Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Στα τέλη του 2016 τα πρώτα αυτόνομα Nissan

Ελλάδα 4:15
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Στα τέλη του 2016 τα πρώτα αυτόνομα Nissan

ΝΕΑ

Στα τέλη του 2016 τα πρώτα αυτόνομα Nissan

ΝΕΑ

Το πρωτότυπο IDS προσέφερε στην έκθεση του Τόκιο μία… πρόγευση για το πλήρως αυτόνομο όχημα του μέλλοντος, όμως μέχρι τότε η σχετική τεχνολογία θα προχωρήσει βήμα-βήμα. Η Nissan παρουσιάζει μία εξελιγμένη έκδοση του Leaf με αυτόματο πιλότο, το οποίο πραγματοποιεί δοκιμές τόσο στον αυτοκινητόδρομο όσο και στο αστικό οδικό δίκτυο.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ

Στο «Nissan Intelligent Driving» καθρεφτίζεται η τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης που θα περάσει σταδιακά έως το 2020 στα μοντέλα παραγωγής η ιαπωνική εταιρεία. Η πρώτη έκδοση του λογισμικού (Piloted Drive 1.0 την ονομάζει η Nissan) θα εφαρμοστεί στα τέλη του 2016 στην Ιαπωνία. Θα επιτρέπει την ενεργοποίηση του αυτόματου πιλότου σε συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης στους αυτοκινητόδρομους.

Advertisement
Advertisement

Φανταστείτε να είστε κολλημένοι στον Κηφισό, πηγαίνοντας ή επιστρέφοντας από την εργασία σας. Ο αυτόματος πιλότος θα αναλαμβάνει το πρώτη-δευτέρα στο κιβώτιο και το γκάζι-φρένο. Το 2018 τα σχέδια της Nissan προβλέπουν τη δυνατότητα αλλαγής λωρίδας στον αυτοκινητόδρομο. Το αυτοκίνητο θα μπορεί δηλαδή να κάνει προσπεράσεις μόνο του. Και το 2020 η τεχνολογία αναμένεται να είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει πιο πολύπλοκα «σενάρια». Π.χ. τις διασταυρώσεις μέσα στις πόλεις.

Το πρωτότυπο Leaf είναι εφοδιασμένο με ραντάρ, σαρωτές laser, κάμερες και βέβαια υπολογιστή που αναλύει όλα τα δεδομένα και λαμβάνει άμεσα τις ανάλογες αποφάσεις.