Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Skoda: Ένα success story 125 ετών

Ελλάδα 10:38
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Skoda: Ένα success story 125 ετών

ΝΕΑ

Skoda: Ένα success story 125 ετών

ΝΕΑ

Η Skoda θεωρείται ως μία από τις ιστορικότερες αυτοκινητοβιομηχανίες παγκοσμίως και φέτος συμπλήρωσε τα 125 χρόνια από την ίδρυσή της.

Advertisement
Advertisement

Ήταν λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα του 1895 και πιο συγκεκριμένα στις 21 Δεκεμβρίου, όταν δύο φίλοι, οι Vaclav Laurin και Vaclav Klement ιδρύουν μία εταιρεία κατασκευής ποδηλάτων σε προσιτές τιμές, την γνωστή στους φίλους των δικύκλων, Slavia.

Ο μεν Laurin εργαζόταν ως μηχανικός, ο δε Klement πουλούσε βιβλία, αμφότεροι όμως είχαν πάθος για το ποδήλατο. Μετά από τέσσερα χρόνια (1899) αποφάσισαν να ξεκινήσουν την κατασκευή μοτοσικλέτες, τις Slavia A και Slavia B. Βασικό χαρακτηριστικό τους ήταν η τοποθέτηση του κινητήρα χαμηλά στο πλαίσιο, με σκοπό την βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς, ένα στοιχείο που βοήθησε την εταιρεία να σημειώσει εξαιρετικές πωλήσεις.

Advertisement
Advertisement

Παράλληλα ξεκινούν και τις αγωνιστικές δραστηριότητες, κατακτώντας αρκετές νίκες αλλά και παγκόσμια πρωταθλήματα. Χρονιά-ορόσημο αποτέλεσε το 1905, όταν η εταιρεία ξεκίνησε την κατασκευή ενός τετράτροχου μοντέλου, του Laurin & Klement Voiturette A, με δικύλινδρο κινητήρα 1,0 λίτρου και τελική ταχύτητα 45 χλμ./ώρα. Ένα χρόνο μετά, η Laurin & Klement εμπλούτισε τη γκάμα της και με τετρακύλινδρο μοτέρ, ενώ το 1907 παρουσίασε το μοντέλο Type FF, που εφοδιαζόταν με ένα 8κύλινδρο σύνολο.

Το όνομα Skoda έκανε την εμφάνισή του το 1925, όταν η L&K εξαγοράστηκε από την ομώνυμη βιομηχανία. Μαζί δημιούργησαν την γνωστή μας Skoda Autο, ενώ το εργοστάσιο στην πόλη Pilsen πήρε το ρόλο της γραμμής παραγωγής για μοντέλα όπως τα Popular, Rapid, Favorit και Superb. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Skoda περιήλθε στο κράτος, κατασκευάζοντας νέα μοντέλα για την εποχή, όπως τα Octavia και Felicia, ενώ οι αγωνιστικές της επιτυχίες, την έδωσαν το παρατσούκλι «Porsche της Ανατολικής Ευρώπης».

Advertisement

Το 1991 με την πτώση του Τείχους, ξεκίνησε και η αλλαγή στην ιδιοκτησία της Skoda, η οποία πλέον εξαγοράστηκε από την Volkswagen, με σαφή πλεονεκτήματα την βελτιωμένη ποιότητα κατασκευής και τον δανεισμό των μηχανικών μερών από τα μοντέλα του Γερμανού κατασκευαστή. Εν έτη 2020, η Skoda δραστηριοποιείται σε πάνω από 100 χώρες, με μία γκάμα οχημάτων που καλύπτουν όλες τις ανάγκες των αγοραστών.

Advertisement

Διαβάστε επίσης:

Έπεσαν οι υπογραφές για την ΕΛΒΟ – Ποιο είναι το ποσοστό του Δημοσίου

Ποιες εξετάσεις οδήγησης; «Επιχειρήσεις» που πωλούν διπλώματα!

Advertisement

Αποκάλυψη: Σύμφωνα με τα ΚΤΕΟ έχουμε τον καλύτερο στόλο αυτοκινήτων και ταξί!