Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Στην E-Class ο νέος diesel της Mercedes

Ελλάδα 5:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Στην E-Class ο νέος diesel της Mercedes

ΝΕΑ

Στην E-Class ο νέος diesel της Mercedes

ΝΕΑ

Σχεδόν δύο μήνες μετά την προαναγγελία για το λανσάρισμα των νέων πετρελαιοκινητήρων της Mercedes-Benz από τον Πρόεδρο της Daimler, Dr. Dieter Zetsche, η γερμανική μάρκα παρουσιάζει τον πρώτο τετρακύλινδρο diesel με κωδική ονομασία OM 654. Κάνει πρεμιέρα στη νέα E-Class (στην έκδοση Ε 220d) και πληροί ήδη τις προδιαγραφές ρύπων που θα επιβάλει η ΕΕ το Σεπτέμβριο του 2017.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ

Ως γνωστόν, οι κατασκευαστές θέλουν να διατηρήσουν τους πετρελαιοκινητήρες, διότι τους βοηθούν να πιάνουν τους στόχους εκπομπών CO2. Οι diesel όμως μέχρι σήμερα ήταν «προβληματικοί» όσον αφορά το οξείδιο του αζώτου (NOx), οι υψηλές εκπομπές του οποίου ευθύνονται για σοβαρές ασθένειες, όπως άσθμα, βρογχίτιδα και εμφύσημα (πάθηση των πνευμόνων). Ο περιορισμός του NOx επιτυγχάνεται μέσω της τεχνολογίας επιλεκτικής κατάλυσης (SCR), η οποία εφαρμόζεται στους σύγχρονους πετρελαιοκινητήρες.

Η Mercedes επανασχεδίασε τους θαλάμους καύσης και εξέλιξε το σύστημα μετεπεξεργασίας των καυσαερίων, το οποίο τοποθετείται απευθείας στον κινητήρα και όχι κάτω από το πάτωμα του αυτοκινήτου. Με αυτόν τον τρόπο η αποτελεσματικότητά του επηρεάζεται λιγότερο από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και το οδηγικό στιλ.

Advertisement
Advertisement

O 2λιτρος diesel αποδίδει 195 ίππους, καταναλώνει κάτω από το καπό της E 220d 3,9 lt/km και εκπέμπει στο περιβάλλον 102 g. CO2 ανά km. Τις χαμηλές εκπομπές οξειδίου του αζώτου επιβεβαίωσε με μετρήσεις της υπό ρεαλιστικές συνθήκες (RDE) και η εταιρεία πιστοποίησης Dekra. Μέχρι το 2019 όλα τα πετρελαιοκίνητα Mercedes θα εφοδιάζονται από τους νέους diesel, σε διάφορες ιπποδυνάμεις.