Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

«Σφαίρα» πηγαίνουν τα plug-in υβριδικά

Ελλάδα 12:03
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

«Σφαίρα» πηγαίνουν τα plug-in υβριδικά

ΝΕΑ

«Σφαίρα» πηγαίνουν τα plug-in υβριδικά

ΝΕΑ

Αν και από πολλούς θεωρούνται ως μία ενδιάμεση -και όχι τόσο οικολογική- επιλογή, τα PHEV δείχνουν να επιλέγονται σε σχέση με τα ηλεκτρικά.

Advertisement
Advertisement

Πρόσφατα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) αποκαλύπτουν μια αξιοσημείωτη αλλαγή στο τοπίο της αυτοκινητοβιομηχανίας, με τις πωλήσεις plug-in υβριδικών οχημάτων να ξεπερνούν την αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία τον Φεβρουάριο.

Τον Φεβρουάριο, οι πωλήσεις plug-in υβριδικών αυξήθηκαν κατά 12%, συνολικά 72.376 μονάδες, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023.

Εν τω μεταξύ, οι πωλήσεις των αμιγώς ηλεκτρικών αυξήθηκαν κατά 10,3% την ίδια περίοδο. Αυτή η αντιστροφή σηματοδοτεί μια απόκλιση από τη μακροχρόνια τάση κυριαρχίας των ηλεκτρικών στην αγορά.

Advertisement
Advertisement

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα plug-in υβριδικά όχι μόνο ξεπέρασαν τα ηλεκτρικά, αλλά και το συνολικό ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς, ο οποίος ανήλθε σε 10,3% σύμφωνα με την ACEA.

Τα plug-in υβριδικά έχουν δει μια αναζωπύρωση της ζήτησης καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι καταναλωτές οδηγούνται στη μετάβαση προς την πλήρη ηλεκτροκίνηση.

Με την ικανότητά τους να γεφυρώνουν το χάσμα μεταξύ των συμβατικών οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης και των πλήρως ηλεκτρικών μοντέλων, τα PHEV θεωρούνται όλο και περισσότερο ως στρατηγικό εργαλείο για την επίτευξη των αυστηρών στόχων εκπομπών CO2.

Advertisement

Ενώ οι επικριτές υποστηρίζουν ότι τα plug-in υβριδικά οχήματα μπορεί να μην τηρούν τις υποσχέσεις τους για χαμηλές εκπομπές σε πραγματικές συνθήκες λόγω των ασυνεπών συνηθειών φόρτισης, η πρόοδος της τεχνολογίας έχει οδηγήσει σε PHEV με εκπομπές WLTP μόλις 19 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο και σημαντική αυτονομία που ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα.

Παρά τις δυνατότητές τους, εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις, όπως το υψηλότερο κόστος που συνδέεται με τα ξεχωριστά συστήματα κίνησης μπαταρίας και εσωτερικής καύσης.

Advertisement

 Ωστόσο, στελέχη κορυφαίων ευρωπαϊκών εταιρειών εκφράζουν εμπιστοσύνη στη συνεχή σημασία των plug-in υβριδικών οχημάτων.