Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Senna: To Πνεύμα της Ταχύτητας (video)

Ελλάδα 22:26
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Senna: To Πνεύμα της Ταχύτητας (video)

FORMULA 1

Senna: To Πνεύμα της Ταχύτητας (video)

FORMULA 1

Το βιβλίο «Senna/To Πνεύμα της Ταχύτητας» παρουσιάζεται στο Public, αυτή την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου στις 20:30.

Advertisement
Advertisement

Μπορεί να πέρασαν κιόλας είκοσι χρόνια από τη στιγμή-και το σημαντικότερο τη σκηνή-του θανάτου του πιλότου της Formula 1, Ayrton Senna, αλλά τίποτα δεν έχει κλονίσει τη δύναμη του άστρου του: Τα παραμύθια του κόσμου της ταχύτητας εξακολουθούν να πασπαλίζονται από την αστραφτερή βραζιλιάνικη χρυσόσκονη που ο Senna χάρισε σε ένα άθλημα αρκετά πιο τραχύ, αντρικό και επιφανειακό στις διάφορες προσεγγίσεις του. Ο Senna δεν κατέγραψε μόνο εκπληκτικές επιδόσεις αλλά επιβεβαίωσε ότι το χάρισμα του καλλιτέχνη ξεφεύγει από τα αυστηρά όρια του αθλητή και τελικά μετατρέπει τις ταχύτητες σε πρώτα υλικά μιας πανέμορφης πινακοθήκης. Εκεί ο Senna έβαλε, πατώντας τέρμα το γκάζι, την ανεξήγητη πολλές φορές ομορφιά, την άψογη εκτέλεση, το πάθος, την έμπνευση-πράγματα που δεν χωράνε στον αθλητισμό αλλά μάλλον σε ένα περιούσιο έργο τέχνης. Γέννησε μάλιστα με τον θάνατο του ένα γλυκόπικρο «σαουντάτζι» – αυτό το ποιητικό αίσθημα νοσταλγίας που κρύβει βαθιά στην καρδιά του κάθε Βραζιλιάνος και κάθε οπαδός της τέχνης του Senna σε ολόκληρο τον κόσμο.

Και από εδώ ακριβώς αρχίζει η αφήγηση που στήνει τόσο περίτεχνα ο Τσακίρογλου: με το βιβλίο του «Senna/Το Πνεύμα της Ταχύτητας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις KeyBooks. Η συγγραφική και ερμηνευτική συμβολή του έγκειται στο ότι κατάλαβε και τελικά ασπάστηκε το γεγονός ότι η τέχνη του Senna ξέφυγε από τα ανθρώπινα όρια και δεν χαρίστηκε σε καμία σύμβαση και σε καμία εύκολη χειρονομία-ούτε καν αυτή του αθλητή. Ο Senna του Τσακίρογλου δεν είναι ο βραζιλιάνος πιλότος των ρεκόρ αλλά το είδωλο με τα απαράμιλλα σύμβολα (το κίτρινο κράνος, τα τριμμένα γάντια, το χαρακτηριστικό μονόγραμμα). Επίσης δεν είναι -μόνο- ο ιδανικός αντίπαλος του Prost αλλά ο ακριβοδίκαιος υπερασπιστής της αρμονίας (εξου και το ότι δεν δεχόταν εύκολα την αδικία). Καμία του κουβέντα, αν και Βραζιλιάνος, δεν περίσσευε, καμία του κίνηση δεν πήγαινε χαμένη. Υπάκουε στους άγραφους κανόνες της ομορφιάς, του ταλέντου, της ακρίβειας που υπαγόρευαν η άψογη εκτέλεση και η τέλεια εικόνα. Κι ο μόνος τρόπος για να στραπατσαριστεί ήταν ο θάνατος.

Advertisement
Advertisement

Στην προσπάθεια του δηλαδή να ξεπεράσει όσο γίνεται περισσότερο τον εαυτό του ο Senna έφτασε να φλερτάρει μονίμως με το μοναδικό όριο που μπορούσε να τον σταματήσει-τον ίδιο τον θάνατο. Όλα τα υπόλοιπα έπρεπε να καταργηθούν ακόμη και το απόλυτο φάσμα της τελειότητας. Άπαξ κι αυτό όμως συμβεί, είναι αρχαιόθεν γνωστό ότι διαπράττεται η ύψιστη ύβρις που θέλει τον άνθρωπο να μένει αυστηρά στα επίγεια και τα ανθρώπινα. Δεν μπορεί να κοιτάει κατάματα το θεό – ούτε μπορεί να μετέρχεται όλα όσα η φύση αδυνατεί- ακόμη και σε έναν υπεράνθρωπο – να δώσει. Πρόκειται για το ακροτελεύτιο υλικό κάθε τραγωδίας αλλά και κάθε μορφής τέχνης που ξέρει ότι μόνο έτσι μπορεί να υπερβεί τα δεδομένα και τα επίγεια. Βιρτουόζος αντίστοιχα της αυτοκατάλυσης που σπάει τα δεσμά από τον κόσμο για να αφοσιωθεί σε ένα ολοκληρωμένο έργο για τον Senna ο Βασίλης Τσακίρογλου φαίνεται να κατάλαβε τον ήρωα του καλύτερα από τον καθένα. Όχι μόνο στη ζωή του αλλά την οριακή εκείνη στιγμή του θανάτου. Τη στιγμή, δηλαδή, εκείνη που ο Τσακίρογλου γεννιόταν ως συγγραφέας σκοτώνοντας μέσα του και κάπως άτυπα τον οπαδό του Senna. Τελικά είναι μια η αναπνοή που μας ζει -η γραφή- και ένας ο θάνατος που μας πεθαίνει-οτιδήποτε έξω από αυτήν. Κι αυτό είναι το μυστικό που κρύβει το βιβλίο αυτό στο αναστοχαστικό και ακριβές επίμετρό του.

Το βιβλίο “Senna/To Πνεύμα της Ταχύτητας” παρουσιάζεται στο Public, αυτή την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου στις 20:30. Για το βιβλίο θα συζητήσουν οι Αντώνης Πανούτσος, Γιώργος Ν. Πολίτης και ο συγγραφέας Βασίλης Τσακίρογλου. Θα συντονίσει η Τίνα Μανδηλαρά.