Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πού μπορεί να φτάσει με ένα γέμισμα το Focus 1.0 EcoBoost;

Ελλάδα 14:43
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πού μπορεί να φτάσει με ένα γέμισμα το Focus 1.0 EcoBoost;

ΝΕΑ

Πού μπορεί να φτάσει με ένα γέμισμα το Focus 1.0 EcoBoost;

ΝΕΑ

Παλιά οι κατασκευαστές ανταγωνίζονταν για το ποιος είχε τον πιο ισχυρό κινητήρα. Πλέον το πεδίο αντιπαράθεσης έχει να κάνει με την εξοικονόμηση καυσίμου. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, από τη στιγμή που οι φόροι στα πετρελαιοειδή ανεβαίνουν και οι μισθοί μας ακολουθούν την… αντίθετη διαδρομή.

Advertisement
Advertisement

Με όχημα το Ford Focus 1.0 EcoBoost 125 PS, δύο Νορβηγοί διέσχισαν την πατρίδα τους, τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Στόχος τους να φθάσουν όσο πιο μακριά γίνεται με ένα ντεπόζιτο. Και έφθασαν: στα 1.619 km. Η μέση κατανάλωση που πέτυχαν ήταν 3,3 km/100 km, αρκετά χαμηλότερα από την εργοστασιακή (5 lt/100 km). Αν και δεν υπάρχει επίσημο ρεκόρ ούτε για την απόσταση, ούτε για την μέση κατανάλωση, το δίδυμο από τη Νορβηγία και η Ford θεωρούν ότι η επίδοση θέτει νέα στάνταρ στην κατηγορία.

Η απόπειρά τους άρχισε 400 km βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, στο Καουτοκέινο της Νορβηγίας, και ολοκληρώθηκε μετά από δύο ημέρες στα περίχωρα του Όσλο. Για την επίτευξη της αυτονομίας των 1.600+ km είχαν μέση ωριαία ταχύτητα περίπου 60 km/h, απέφευγαν όσο το δυνατόν τη χρήση των φρένων και του κλιματισμού. Κατά τη διάρκεια του εγχειρήματος, συνοδεύονταν από την αστυνομία της Νορβηγίας.

Μέσα στο 2014 η Ford θα λανσάρει μία ακόμη πιο οικονομική έκδοση του 1.0 EcoBoost, ισχύος 100 PS. Θα εμφανίζει μέση κατανάλωση 4,3 lt/100 km και εκπομπές ρύπων 99 g/km.