Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Έλληνας δημιουργός του Mini

Ελλάδα 10:52
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Έλληνας δημιουργός του Mini

ΝΕΑ

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Έλληνας δημιουργός του Mini

ΝΕΑ

Η επιτυχία του θρυλικού μοντέλου οφείλεται στον Σερ Άλεκ Ισιγώνη. Ο σχεδιαστής του Mini μεγάλωσε στη Σμύρνη ενώ ο πατέρας του είχε καταγωγή από τον Πάρο.

Advertisement
Advertisement

Το MINI Cooper είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αυτοκίνητα του κόσμου. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1959 και έκτοτε έχει καταφέρει να «σπάσει» ταμία. Η δημιουργία του ξεκίνησε με τη λογική του προσιτού αυτοκινήτου που δεν διέθετε πολλά αξεσουάρ ούτε καν, ραδιόφωνο. Η συνέχεια του μοντέλου εξελίχτηκε διαφορετικά και πλέον θεωρείται ως ένα από τα πιο trendy και εκκεντρικά αυτοκίνητα της αγοράς.

Μπορεί όλος ο κόσμος να γνωρίζει το MINI Cooper, όμως ελάχιστοι ξέρουν πως ο δημιουργός του ήταν ελληνικής καταγωγής. Συγκεκριμένα πρόκειται για τον Σερ Άλεκ Ισιγώνη ο οποίος γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1906 (απεβίωσε 2/10/1988).

Ο «νονός» του MINI Cooper γεννήθηκε στη Σμύρνη. Το 1923 λόγω της Μικρασιατικής καταστροφής ταξίδεψε με ένα βρετανικό πολεμικό πλοίο στην Αγγλία. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στο χώρο του αυτοκινήτου.

Advertisement
Advertisement

Από πού ξεκίνησε…

Αρχικά εργάστηκε στην εταιρεία Humber και μετά στη Morris Motor Company. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η εταιρεία του ανέλαβε διάφορα συμβόλαια για τον Βρετανικό Στρατό και εκεί ο ο Άλεκ Ισιγόνης έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατασκευή ενός ελαφρού αναγνωριστικού οχήματος για τον πόλεμο.

Μετά την ολοκλήρωση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ξεκίνησε και πάλι τη σχεδίαση αυτοκινήτων και το 1948 παρουσίασε το Morris Minor Mosquito. Το συγκεκριμένο παράχθηκε μέχρι το 1971. Το 1952, η Morris Motor Company συγχωνεύτηκε με την Austin Motor Company και δημιουργήθηκε η British Motor Corpotation (BMC). Ήταν η περίοδος που ο Σερ Άλεκ Ισιγώνης αποχώρησε από την εταιρεία για χάρη της Alvis Car, για να επανέλθει τρία χρόνια αργότερα (και πάλι στην BMC).

Advertisement

Πριν από 61 χρόνια

Ο Αύγουστος του 1959 ήταν ο μήνας που έμελλε να γραφτεί στην ιστορία της αυτοκίνησης καθώς ο Άλεκ Ισιγώνης παρουσίασε το Mini Cooper ή αλλιώς Morris Mini Minor. Ήταν ένα προσιτό, απλό και οικονομικό αυτοκίνητο. Η παραγωγή εκατομμυρίων αυτοκινήτων από το 1959 μαρτυρούν και την τεράστια επιτυχία του.

Advertisement

Έρχεται το νέο Mini

Το βρετανικό μοντέλο συνεχίζει να παράγεται ακόμα και σήμερα, δηλαδή 61 χρόνια μετά. Από το 2000 γίνεται με την στήριξη του BMW Group, καθώς η MINI ανήκει στον γερμανικό Όμιλο.

Advertisement

Να σημειώσουμε πως ο Άλεκ Ισιγώνης χρίστηκε «Σερ» από την Βασίλισσα Ελισάβετ το 1969.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Peugeot 3008: Έπιασε το εκατομμύριο!
Τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία: Αλλάζει ή βουλιάζει;
Τι ετοιμάζει η Tesla για την Ελλάδα το 2022;