις δοκιμές των Η/Μ συστημάτων του σταθμού «Βενιζέλου». Ενώ θα ακολουθήσουν με την ίδια σειρά οι συνδυασμένες δυναμικές δοκιμές των Η/Μ συστημάτων των σταθμών με την παρουσία και κίνηση των συρμών και στις 2 σήραγγες και με έλεγχο από το αυτόματο σύστημα ελέγχου του συνόλου του συστήματος.

Σηματοδότηση και Συλλογή Κομίστρου

Οι Αυτόματες Θύρες Αποβαθρών έχουν εγκατασταθεί σε κάθε σταθμό και οι δοκιμές τους έχουν ολοκληρωθεί, ενώ ολοκληρώνεται η εγκατάσταση του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου, το οποίο αποτελείται από τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων και τις πύλες ακύρωσης εισιτηρίου. Η Σιδηροδρομική Επιδομή, το Αυτόματο Σύστημα Σηματοδότησης και το αυτόματο σύστημα ελέγχου των 18 συρμών έχει ολοκληρωθεί, συμπεριλαμβανομένων και των δοκιμών του κάθε συστήματος, συνεπώς και αυτά τα συστήματα είναι έτοιμα για τις τελικές συνδυαστικές δοκιμές του συνόλου των συρμών.

Επέκταση Καλαμαριάς

Η επέκταση θα ολοκληρωθεί έξι μήνες μετά την παράδοση της βασικής γραμμής. Τα αρχιτεκτονικά τελειώματα των σταθμών καθώς και οι Η/Μ εγκαταστάσεις βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης. Η σιδηροδρομική επιδομή έχει ολοκληρωθεί και ελεγχθεί και το σύστημα σηματοδότησης ολοκληρώνεται το αμέσως χρονικό διάστημα. Παράλληλα συνεχίζεται η εγκατάσταση των συστημάτων τηλεπικοινωνιών. Οι παραπάνω εργασίες συνδυάζονται με την προμήθεια 15 νέων συρμών, οι οποίοι θα ξεκινήσουν να παραδίδονται βαθμιαία από τα μέσα του 2024 έως τα μέσα του 2025. Η ολοκλήρωση της Επέκτασης του Μετρό προς Καλαμαριά του Μετρό Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έρχονται νέες γραμμές και σταθμοί στο Μετρό της Αθήνας
Ξεκινάει η «Αθηνά» να σκάψει όλη την Αθήνα (+video)
Από Ίλιον στην Ομόνοια σε μόλις 20 λεπτά!