Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Σκληρό ντέρμπι μεταξύ Volkswagen και Tesla

Ελλάδα 11:16
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σκληρό ντέρμπι μεταξύ Volkswagen και Tesla

ΝΕΑ

Σκληρό ντέρμπι μεταξύ Volkswagen και Tesla

ΝΕΑ

Το 2022 σηματοδοτεί το πέρασμα στην κύρια φάση της μάχης εναντίον της πρωτοκαθεδρίας της Tesla στα ηλεκτρικά. Και η VW είναι ο σημαντικότερος αντίπαλος…

Advertisement
Advertisement

 

Όταν στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας η Tesla ξεκινούσε δειλά να παράγει τα πρώτα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, κανείς δεν της έδωσε την σημασία που έπρεπε. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες έβλεπαν την ηλεκτροκίνηση ως κάτι μακρινό και μάλλον ανέφικτο, αφήνοντας ουσιαστικά την Tesla να κάνει μόνη της παιχνίδι.

Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν όπως τα υπολόγιζαν οι Ευρωπαίοι. Τα μεγάλα σκάνδαλα με τους κινητήρες diesel αλλά και η γενικότερη πίεση για χαμηλότερους ρύπους τους έφεραν και αυτούς να ενστερνίζονται την ηλεκτροκίνηση, βεβιασμένα όμως και χωρίς κάποιο στρατηγικό σχέδιο.

Advertisement
Advertisement

Ως αποτέλεσμα αυτού ήταν η Τesla να γιγαντωθεί, και να είναι πλέον με διαφορά ο Νο 1 παίκτης στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παγκοσμίως. Και με διαρκή σχέδια για περεταίρω ανάπτυξη, έχοντας αυξήσει και την γκάμα της σε αυτοκίνητα.

Η μόνη εταιρία που δείχνει ότι μπορεί να σταθεί απέναντί της, έστω και με καθυστέρηση αρκετών ετών, είναι η VW. Και η μάχη έχει ήδη ανάψει κυρίως στο πεδίο του ποιος θα βρεθεί πρώτος σε πωλήσεις παγκοσμίως στα ηλεκτρικά.

Η VW λοιπόν έχει μπει πλέον για τα καλά στο παιχνίδι του κατασκευαστή μεγάλων αριθμών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, έχοντας ήδη μία μεγάλη γκάμα που διαρκώς μεγαλώνει και περισσότερο. Και επίσης σημαντική παρουσία σε κρίσιμες αγορές, όπως αυτή της Κίνας.

Advertisement

Ο σύντομα… πρώην πρόεδρος της εταιρίας Herbert Diess  είχε πολλές φορές εκφραστεί με πολύ θερμά λόγια τόσο για την Tesla όσο και για τον Elon Musk.

Σε συνέντευξη δήλωσε ότι η Tesla εργάζεται σε διπλή ταχύτητα από την υπόλοιπη αυτοκινητοβιομηχανία. Όμως έχει πολύπλοκες παραγωγικές διαδικασίες και εργοστάσια και δυσκολεύεται να βρει τους πολύ εξειδικευμένους εργάτες που χρειάζεται για να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα.

Advertisement

Η Tesla έχει ήδη μπει και μέσα στο γήπεδο της VW, έχοντας ξεκινήσει την παραγωγή αυτοκινήτων της επί ευρωπαϊκού εδάφους στο Βερολίνο. Όπως λέει ο Diess έχει το πλεονέκτημα της εκκίνησης από “λευκό χαρτί” και τον μικρό αριθμό μοντέλων στην γκάμα της. “Υπάρχουν όμως πολλά που έρχονται και από την δική μας πλευρά”  λέει ο Diess, και καταλήγει ότι “θα είναι μία σκληρή μάχη μεταξύ μας”.

Ένα ντέρμπι που αναμένεται με ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς φέτος η Tesla έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη, στο 1,5 εκατομμύριο μονάδες, με την VW να επενδύει στην εξάπλωση της γκάμας και την προσέλκυση μεγαλύτερου κοινού. Μένει να δούμε ποιος τελικά θα καταφέρει να πάρει το στέμμα του μεγαλύτερου κατασκευαστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο.

 

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η μεγαλύτερη αντίπαλος της Tesla δεν είναι εταιρία αυτοκινήτου!
Diess – VW: Στόχος η Tesla!
VW ID.4: Η δύναμη του ρεύματος (video)