Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ρομπότ-τροχονόμος από την Skoda

Ελλάδα 11:47
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ρομπότ-τροχονόμος από την Skoda

ΝΕΑ

Ρομπότ-τροχονόμος από την Skoda

ΝΕΑ

Η Skoda δίνει μια εναλλακτική λύση στο πρόβλημα της διάβασης δρόμων από πεζούς.

Advertisement
Advertisement

Στις περιπτώσεις που τα φανάρια κυκλοφορίας λειτουργούν σωστά, η διάβαση των πεζών από έναν δρόμο είναι σχετικά ασφαλής. Εκεί όμως που δεν υπάρχουν φωτεινοί σηματοδότες, τα πράγματα γίνονται αρκετά επικίνδυνα και απαιτείται προσοχή από τους πεζούς.

Η Skoda έρχεται να δώσει μια πρωτοποριακή λύση στο συγκεκριμένο θέμα εξελίσσοντας μια ψηφιακή μάσκα και ένα ρομπότ που ελέγχουν την κίνηση στις διαβάσεις των πεζών. Πιο συγκεκριμένα, η Skoda εξέλιξε ένα ψηφιακό πάνελ το οποίο τοποθετήθηκε στη μάσκα του αυτοκινήτου και αναλαμβάνει με συγκεκριμένα σύμβολα να ειδοποιήσει τους πεζούς ότι μπορούν να διασχίσουν το δρόμο ή όχι.

Advertisement
Advertisement

Η διαδικασία γίνεται μέσω τεχνητής νοημοσύνης η οποία αναλαμβάνει να κατανοήσει αν και πότε πρέπει να ειδοποιηθεί ο πεζός και φυσικά ο οδηγός. Το δεύτερο κομμάτι του παζλ είναι ένα ρομπότ το οποίο παίζει το ρόλο του κινούμενου σηματοδότη.

Το ρομπότ είναι τοποθετημένο στην εκάστοτε διάβαση και παρακολουθεί την κίνηση τόσο των πεζών όσο και των αυτοκινήτων. Το ρομπότ όταν διαπιστώσει ότι υπάρχει κινητικότητα πεζών στη διάβαση στέλνει σήμα στο επερχόμενο αυτοκίνητο ότι πρέπει να ακινητοποιηθεί. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις το ρομπότ αναλαμβάνει χρέη αστυνομικού μπαίνοντας στη μέση της διάβασης για να προστατεύσει τους πεζούς.

Advertisement

Το ρομπότ της Skoda έχει ήδη δοκιμαστεί στο Μιλάνο, την Μόντενα και την Λιουμπλιάνα, ενώ θα συνεχιστεί η δοκιμή του όλο το 2024 από το Ινστιτούτο Πληροφορικής, Ρομποτικής και Κυβερνητικής στο Τσεχικό Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Πράγας.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Συγκριτικό: Citroen C3 1.2 EAT vs Hyundai i20 1.0T DCT vs Skoda Fabia 1.0 TSI DSG
Δοκιμή: Skoda Karoq 1.5 TSI 150 ACT DSG
Ρεκόρ drift για το Skoda Enyaq RS iV (+video)