Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Rolls Royce: 110 χρόνια από την πρώτη πτήση

Ελλάδα 16:51
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Rolls Royce: 110 χρόνια από την πρώτη πτήση

ΝΕΑ

Rolls Royce: 110 χρόνια από την πρώτη πτήση

ΝΕΑ

Η Rolls Royce γιορτάζει τα 110 χρόνια από την πρώτη πτήση μετ’ επιστροφής, διασχίζοντας το κανάλι του Ντόβερ, που πραγματοποίησε ο πρωτοπόρος της αεροπορίας, Charles Stewart Rolls.

Advertisement
Advertisement

Στις 2 Ιουνίου του 1910, ο πρωτοπόρος της αεροπορίας Charles Stewart Rolls απογειώθηκε αεροπλάνο του από το αεροδρόμιο Swingate, κοντά στο Ντόβερ, για να επιτύχει την πρώτη non-stop διέλευση μετ’ επιστροφής του αγγλικού καναλιού με αεροπλάνο. Για περισσότερο από μια εβδομάδα ο Rolls ήταν αναγκασμένος να περιμένει να κοπάσουν οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή, προκειμένου να ξεκινήσει για το εγχείρημα αυτό που θα άλλαζε για τα καλά την εικόνα που είχαν οι άνθρωποι για τις αποστάσεις και το χρόνο στις μετακινήσεις τους.

Advertisement
Advertisement

Στην πτήση αυτή που είχε διάρκεια 95 λεπτών της ώρας, ο Rolls είχε καταφέρει δύο πολύ σημαντικά επιτεύγματα. Είχε γίνει ο πρώτος Άγγλος που πέταξε με αεροπλάνο σε όλη την Αγγλική Μάγχη και ο πρώτος αεροπόρος που πέταξε απευθείας από την Αγγλία στη Γαλλία μετ’ επιστροφής. Η πτήση προκάλεσε αίσθηση και έκανε τον Rolls εθνική προσωπικότητα. Το αεροπλάνο του, κατασκευασμένο από ξύλο και ύφασμα, είχε άνοιγμα φτερών 12 μέτρα και ζύγιζε μόλις 457 κιλά συμπεριλαμβανομένου του κινητήρα. Οι κίνδυνοι από τη διέλευση της θάλασσας με μια τόσο πρωτόγονη κατασκευή, είναι προφανείς. Ο Rolls το μόνο που έκανε επιπλέον των υπόλοιπων υποτυπωδών ενεργειών για την ασφάλειά του κατά την πτήση, ήταν να χρησιμοποιήσει ένα σωσίβιο για την περίπτωση που το εγχείρημα θα είχε άδοξο τέλος στα νερά της Μάγχης.