Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Station Wagon: Πολύ «σκληρά» για να πεθάνουν!

Ελλάδα 12:26
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Station Wagon: Πολύ «σκληρά» για να πεθάνουν!

ΝΕΑ

Station Wagon: Πολύ «σκληρά» για να πεθάνουν!

ΝΕΑ

Παρά το γεγονός πως οι πωλήσεις τους καταγράφουν πτώση σε κάποιες αγορές συνεχίζουν να προσελκύουν αγοραστές.

Advertisement
Advertisement

Τα station wagon μοντέλα έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε ευρωπαϊκούς δρόμους από τη δεκαετία του 1950 αλλά τα τελευταία χρόνια καταγράφουν μεγάλη πτώση καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες τα εγκαταλείπουν για να επικεντρωθούν στα δημοφιλή SUV και crossover μοντέλα.

Οι station wagon εκδόσεις ήταν πολύ δημοφιλείς κυρίως στις οικογένειες επειδή είχαν πολύ μεγαλύτερους χώρους διαθέσιμους από τα σεντάν.

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο η έλευση των SUV και των crossovers άλλαξε τα δεδομένα και πλέον οι δύο κατηγορίες καταλαμβάνουν το 34% του συνόλου των πωλήσεων ενώ οι station wagon εκδόσεις μόλις το 11% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Jato.

Η αγορά των station wagon εκδόσεων θα συρρικνωθεί περαιτέρω σε 1,5 εκατομμύριο μονάδες μέχρι το 2025 από 1,7 εκατομμύρια το τρέχον έτος και σχεδόν 2 εκατομμύρια το 2016, προβλέπει η εταιρεία αναλυτών LMC Automotive. Οι πωλήσεις τους επίσης κατέγραψαν μείωση 10% καθώς ανήλθαν σε 863.626 μονάδες στο πρώτο εξάμηνο.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες με μακρά ιστορία στα station wagon μοντέλα όπως η Citroen, η Nissan, η Alfa Romeo και η Honda δεν έχουν κανένα μοντέλο για την Ευρώπη Ευρώπη.

Advertisement

Η Toyota έχει ένα μοντέλο, ενώ η Renault, η Peugeot και η Ford έχουν μόνο δύο μοντέλα.

«Για να είμαστε ειλικρινείς, σκεφτήκαμε να αντικαταστήσουμε το όχημα Clio, αλλά τελικά αποφασίσαμε να μην το κάνουμε», δήλωσε ο Olivier Brosse, διευθυντής προγράμματος Renault για τα μικρά αυτοκίνητα.

Advertisement

Είπε ότι πολλοί πελάτες του Clio station wagon επέλεξαν το νέο SUV Captur, το οποίο έχει 81 λίτρα περισσότερο χώρο από την προηγούμενη γενιά.

Σε ποιες χώρες εξακολουθούν να καταγράφουν υψηλές πωλήσεις

Advertisement

Ένα μεγάλο πρόβλημα για τα station wagon μοντέλα είναι ήταν ευρέως διαδεδομένα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ τώρα είναι σχεδόν ανύπαρκτα.

Στις ΗΠΑ επίσης τα station wagon αυτοκίνητα έχουν αντικατασταθεί από τα SUV αλλά και τα pickups.

Πάντως το 2017 στην Ευρώπη είχε διατεθεί το 72% των παγκόσμιων πωλήσεων station wagon αυτοκινήτων σύμφωνα με τα στοιχεία της JATO.

Ωστόσο κάποιες αγορές γυρίζουν την πλάτη στα station wagon μοντέλα. Για παράδειγμα στην Ιταλία η συγκεκριμένη κατηγορία αυτοκινήτων αντιπροσώπευε το 15% του συνόλου των πωλήσεων το 1999 αλλά το πρώτο εξάμηνο του 2019 μόλις που άγγιζε το 5%.

Στη Βρετανία, τα station wagon αντιπροσώπευαν επίσης το 5% των πωλήσεων του πρώτου εξαμήνου, ενώ στη Γαλλία ανήλθαν μόλις στο 4%.

Αυτό που είναι πιθανό να σώσει τα station wagon από την εξαφάνιση είναι οι αγορές της Βόρειας και της Ανατολικής Ευρώπης.

Μάλιστα η Γερμανία και η Σουηδία φαίνεται ότι αποτελούν δύο καλές αγορές για τα station wagon μοντέλα καθώς στο πρώτο εξάμηνο το ποσοστό τους ανήλθε σε 17% και 31% αντίστοιχα!

Επίσης ικανοποιητικές επιδόσεις σημειώνουν τα station wagon αυτοκίνητα σε Ολλανδία, Βέλγιο, Πολωνία και Τσεχία.

Η ισχύς της Skoda στη Γερμανία και στην Τσεχία ενισχύθηκε από το Octavia Combi με αποτέλεσμα η αυτοκινητοβιομηχανία να ενισχύσει την παραγωγή του.

Ιδιαίτερα καλές ήταν επίσης και οι επιδόσεις του station wagon Volkswagen Passat.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες Premium εξακολουθούν να έχουν στη γκάμα των μοντέλων τους station wagon εκδόσεις.

Από τις τρεις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, η Audi ήταν ο πρώτος ηγέτης πωλήσεων με το A4 Avant και το A6 Avant να βρίσκονται μπροστά από τα αντίστοιχα μοντέλα της BMW και της Mercedes-Benz.

Η Volvo έχει εξελίξει κάποιες εκδόσεις station wagon με χαρακτηριστικά off-road με αποτέλεσμα η έκδοση Cross Country του Volvo V60 να αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο των παγκόσμιων πωλήσεων. Η Volvo αναμένει ότι το νέο V60 Cross Country θα ξεκινήσει πρόσφατα να αποκομίσει παρόμοιο μερίδιο ή υψηλότερο.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν μελλοντικά προστατεύσει σε κάποιο βαθμό τις station wagon εκδόσεις με τις προσθήκες plug-in υβριδικών κινητήρων. Το πιο πρόσφατο είναι το Skoda Superb, το οποίο θα διατίθεται και σε υβριδική παραλλαγή IV plug-in από τις αρχές του 2020, για να ανταγωνιστεί τα VW Passat GTE και Peugeot 508 SW PHEV στην μεσαία κατηγορία.

Μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών premium, οι plug-in παραλλαγές υβριδικών βαγονιών περιλαμβάνουν τα Volvo V60 και V90 καθώς και τα Mercedes C350e και E300de. Προσεχώς αναμένονται και τα αντίστοιχα plug-in υβριδικά μοντέλα από την BMW και την Audi.

Τα station wagon μοντέλα θα μπορούσαν να επανέλθουν στη μόδα αν τα SUV αναγκαστούν να μειώσουν το ύψος ώστε να γίνουν πιο αεροδυναμικά και κινηθούν με ηλεκτροκινητήρες.

Μέχρι τότε, η αγορά των station wagon μοντέλων θα συνεχίσει να συρρικνώνεται στη καρδιά της Βόρειας Ευρώπης.