Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Προειδοποιητικό SMS πριν το πρόστιμο για ΚΤΕΟ!

Ελλάδα 16:20
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Προειδοποιητικό SMS πριν το πρόστιμο για ΚΤΕΟ!

ΝΕΑ

Προειδοποιητικό SMS πριν το πρόστιμο για ΚΤΕΟ!

ΝΕΑ

Μια νέα εφαρμογή θα ξεκινήσει να λειτουργεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σύμφωνα με την οποία θα ενημερώνονται οι κάτοχοι οχημάτων για τον τεχνικό έλεγχο.

Advertisement
Advertisement

Μια νέα εφαρμογή που θα περιλαμβάνει την αποστολή SMS στους ιδιοκτήτες οχημάτων για τον έλεγχο ΚΤΕΟ θα ξεκινήσει να λειτουργεί τις επόμενες ημέρες με βασικό στόχο να περιοριστεί η αποχή από τους ελέγχους και παράλληλα να προειδοποιηθούν για τελευταία φορά οι παραβάτες πριν την επιβολή των προστίμων!

Παράλληλα, την Παρασκευή θα παρουσιαστεί η ηλεκτρονική μεταβίβαση αυτοκινήτων ενώ στις 27 Ιουλίου θα έχουν στο κινητό τους τηλέφωνο τόσο την άδεια οδήγησής τους όσο και την αστυνομική τους ταυτότητα.

Advertisement
Advertisement

Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρής Λιβάνιος, στο πλαίσιο συζήτησης του 5ου “InvestGR Forum 2022: A New Greece Emerges” που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Grand Hyatt Athens. Παράλληλα, ο κ. Λιβάνιος έκανε λόγο για το σημαντικό κομμάτι της ωρίμανσης μεγάλων ψηφιακών έργων και υλοποίησής τους από το Ταμείο Ανάκαμψης, μιλώντας «για ιστορική ευθύνη, ώστε να αξιοποιηθεί κατάλληλα προς όφελος της οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών».

Όσον αφορά στον τομέα των τηλεπικοινωνίων, ο Υφυπουργός είπε ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο στην κινητή τηλεφωνία, «το 5G έχει προχωρήσει και η ανάπτυξή του πηγαίνει με πολύ καλά βήματα αλλά έχουμε πρόβλημα στην σταθερή τηλεφωνία λόγω κρίσης και ιδίως στο κομμάτι της ταχύτητας του διαδικτύου, της ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας και των οπτικών ινών». Ο κ. Λιβάνιος μίλησε για την επιδότηση των νοικοκυριών με το πρόγραμμα του Super fast Broadband όπου δίνεται ένα voucher για σύνδεση οπτικής ίνας. «Επίσης, τις αμέσως επόμενες μέρες, έχουμε το σχετικό πρόγραμμα επιδότησης για εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών σε πολυκατοικίες, αλλά και επιδοτούμε επιχειρήσεις και κατοικίες σε περιοχές που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον, όπως σε μικρά ορεινά χωριά ή αγροτικές περιοχές για δίκτυο οπτικών ινών. Ταυτόχρονα υπάρχει μια συγκεκριμένη στρατηγική για την ανάπτυξη των μικροδορυφόρων, αλλά και για την περαιτέρω μείωση του τηλεπικοινωνιακού κόστους».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr, αμέσως μετά την αποστολή SMS για ΚΤΕΟ σειρά θα έχει το SMS για την ασφάλεια του οχήματος οπότε θα αποστέλλεται και προειδοποιητικό μήνυμα σε όσους κινούν ανασφάλιστα τα οχήματά τους!

Advertisement

Να υπενθυμίσουμε πως πάνω από 1,2 εκατ. οχήματα κυκλοφορούν χωρίς ΚΤΕΟ και περίπου 700.000 χωρίς ασφάλεια, ο νόμος προβλέπει πολύ υψηλά πρόστιμα σε περίπτωση ελέγχου των Αρχών. Επίσης, η νομοθεσία προέβλεπε την online διασταύρωση των στοιχείων και την αυτόματη επιβολή των προστίμων στους παραβάτες ιδιοκτήτες οχημάτων αλλά η ασυμβατότητα των συστημάτων είχε καθυστερήσει την εφαρμογή του. Τώρα όμως τα συστήματα είναι συμβατά και για αυτό τον λόγο θα αποσταλούν τα προειδοποιητικά SMS στους παραβάτες οδηγούς για να συνετιστούν και να γλιτώσουν από τα υπέρογκα πρόστιμα.

Τα πρόστιμα

Advertisement

Ο νόμος 489/76 προβλέπει ότι η κυκλοφορία οχήματος χωρίς το ειδικό αποδεικτικό της ασφάλισης σήμα επισύρει την αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.

Η πρόκληση δε ατυχήματος από όχημα χωρίς το προαναφερόμενο ειδικό σήμα, επισύρει την αφαίρεση πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια και επί υποτροπής για τρία χρόνια. Επίσης επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, βεβαιωθέντος με πράξη της Αστυνομικής Αρχής και εισπραττόμενο με τις οικείες διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε, 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και των 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες μπορούν να επιστραφούν στον κάτοχο ή στον ιδιοκτήτη του οχήματος, πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, αν πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής καθώς και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα.

Advertisement

Επίσης υπάρχουν και Ποινικές κυρώσεις που περιλαμβάνουν φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης των στοιχείων του ανασφάλιστου οχήματος, θα σταλεί από τη Γ.Γ.Π.Σ., σε κάθε ιδιοκτήτη ανασφάλιστου ειδοποιητήριο για να ασφαλιστεί μέσα σε 8 μέρες ή να δώσει εξηγήσεις, να πληρώσει παράβολο 250 ευρώ για να ασφαλιστεί, ενώ αν ο ιδιοκτήτης δεν κάνει τα παραπάνω, θα του επιβληθεί νέο πρόστιμο 500 ευρώ καθώς και οι παραπάνω διοικητικές και ποινικές κυρώσεις!

Σύμφωνα με το νόμο, αν το όχημά σου είναι καινούργιο, θα πρέπει να το περάσεις ΚΤΕΟ στα 4 χρόνια από την πρώτη του κυκλοφορία και κατόπιν θα ελέγχεται κάθε 2 χρόνια. Αν αργήσεις και χάσεις την προθεσμία σου, πληρώνεις πρόστιμο στο ταμείο του ΚΤΕΟ, ώστε να γίνει τελικά ο έλεγχος. Το ποσό που θα πληρώσεις εξαρτάται από την καθυστέρηση και υπολογίζεται σε 16 ευρώ έως 30 ημέρες, σε 33 ευρώ από 30 ημέρες-65 ευρώ για καθυστέρηση πάνω από 6 μήνες. Σε περίπτωση ηλεκτρονικού ελέγχου το πρόστιμο ανέρχεται σε 150 ευρώ ενώ αν διαπιστωθεί η παράβαση σε έλεγχο της Τροχαίας τότε το πρόστιμο ανέρχεται σε 400 ευρώ το οποίο μπορεί να περιοριστεί στο 1/8 (50 ευρώ) στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του οχήματος προσκομίσει δελτίο ΚΤΕΟ σε ισχύ εντός 10 ημερών. Το πρόστιμο της Τροχαίας σε περίπτωση ανέλεγκτων Φορτηγών άνω των 3,5 τόνων, Ταξί, Ασθενοφόρων, Λεωφορείων από ΚΤΕΟ έχει οριστεί στα 400 ευρώ, το οποίο μπορεί να περιοριστεί στο 1/2 (200 ευρώ) στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του οχήματος προσκομίσει δελτίο ΚΤΕΟ σε ισχύ εντός 10 ημερών.

Αν κάποιος δεν έχει πληρώσει τα ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας και το διαπιστώσουν σε κάποιο έλεγχο της Τροχαίας τότε αφαιρούνται επί τόπου οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας μέχρι ο κάτοχος του οχήματος να προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής τους που να υπενθυμίσουμε ανέρχεται στο διπλάσιο του αρχικού ποσού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αμεσα τα πρόστιμα σε 1,8 εκατ. ΙΧ…
Επίσημο: Έρχονται διασταυρώσεις και πρόστιμα για 1,8 εκ. ΙΧ
Πάνω από 550.000 τα ανασφάλιστα οχήματα – Έρχονται πρόστιμα!