Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Θα μπουν ραδιενεργά υλικά στις ασφαλτοστρώσεις;

Ελλάδα 15:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Θα μπουν ραδιενεργά υλικά στις ασφαλτοστρώσεις;

ΝΕΑ

Θα μπουν ραδιενεργά υλικά στις ασφαλτοστρώσεις;

ΝΕΑ

Ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο καρκινογόνο υλικό θα νομιμοποιηθεί για χρήση στην ασφαλτόστρωση των δρόμων.

Advertisement
Advertisement

Μέσα στους πολλούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η υγεία μας καθημερινά έρχεται να προστεθεί άλλος ένας. Και μάλιστα σε ένα κομμάτι της καθημερινής μας δραστηριότητας όπου λίγο πολύ όλοι έχουμε επαφή.

Τα νέα έρχονται από την Φλόριδα των ΗΠΑ, όμως χτυπάνε καμπανάκια σε όλο τον πλανήτη. Εκεί, ο κυβερνήτης της Πολιτείας Ron DeSantis αποφάσισε να επιτρέψει την χρήση ενός υλικού μέσα στο μίγμα της ασφαλτόστρωσης, το οποίο είναι ήδη γνωστό ότι αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

Πρόκειται για ένα υλικό το οποίο ονομάζεται φωσφογύψος (phosphogypsum) το οποίο θα μπορεί να μπει και αυτό στην λίστα των επιτρεπόμενων συστατικών μιας ασφαλτικής επίστρωσης μαζί με άλλα υλικά όπως το καουτσούκ από τα ελαστικά ή διάφορα πλαστικά.

Advertisement
Advertisement

Το επικίνδυνο αυτό υλικό είναι υποπροϊόν της εξόρυξης φωσφορικών αλάτων για τη βιομηχανία λιπασμάτων και περιγράφεται από την EPA ως ραδιενεργό υλικό που περιέχει “μικρές ποσότητες” ουρανίου και ραδίου.

Μάλιστα το υλικό αυτό πρέπει να αποθηκεύεται με ειδικό τρόπο και όχι να τοποθετείται ελεύθερο σε χωματερές, μιας και είναι επικίνδυνο για τους ανθρώπους και το περιβάλλον.

Ο φωσφογύψος εκπέμπει αέριο ραδόνιο, το οποίο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα μετά το κάπνισμα. Μάλιστα συνδέεται με πάνω από 21.000 θανάτους κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

Advertisement

Οι αντιδράσεις στην Πολιτεία είναι μεγάλες και υπάρχει ενδεχόμενο να καθυστερήσει λίγο η οριστική ψήφιση του νόμου και εν τέλει η χρήση του υλικού στα δημόσια έργα.

Πάντως ο DeSantis, εν όψει και του ενδεχόμενου να θέσει υποψηφιότητα στους Ρεπουμπλικάνους απέναντι στον Τραμπ δεν πρόκειται να κάνει εύκολα πίσω, θέλοντας την υποστήριξη του λόμπι των παραγωγών λιπασμάτων.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος της Ευρώπης γίνεται στην Ελλάδα
Η μεγαλύτερη εντός πόλης σήραγγα στην Ελλάδα τα αλλάζει όλα
Η Παραλιακή αλλάζει! Τέρμα το μποτιλιάρισμα (+vid)