Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Στην Ευρώπη το σκληροτράχηλο Ford Ranger Raptor (+video)

Ελλάδα 12:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Στην Ευρώπη το σκληροτράχηλο Ford Ranger Raptor (+video)

ΝΕΑ

Στην Ευρώπη το σκληροτράχηλο Ford Ranger Raptor (+video)

ΝΕΑ

Η Ford πραγματοποίησε το ντεμπούτο του Ranger Raptor, της πιο «hardcore» έκδοση του pick-up της στην Έκθεση Ηλεκτρονικών Παιχνιδιών Gamescom στην Κολωνία, πριν την επικείμενη διάθεσή του στην Ευρωπαϊκή αγορά το 2019. Έχοντας εξελιχθεί από την Ford Performance για τους λάτρεις της γρήγορης off-road οδήγησης, το πρώτο Ranger Raptor της ιστορίας θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη από τα μέσα του 2019.

Advertisement
Advertisement

Για την κίνησή του το Ranger Raptor διαθέτει τον Bi-turbo κινητήρα 2.0 litre EcoBlue diesel της Ford, ο οποίος αποδίδει 213 ίππους και ροπή 500 Nm, ενώ συνδυάζεται με το νέο αυτόματο κιβώτιο 10 σχέσεων της μάρκας.

Κατασκευασμένο για να αντιμετωπίζει ακραίες συνθήκες εκτός δρόμου, το ενισχυμένο πλαίσιο του Ranger Raptor χρησιμοποιεί υψηλής αντοχής ατσάλια με μειωμένη περιεκτικότητα κραμάτων, ενώ η αγωνιστική ανάρτηση του είναι φτιαγμένη για να τα βγάζει πέρα σε δύσκολα εδάφη με υψηλές ταχύτητες.

Ranger Raptor (2)

Advertisement
Advertisement

Οι σπορ αποσβεστήρες με έμβολα 46,6 mm υποστηρίζονται από αλουμινένιους βραχίονες ελέγχου, με προεξέχοντες βάσεις θόλων αμορτισέρ μπροστά και ειδική νέα διάταξη πίσω ανάρτησης με γόνατα ελατηρίων, αλλά και ενσωματωμένο σύνδεσμο Watt που επιτρέπει την κίνηση του άξονα πάνω / κάτω με ελάχιστη πλευρική απόκλιση. Το φρενάρισμα εκτελείται από εμπρός δαγκάνες δύο εμβόλων, αεριζόμενους εμπρός δίσκους 332 mmx 32 mm και αεριζόμενους πίσω δίσκους 332 mmx 24 mm.

Ελαστικά παντός εδάφους BF Goodrich 285/70 R17 έχουν εξελιχθεί ειδικά για το Ranger Raptor, ενώ υπάρχουν επίσης ποδιές στο κάτω μέρος του αμαξώματος για προστασία από τις κακουχίες εκτός δρόμου.

Σχεδιαστικά, μία εντυπωσιακή νέα μάσκα, εμπνευσμένη από τα πρώτο στον κόσμο εργοστασιακό pick-up υψηλών επιδόσεων – το Ford F 150 Raptor – δεσπόζει στο χώρο ανάμεσα στους προβολείς xenon και πάνω από τον εμπρός προφυλακτήρα. Ανθεκτικός σε συνθήκες ερήμου, ο εμπρός προφυλακτήρας περιλαμβάνει νέους προβολείς LED με λειτουργικούς αεραγωγούς air-curtain που βελτιώνουν τη ροή αέρα γύρω από το αμάξωμα.

Advertisement

Ranger Raptor (5)

Εντυπωσιακά συνθετικά φτερά είναι σχεδιασμένα για να προστατεύουν από ζημιές εξ αιτίας της off-road χρήσης και επιτρέπουν μακρύτερη διαδρομή της  ανάρτησης και υπερμεγέθη ελαστικά. Τα πλαϊνά σκαλοπάτια είναι μελετημένα για να αποτρέπουν φθορές του πίσω τμήματος από χαλίκια, και φέρουν σημεία διαφυγής/αποστράγγισης για άμμο, λάσπη και χιόνι.

Advertisement

Στο εσωτερικό, τα επενδυμένα καθίσματα είναι ειδικά σχεδιασμένα για στήριξη σε οδήγηση εκτός δρόμου με μεγάλες ταχύτητες, ενώ υπάρχουν μπλε ραφές και δερμάτινες πινελιές στην καμπίνα. Ελαφριά, αγωνιστικού στυλ paddles (χειριστήρια) από μαγνήσιο για ζωηρές αλλαγές σχέσεων είναι εύκολα προσβάσιμα δίπλα στις λαβές του δερμάτινου τιμονιού, που χρησιμοποιεί πάνω κεντρικό ‘marker’για να βοηθά τους οδηγούς να παρακολουθούν τη θέση του τιμονιού εκτός δρόμου και κοσμείται με το έμβλημα Raptor.

Ranger Raptor (4)

Το Ranger Raptor επιτρέπει στους οδηγούς να επιλέγουν από έξι οδηγικά προφίλ του Terrain Management System σε συνάρτηση με μία μεγάλη ποικιλία εδαφών και οδηγικών σεναρίων (Normal, Sport, Grass/Gravel/Snow, Mud/Sand, Rock και Baja).

Advertisement

Οι μηχανικοί της Ford δοκίμασαν εκτενώς τον κινητήρα Bi-turbo 2.0-litre EcoBlue του Ranger Raptor και το αυτόματο κιβώτιο 10 σχέσεων για να αποδείξουν την αντοχή του στις πιο σκληρές συνθήκες. Το αυτόματο κιβώτιο 10 σχέσεων της Ford είναι ίδιο με του F-150 Raptor. Η ευρύτερη κλιμάκωση έχει σαν αποτέλεσμα καλύτερη επιτάχυνση, απόκριση και οικονομία καυσίμου.

Τέλος το νέο Ranger Raptor διαθέτει πολλές τεχνολογίες υποστήριξης και ασφάλειας, όπως μια βελτιωμένη έκδοση του Ford Stability Control με λειτουργία Roll Mitigation και Electronic Stability Control, Trailer Sway Control, Hill Start Assist, Hill Descent Control και Load Adaptive Control.