Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Seat μελετά από πριν κάθε ήχο στο αυτοκίνητο

Ελλάδα 14:43
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Seat μελετά από πριν κάθε ήχο στο αυτοκίνητο

ΝΕΑ

Η Seat μελετά από πριν κάθε ήχο στο αυτοκίνητο

ΝΕΑ

Τι είναι αυτό που κάνει έναν ήχο ευχάριστο κατά την άποψη της Seat; “Ο σωστός ήχος δεν πρέπει να είναι υπερβολικά δυνατός ή να ξεχωρίζει ανάμεσα στους υπολοίπους”.

Advertisement
Advertisement

Αυτό είναι το πως το περιγράφει η Núria Pellisé – μηχανικός στο τμήμα Ακουστικής της Seat που εργάζεται οκτώ ώρες την ημέρα αναλύοντας όλους τους ήχους από ένα αυτοκίνητο για να εξασφαλίσει την άνεση των επιβατών του!
Το τμήμα Ακουστικής είναι υπεύθυνο για τη μελέτη όλων των ήχων που θα ακούσει ο οδηγός και οι υπόλοιποι επιβάτες όταν είναι στο αυτοκίνητο: τον κινητήρα, τους υαλοκαθαριστήρες, τις ενδεικτικές λυχνίες και τις πόρτες, μεταξύ άλλων. Αυτή η εργασία εκτελείται για να ενισχύσει την άνεση και την ποιότητα των μοντέλων πριν βγουν προς πώληση. Για παράδειγμα, όπως επισημαίνει η μηχανικός, ο ήχος από το κλείσιμο της πόρτας είναι πολύ σημαντικός, διότι αυτός είναι μια από τις πρώτες εντυπώσεις που παίρνει ένας οδηγός μπαίνοντας ή βγαίνοντας από το αυτοκίνητο. Σύμφωνα με αυτήν, ο ήχος της πόρτας πρέπει να είναι ένα “μαλακό κλικ” που αποπνέει ποιότητα και ασφάλεια.

Μπορεί να φαίνεται ότι κάθε απόφαση που λαμβάνεται είναι αρκετά υποκειμενική, όμως από την άλλη πλευρά, όλες οι μετρήσεις γίνονται με τη πραγματικές κινήσεις και χρήση του εξοπλισμού, όπου καταγράφεται με δύο μικρόφωνα και από μια εξίσωση που μιμείται το ανθρώπινο αυτί για τυποποιημένες εγγραφές. Μετά την καταγραφή των διαφορετικών ήχων, οι ειδικοί αναλύουν τις διάφορες δυνατότητες σε ένα δωμάτιο ακρόασης με εξοπλισμό υψηλής ευκρίνειας και επιλέγουν την πιο κατάλληλη λύση που μεταφέρει την υψηλότερη ποιότητα!

Advertisement
Advertisement

Όταν ρωτήθηκε αν η Seat έχει κανένα χαρακτηριστικό ήχο, η μηχανικός εξηγεί ότι λόγω της δυναμικής φύσης της μάρκας, ένα ειδικό σύστημα εξάτμισης έχει σχεδιαστεί για τα μοντέλα Cupra που τους δίνει έναν ιδιαίτερο σπορ ήχο που είναι σαφώς αναγνωρίσιμος.
Η δουλειά που κάνουν αυξάνει και την ηχομόνωση αλλά και την άνεση του κάθε μοντέλου: «Σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοση, το Leon διαθέτει μια σειρά από πρόσθετα μέτρα που κάνουν τον κινητήρα να φαίνεται πως έχει απομακρυνθεί περισσότερο από τον οδηγό”. Αυτά είναι κάποια από τα παραδείγματα που μας δείχνουν πως ο ήχος και όσα σχετίζεται γύρω από αυτόν δεν αφήνεται στην τύχη.