Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πρεμιέρα για τα αυτόνομα αυτοκίνητα στη Μόσχα!

Ελλάδα 14:54
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρεμιέρα για τα αυτόνομα αυτοκίνητα στη Μόσχα!

ΝΕΑ

Πρεμιέρα για τα αυτόνομα αυτοκίνητα στη Μόσχα!

ΝΕΑ

Τα πέντε πρώτα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό της εταιρείας Yandex έκαναν την εμφάνιση τους στους δρόμους της Μόσχας, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού κυβερνητικού προγράμματος.

Advertisement
Advertisement

Τον Νοέμβριο του 2018 ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε σχετική απόφαση, βάσει της οποίας στους δρόμους της Μόσχας και του Ταταρστάν, από 1ης Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι δοκιμές μεταφορικών μέσων χωρίς οδηγό.

Το πιλοτικό πρόγραμμα, όπως είχε δηλώσει ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Μαξίμ Ακίμοφ , το οποίο προβλέπει την κυκλοφορία 100 αυτοκινήτων χωρίς οδηγό, θα παραταθεί έως τον Μάρτιο του 2022. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν εκτός από την εταιρεία Yandex, διάφορες εταιρείες, πανεπιστήμια και άλλοι φορείς.

Advertisement
Advertisement

Η εταιρεία Avtonet, που εκπροσωπεί τον οργανισμό Εθνική Τεχνολογική Πρωτοβουλία (ΕΤΠ), έθεσε σε κυκλοφορία τα πρώτα πέντε αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, έως το τέλος του καλοκαιριού θα θέσει άλλα 15 αυτοκίνητα και έως το τέλος του έτους 95 αυτοκίνητα.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι έως το τέλος του έτους θα επεκταθούν οι ζώνες στις οποίες θα κυκλοφορούν πιλοτικά τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, εκφράζοντας την ελπίδα ότι στην πρωτοβουλία αυτή «θα συμμετάσχουν και άλλοι κατασκευαστές μεταφορικών μέσων υψηλού αυτοματισμού».

Τον Μάιο του 2017 η Yandex είχε ανακοινώσει ότι πραγματοποίησε δοκιμές ενός αυτοκινήτου χωρίς οδηγό. Το Μάιο του 2019 ο γενικός διευθυντής του ομίλου Αρκάντι Βόλοζ είχε ανακοινώσει ότι η Yandex έθεσε σε κυκλοφορία «δυο κανονικά ταξί χωρίς οδηγό» στις περιοχές Σκόλκοβο και Ινοπόλις, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένες εταιρείες τεχνολογίας. Τα ταξί αυτά έχουν κάνει μέχρι σήμερα 4.000 διαδρομές. Το Ιούνιο η εταιρεία Ynadex είχε ανακοινώσει ότι άνοιξε αντιπροσωπεία της στο Ισραήλ, η οποία ασχολείται με την κατασκευή αυτοκινήτων χωρίς οδηγό.

Advertisement

Τον περασμένο Οκτώβριο ο Αρκάντι Βόλοζ είχε κάνει «βόλτα» τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ με ένα αυτοκίνητο Toyota Prius χωρίς οδηγό της εταιρείας Yandex.