Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Ο φόβος και ο τρόμος έχουν γίνει αυτά τα αυτοκίνητα

Ελλάδα 8:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ο φόβος και ο τρόμος έχουν γίνει αυτά τα αυτοκίνητα

Mobility

Ο φόβος και ο τρόμος έχουν γίνει αυτά τα αυτοκίνητα

Mobility

Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε κάτι το εντυπωσιακό: την αυξανόμενη φοβία των οδηγών απέναντι σε αυτά τα αυτοκίνητα!

Advertisement
Advertisement

Η μελέτη έδειξε πως όσοι οδηγούν συμβατικής τεχνολογίας αυτοκίνητα είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στην περίπτωση που συναντηθούν με ένα αυτόνομο όχημα. Σε τέτοιο βαθμό που να φοβούνται για μια πιθανή σύγκρουση!

Η μελέτη της ΑΑΑ (της αμερικανικής ένωσης αυτοκινήτου) αποκαλύπτει ότι το 66% των ερωτηθέντων εξέφρασε φοβίες απέναντι στα αυτόνομα αυτοκίνητα, μια αξιοσημείωτη αύξηση από το 55% το 2022.

Αν και υπήρξε μια μικρή μείωση από το ποσοστό του προηγούμενου έτους που ήταν 68%, παραμένει προφανές ότι η εμπιστοσύνη του κοινού στα αυτόνομα οχήματα φθίνει.

Advertisement
Advertisement

Αντίθετα, μόλις το 9% των ερωτηθέντων δήλωσε εμπιστοσύνη στα αυτόνομα οχήματα, ενώ το 25% παρέμεινε αβέβαιο για την αξιοπιστία τους. Τα ποσοστά αυτά παραμένουν σχετικά στάσιμα από το 2023, παρουσιάζοντας ελάχιστη βελτίωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Είναι ενδιαφέρον ότι, ενώ η κυκλοφορία των πλήρως αυτόνομων οχημάτων μπορεί να προκαλεί φόβο, οι ερωτηθέντες έδειξαν πιο δεκτικοί απέναντι σε ορισμένες τεχνολογίες υποβοήθησης του οδηγού.

Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες εξέφρασαν ενδιαφέρον για χαρακτηριστικά όπως η αυτόματη πέδηση, η αυτόματη πέδηση με όπισθεν και η υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας.

Advertisement

Ωστόσο, ο ενθουσιασμός μειώθηκε για πιο προηγμένα χαρακτηριστικά όπως η ενεργή υποβοήθηση οδήγησης και ο προσαρμοστικός έλεγχος ταχύτητας, με λιγότερους από τους μισούς ερωτηθέντες να δείχνουν ενδιαφέρον.

Παρά την ελκυστικότητα των τεχνολογικών εξελίξεων στην αυτοκινητοβιομηχανία, οι αγοραστές καλούνται να προσεγγίσουν τα βοηθήματα οδήγησης με προσοχή.

Advertisement

Μια άλλη μελέτη της AAA αποκάλυψε ανησυχητικά ευρήματα σχετικά με την αξιοπιστία αυτών των συστημάτων. Είναι σοκαριστικό ότι μόνο μία από τις 40 δοκιμές των συστημάτων αυτόματης πέδησης κατά την οπισθοπορεία κατέληξε χωρίς σύγκρουση.

Επιπλέον, τα μισά από τα οχήματα απέτυχαν να σταματήσουν για τους ακίνητους πεζούς που βρίσκονταν πίσω τους, γεγονός που εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια.

Για όσους περιμένουν με ανυπομονησία την εποχή των αυτόνομων οχημάτων, η πραγματικότητα μπορεί να είναι ακόμη μακρινή. Σημαντικοί παίκτες όπως το τμήμα Cruise της General Motors έχουν αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις σε θέματα ασφάλειας, ενώ η Waymo της Google παραμένει μία από τις λίγες εταιρείες που επιδιώκουν ενεργά την ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτόματης οδήγησης.

Advertisement

Παρόλο που η Waymo έχει επεκτείνει την υπηρεσία ρομποτάξι στο Λος Άντζελες, η ευρεία ενσωμάτωση σε καθημερινά επιβατικά οχήματα απέχει ακόμη χρόνια, αναδεικνύοντας τα σημαντικά εμπόδια που βρίσκονται μπροστά μας για την υλοποίηση του οράματος των πλήρως αυτόνομων μεταφορών.