Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

SEAT: Θα παράγει βιομεθάνιο από χωματερές

Ελλάδα 11:49
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

SEAT: Θα παράγει βιομεθάνιο από χωματερές

ΝΕΑ

SEAT: Θα παράγει βιομεθάνιο από χωματερές

ΝΕΑ

Η SEAT έκανε γνωστή την πρόθεσή της να συμμετέχει στο πρότζεκτ Life Landfill Biofuel. Το εν λόγω πρόγραμμα που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σαν στόχο την εξασφάλιση βιομεθανίου από δημοτικές χωματερές.

Advertisement
Advertisement

 

Στο Life Landfill Biofuel η SEAT θα συμμετέχει μαζί με άλλες εταιρίες και η εξέλιξη του προγράμματος θα διαρκέσει για τέσσερα χρόνια, έως το 2023 με το budget να έχει οριστεί στα 4,6 εκατ. ευρώ. Το 55% της χρηματοδότησης προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Advertisement
Advertisement

“Αυτό το πρότζεκτ θα μας βοηθήσει να βρεθούμε μπροστά στην έρευνα και την εξέλιξη του βιομεθανίου ως καύσιμο. Ο τελικός στόχος μας είναι να εγγυηθούμε τον μηδενικό περιβαλλοντικό αντύκτιπο των οχημάτων μας σε CO2 καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους”, δήλωσε σχετικά ο Andrew Shepherd, υπεύθυνος για τα προγράμματα της SEAT που σχετίζονται με ανανεώσιμες πηγές.

Η SEAT ήδη εργάζεται σε παρόμοια ερευνητικά προγράμματα όπως είνα το Life Methamorphosis που έχει σαν στόχο του την παραγωγή βιομεθανίου από επιλεγμένα απόβλητα αλλά και ζωικά απόβλητα. Το πρόγραμμα τρέχει αυτή τη στιγμή σε φάρμα στην πόλη Lleida της Ισπανίας. Η Ισπανική εταιρία τρέχει επίσης πρόγραμμα με την Aqualia για την παραγωγή βιοκαυσίμων από υγρά απόβλητα.

Advertisement

Το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ένα βήμα παραπέρα αφού δεν γίνεται επιλογή των αποβλήτων, τα οποία προέρχονται απευθείας από χωματερές. Στο πρότζεκτ συμμετέχουν μεταξύ άλλων, το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, η IVECO, το Ίδρυμα CARTIF, η εταιρία Sysadvance και η Gasnam.

Η Ε.Ε. έχει ως στόχο τον περιορισμό των αποβλήτων που φτάνουν στις δημοτικές χωματερές μόλις στο 10% από το σύνολό τους, ένας στόχος που πρέπει να έχει υλοποιηθεί έως το 2035. Η αξιοποίηση των σκουπιδιών προς αυτή την κατεύθυνση -με την δημιουργία βιοαερίου- είναι ένας μόνο από τους τρόπους. Υπολογίζεται ότι οι χωματερές στην Ευρώπη ανέρχονται περίπου στις 500.000 και αποτελούν πλούσιο έδαφος για την μετατροπή τους σε πηγές ενέργειας μειώνοντας παράλληλα τον αντίκτυπο που έχει ο άνθρωπος στο περιβάλλον.

Advertisement

H SEAT είναι ο Ευρωπαίος κατασκευαστής με την ευρύτερη γκάμα αυτοκινήτων που κινούνται με φυσικό αέριο (CNG) έχοντας στην γκάμα της τα Leon. Leon Sportourer, Ibiza και Arona με το τελευταίο να αποτελεί παράλληλα και το μοναδικό SUV αυτή τη στιγμή στον κόσμο που κινείται με CNG.