Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Σπάνια Ferrari στο σφυρί, η τελευταία των… “Μοϊκανών”!

Ελλάδα 10:02
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Σπάνια Ferrari στο σφυρί, η τελευταία των… “Μοϊκανών”!

ΝΕΑ

Σπάνια Ferrari στο σφυρί, η τελευταία των… “Μοϊκανών”!

ΝΕΑ

Οι φίλοι της ιταλικής εταιρίας γνωρίζουν καλά και έχουν αγαπήσει για αυτόν το λόγο τους 12κύλινδρους και 8κύλινδρους κινητήρες της, για τις επιδόσεις που προσφέρουν αλλά τον φανταστικό ήχο τους. Υπάρχουν όμως και Ferrari με πολύ λιγότερους κυλίνδρους, όπως η εικονιζόμενη και τελευταία 625 Targa Florio του 1953. ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΞΥΔΗ

Advertisement
Advertisement

H συγκεκριμένη, απαράμιλλη δημιουργία δεν χρησιμοποιεί καν εξακύλινδρο κινητήρα, όπως ίσως περιμένατε και εσείς διαβάζοντας την εισαγωγή. Στα σωθικά της κρύβεται ένα εν σειρά 4κύλινδρο σύνολο 2,5 λίτρων, με δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής! Αυτό μάλλον την κάνει ακόμη πιο εξωτική από άλλα κλασικά παραδείγματα της Ferrari που στοιχειώνουν τα όνειρα των οπαδών της.

1953-Ferrari-625-Targa-Florio-640-2

Το συγκεκριμένο μοτέρ σχεδιάστηκε όπως μαθαίνουμε, από τον Aurelio Lampredi για χρήση στην Formula 2, δίνοντας στον θρυλικό Alberto Ascari, δύο σερί πρωταθλήματα. Έπειτα τοποθετήθηκε και στη Targa Florio με σημαντικά οφέλη όσον αφορά το κέρδος σε μειωμένο βάρος αλλά και την καλύτερη κατανομή του μεταξύ των δύο αξόνων. Η μοναδικής σχεδίασης Targa Florio που βλέπετε στις οθόνες σας δεν ήταν έτσι αρχικά. To πρώτο coupe σχέδιο από την carrozzeria του Alfredo Vignale δεν… πολυάρεσε στον Enzo Ferrari ο οποίος έπειτα ζήτησε από τον Sergio Scaglietti να το μετατρέψει σε roadster και να του αλλάξει και την εμπρός γρίλια με μια μικρότερη.

Advertisement
Advertisement

Ο Scaglietti μάλλον πέτυχε τον σκοπό του αλλιώς δεν θα μιλούσαμε σήμερα για την συγκεκριμένη Ferrari, 65 χρόνια μετά την γέννησή της.

Η 625 Targa Florio έχει και αγωνιστικό παλμαρέ λαμβάνοντας μέρος σε αγώνες στην Monza αλλά και στην ανάβαση Coppa d’Oro delle Dolomiti με οδηγούς, όπως ο μετέπειτα παγκάσμιος πρωταθλητής F1, Mike Hawthorn.

1953-Ferrari-625-Targa-Florio-640

Advertisement

O οίκος Bonhams θα βγάλει σε δημοπρασία αυτή την ξεχωριστή 625 Targa Florio στις 11 Μαϊού στο Monaco και εκτιμά ότι θα πιάσει μια τιμή μεταξύ 4,5-6,5 εκατ. ευρώ. Πραγματικά δεν θα μας κάνει καθόλου έκπληξη αν τελικά προστεθούν και μερικά ακόμη εκατομμύρια στην τελική της τιμή καθώς είναι και η μοναδική που έχει απομείνει.