Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Renault Clio: Το σύμβολο της Γαλλίας

Ελλάδα 0:01
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Renault Clio: Το σύμβολο της Γαλλίας

ΝΕΑ

Renault Clio: Το σύμβολο της Γαλλίας

ΝΕΑ

Το Renault Clio αποτελεί την επιτομή της γαλλικής φιλοσοφίας και κουλτούρας στην αυτοκίνηση.

Advertisement
Advertisement

Πριν από 33 χρόνια, στο μακρινό 1990, κυκλοφόρησε στους τηλεοπτικές δέκτες της Γαλλίας και όλης της Ευρώπης ένα διαφημιστικό σποτ που κίνησε την περιέργεια πολλών. Η διαφήμιση εμφάνιζε έναν πατέρα με την κόρη του να απολαμβάνουν τον πρωινό τους καφέ στην αυλή του σπιτιού τους.

Ξαφνικά η κοπέλα αποχωρεί και επιβιβάζεται σε ένα αυτοκίνητο με σκοπό να συναντήσει τον αγαπημένο της. Ο πατέρας αποφασίζει να ακολουθήσει την κόρη του για να ανακαλύψει που πάει, ωστόσο η ανατροπή έρχεται στο τέλος καθώς ο πατέρας δεν πήγαινε τελικά να κατασκοπεύσει την κόρη του, αλλά να συναντήσει τη δική του φιλενάδα (δείτε τη διαφήμιση εδώ).

Advertisement
Advertisement

Τα δύο αυτοκίνητα που χρησιμοποίησαν οι δύο πρωταγωνιστές ήταν τα ολοκαίνουρια τότε Renault Clio τα οποία έμελλε να διαγράψουν μια μοναδική πορεία στον κόσμο των τεσσάρων τροχών. Μια γρήγορη αριθμητική απεικόνιση της επιτυχίας του Clio είναι ότι έχουν παραδοθεί περισσότερα από 16 εκατομμύρια μοντέλα σε 120 χώρες τα τελευταία 33 χρόνια – αυτό σημαίνει ότι αν βάζαμε το ένα Clio πίσω από το άλλο θα κάλυπταν 1,6 φορές την περίμετρο της Γης.

Η ιστορία του εμβληματικού μοντέλου της Renault ξεκίνησε όπως είπαμε το 1990 με την παρουσίαση της πρώτης γενιάς του. Με το καλημέρα το αυτοκίνητο απέσπασε τον τίτλο Car of the Year στην Ευρώπη και μέχρι το 1998 είχε κατακτήσει όλο τον κόσμο. Στην πρώτη γενιά του Clio είχαμε δύο αισθητικές αναβαθμίσεις, ενώ οι κινητήρες ξεκινούσαν από τα 1.100 κυβικά και έφταναν έως τα 2.0 λίτρα.

Advertisement

Η δεύτερη γενιά του Renault Clio παρουσιάστηκε το 1998 με πιο στρογγυλεμένες επιφάνειες και μεγαλύτερους εσωτερικούς χώρους. Το γαλλικό supermini έμεινε στην αγορά μέχρι το 2005 και δημιουργήθηκαν έξι συνολικά αισθητικές αναβαθμίσεις με αμέτρητες εκδόσεις κινητήρων. Το σημαντικό στη δεύτερη γενιά του Clio είναι ότι για πρώτη φορά είχαμε έκδοση RS στη γκάμα της Renault.

Advertisement

Η 3η γενιά του Renault Clio ήρθε το 2005 και έμεινε στην αγορά μέχρι το 2012, ενώ το 2012 έφτασε η 4η γενιά του αυτοκινήτου η οποία γνώρισε ουσιαστικά και τη μεγαλύτερη επιτυχία χάρη στον όμορφο σχεδιασμό, τις πολλαπλές επιλογές κινητήρων και την ιδιαίτερα σύγχρονη τεχνολογία της.

Advertisement

Το 2019 είχαμε την 5η γενιά του Clio η οποία έφερε μαζί της νέες τεχνολογίες. Η μετάβαση στον εξηλεκτρισμό στο δημοφιλές μοντέλο έγινε με την υβριδική έκδοση E-TECH, ενώ άλλαξε ριζικά και το εσωτερικό της καμπίνας με πιο high tech προσανατολισμό και επίπεδο αυτόνομης οδήγησης 2.

Φτάσαμε λοιπόν στο 2023 και η Renault κάνει ακόμα ένα βήμα προς το μέλλον παρουσιάζοντας τη νέα γενιά του Clio. Οι Γάλλοι θέλησαν με το καινούριο Clio να επαναπροσδιορίσουν τόσο το μοντέλο όσο και όλη την κατηγορία ανεβάζοντας το επίπεδο της πολυτέλειας, της τεχνολογίας και της πρακτικότητας ακόμα πιο ψηλά.

Ο σχεδιασμός του νέου Clio είναι σύγχρονος και ταυτόχρονα εκπέμπει πολυτέλεια, χωρίς να απαρνιέται τις σπορ καταβολές του. Η Nouvelle Vague προσέγγιση των Γάλλων σχεδιαστών είναι εμφανής τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό με ακόμα πιο ποιοτικά υλικά, νέους χρωματικούς σχεδιασμούς και φυσικά έντονο το high tech στοιχείο.

Σε έναν τομέα που συνεχίζει να διαπρέπει το Renault Clio είναι η ποικιλία στα συστήματα κίνησης που διαθέτει. Η γκάμα περιλαμβάνει κινητήρες βενζίνης, πετρελαίου και διπλού καυσίμου (υγραερίου-βενζίνης), ενώ ο οδηγός θα ενθουσιαστεί και από το ιδιαίτερα αποτελεσματικό υβριδικό σύστημα E-TECH με απόδοση 145 ίππων και αυτονομία που φτάνει έως και τα 900 χιλιόμετρα.

Χάρη στο προηγμένο σύστημα E-TECH το Clio μπορεί να κινηθεί αμιγώς ηλεκτρικά για αρκετά χιλιόμετρα εξασφαλίζοντας οικονομία στο καύσιμο, αθόρυβες μετακινήσεις και μειωμένες εκπομπές ρύπων. Παράλληλα το γαλλικό σούπερ-μίνι είναι εξοπλισμένο με όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες υποβοήθησης της οδήγησης. Συνολικά 20 συστήματα φροντίζουν για την ασφάλεια και την άνεση των επιβατών.

Το νέο Renault Clio εξακολουθεί να είναι σημείο αναφοράς και στους χώρους στο εσωτερικό. Τόσο οι εμπρός επιβάτες όσο και οι πίσω μετακινούνται με άνεση και έχοντας στη διάθεσή τους έξυπνες λύσεις αποθήκευσης για τις φορητές συσκευές και τα μικρο-αντικείμενά τους, ενώ το πορτμπαγκάζ των 391 λίτρων χωράει όλες τις αποσκευές της οικογένειας.

Το Renault Clio είναι ένα ξεκάθαρο success story της γαλλικής μάρκας το οποίο συνεχίζει να καταγράφει επιτυχίες σε όλα τα επίπεδα. Είναι πιο σύγχρονο, πιο εκλεπτυσμένο, πιο οικολογικό και σίγουρα πιο εμβληματικό από ποτέ. Έτσι, συνεχίζει να γράφει ιστορία με το ίδιο πάθος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οι τιμές του νέου Renault Clio
Road Trip στα Βαλκάνια: 3.475 χιλιόμετρα με το Renault Austral E-Tech
Η τιμή του ηλεκτρικού Renault Megane E-Tech στην Ελλάδα