Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

«Ψάχνεται» όλη η αγορά για τα αυτοκίνητα «μαϊμού»

Ελλάδα 9:54
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ψάχνεται» όλη η αγορά για τα αυτοκίνητα «μαϊμού»

ΝΕΑ

«Ψάχνεται» όλη η αγορά για τα αυτοκίνητα «μαϊμού»

ΝΕΑ

Εκατοντάδες κλεμμένα αυτοκίνητα με παραποιημένους αριθμούς πλαισίων είχε πουλήσει σε καταναλωτές και εμπόρους η σπείρα που συνέλαβε η ΕΛΑΣ.

Advertisement
Advertisement

Πάνω από 39 κλεμμένα οχήματα, πλήθος εξαρτημάτων αλλά και 18.000 ευρώ  κατασχέθηκαν από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε έρευνα που πραγματοποίησε στον Ασπρόπυργο.

Η σπείρα είτε διέλυε τα κλεμμένα αυτοκίνητα και τα πουλούσε για ανταλλακτικά είτε είχε αγοράσει κάποιο κατεστραμμένο όχημα το οποίο ήταν ίδιο με το κλεμμένο και στη συνέχεια χρησιμοποιούσε τα έγγραφα του κατεστραμμένου και παραποιούσε τον αριθμό πλαισίου του κλεμμένου και τελικά το πουλούσε σε κάποιον ανυποψίαστο καταναλωτή!

Advertisement
Advertisement

Την συγκεκριμένη πρακτική την έχουμε αναδείξει αρκετές φορές στο Newsauto.gr και τα κλεμμένα οχήματα με παραποιημένα πλαίσια τα αποκαλούν στην αγορά οχήματα «μαϊμού».

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr μεταξύ των μελών της σπείρας ήταν και τρεις έμποροι αυτοκινήτων οι οποίοι είναι πολύ πιθανό να έχουν ανταλλάξει με άλλους εμπόρους κλεμμένα αυτοκίνητα με παραποιημένους αριθμούς πλαισίων όπως επίσης είχαν πουλήσει και αρκετά σε ανυποψίαστους καταναλωτές οι οποίοι είναι πολύ πιθανό να τα έχουν μεταπωλήσει!

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να… «ψάχνεται» όλη η αγορά για τα αυτοκίνητα «μαϊμού» που έχουν πουλήσει ή ανταλλάξει τα μέλη της σπείρας που συνέλαβε η ΕΛΑΣ.

Advertisement

Η επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Μαΐου κατόπιν συντονισμένης επιχείρησης της Αστυνομίας συνελήφθησαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής 8 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Advertisement

Σύμφωνα με τις Αρχές οι συλληφθέντες είχαν συστήσει από τις αρχές του 2019 εγκληματικής οργάνωση και πραγματοποιούσαν κλοπές αυτοκινήτων σε διάφορες περιοχές της Αττικής και μάλιστα το κάθε μέλος είχε και έναν ειδικό ρόλο.

Ορισμένα από τα μέλη της ομάδας εντόπιζαν και αφαιρούσαν τα οχήματα, ενώ άλλα μέλη φρόντιζαν να καταρτίζουν πλαστές πινακίδες για να τις τοποθετούν στα αφαιρεθέντα οχήματα και στη συνέχεια είτε να παραποιούν τα στοιχεία κυκλοφορίας τους (αριθμός πλαισίου και αριθμός κινητήρα) και να τα μεταπωλούν αυτούσια, είτε να τα διαθέτουν για αξιοποίηση των ανταλλακτικών μερών τους.

Advertisement

Διέθεταν ειδικό τεχνικό εξοπλισμό, (laptops που συνδέονται με το διαγνωστικό των οχημάτων, φύσες, κλειδιά οχημάτων κ.α.) ο οποίος χρησιμοποιείται από άτομα που διαπράττουν κλοπές κατ’ επάγγελμα και είναι δυσεύρετος στην Ελλάδα και τις περισσότερες φορές τον εισήγαγαν από το εξωτερικό.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι αφού εντόπιζαν το όχημα που θα αφαιρούσαν, επέστρεφαν είτε στις οικίες τους είτε σε χώρους – καβάτζες και παραλάμβαναν τον ειδικό εξοπλισμό που απαιτούνταν. Ακολούθως μετέβαιναν εκ νέου στο σημείο της κλοπής και αφαιρούσαν το όχημα. Στη συνέχεια, το μετέφεραν και το στάθμευαν σε ασφαλές σημείο και ερευνούσαν το εσωτερικό του για να εντοπίσουν τυχόν συστήματα γεωγραφικού εντοπισμού (GPS TRACKERS).

Σε κάποιες περιπτώσεις και ειδικά όταν επρόκειτο για πολυτελή οχήματα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, τοποθετούσαν σε αυτά πλαστές πινακίδες που είχαν καταρτίσει εκ των προτέρων, από αγγελίες πώλησης οχημάτων ίδιου τύπου, μοντέλου και χρώματος στο διαδίκτυο. Ακολούθως, τα στάθμευαν σε περιοχές όπου διαμένουν εύπορα άτομα και χρησιμοποιούν πολυτελή οχήματα, για να μην κινήσουν υποψίες και ειδοποιηθούν οι Αρχές.

Μετά την πάροδο 2-3 ημερών και αφού τα οχήματα δεν είχαν εντοπιστεί από τους ιδιοκτήτες τους, είτε τα μετέφεραν σε υπόγειους χώρους στάθμευσης, είτε τα παρέδιδαν σε άτομα που σχετίζονται με καταστήματα εμπορίας ανταλλακτικών αυτοκινήτων για να τα αποσυναρμολογήσουν.

Επίσης, ορισμένα εξ αυτών, τα μετέφεραν σε συνεργείο που χρησιμοποιούσε η οργάνωση, ιδιοκτησίας ενός εκ των συλληφθέντων, όπου αφού πραγματοποιούσαν διάφορες αλλαγές, πλαστογραφούσαν αριθμούς πλαισίου οχημάτων πρακτορείου ενοικίασης αυτοκινήτων, επίσης ιδιοκτησίας του ίδιου συλληφθέντα και στην συνέχεια μέσω αυτού τα διέθεταν για ενοικίαση σε ανυποψίαστους πελάτες, αποκομίζοντας με αυτό τον τρόπο οικονομικό όφελος.

Μάλιστα αναζητούσαν στο διαδίκτυο αγγελίες πώλησης ολοσχερώς κατεστραμμένων οχημάτων και αφού αγόραζαν τέτοια οχήματα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν τους χαρακτηριστικούς αριθμούς τους (αριθμό πλαισίου και πινακίδες κυκλοφορίας) για να πλαστογραφήσουν τα κλεμμένα οχήματα ίδιου μοντέλου, τύπου και χρώματος και με τον τρόπο αυτό να τα «νομιμοποιήσουν».

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τριάντα οχτώ (38) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, εκ των οποίων 23 κλεμμένα και 15 πλαστογραφημένα, πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας κλεμμένων αυτοκινήτων, πλήθος εξαρτημάτων, ανταλλακτικών οχημάτων, μικροποσότητα ναρκωτικών ουσιών, καθώς και το χρηματικό ποσό των 18.000 ευρώ.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 44 κλοπές Ι.Χ.Ε. οχημάτων και 2 κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας.

Η συνολική αξία των αφαιρεθέντων οχημάτων υπερβαίνει το χρηματικό ποσό του 1.500.000 ευρώ.

Στην πλειοψηφία τους τα μέλη της οργάνωσης έχουν συλληφθεί και κατά το παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία – για τα κατά περίπτωση αδικήματα – της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατά συρροή, πλαστογραφίες, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί Όπλων και περί Ναρκωτικών.

Οι συλληφθέντες με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Διαβάστε περισσότερα:

Ηλεκτρικά λεωφορεία, ταξί και σταθμοί φόρτισης σε αυτοκινητόδρομους!

Ποιο αυτοκίνητο ξεφτίλισε τους ληστές του;

Λεωφορεία με Leasing ζητούν ακόμη πέντε Δήμοι!