Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πόσα αυτοκίνητα θα υπάρχουν στον πλανήτη το 2050;

Ελλάδα 10:32
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πόσα αυτοκίνητα θα υπάρχουν στον πλανήτη το 2050;

ΝΕΑ

Πόσα αυτοκίνητα θα υπάρχουν στον πλανήτη το 2050;

ΝΕΑ

Επιχειρούμε μια ενδελεχή ανάλυση στο τι μας περιμένει τα επόμενα χρόνια στους δρόμους, με βάση πάντα τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας σήμερα. Διαπιστώσεις, αλλά και κίνδυνοι για το προσεχές μέλλον.

Advertisement
Advertisement

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ

Αισίως διανύουμε τον 247ο χρόνο αυτοκίνησης με τη συσσώρευση οχημάτων στους ήδη παρωχημένους δρόμους, να συνεχίζεται με αυξανόμενο ρυθμό. Με βάση τα τρέχοντα στατιστικά στοιχεία της μονομερούς ανάπτυξης, εκτιμάται ότι μέχρι το 2050 θα υπάρχουν 2,5 δισεκατομμύρια αυτοκίνητα στον κόσμο, δηλαδή 150% αύξηση σε σχέση με το ένα δισεκατομμύριο που υπάρχει στους δρόμους σήμερα.

Με τις εκπομπές CO2 να υπολογίζονται σήμερα σε 600 εκατομμύρια τόνους σε παγκόσμια κλίμακα, με το αυτοκίνητο να απαιτεί όλο και περισσότερο χώρο ο οποίος όχι μόνο δεν υπάρχει, αλλά είναι απαιτητός από τους πεζούς και τους ποδηλάτες.

Advertisement
Advertisement

Γίνεται αντιληπτό ότι οι μεταφορές και η κινητικότητα θα έχουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του μελλοντικού τοπίου στις μεγαλουπόλεις αλλά και τα ημιαστικά κέντρα.

Σήμερα η κοινωνία απαιτεί λύσεις για τις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις οι οποίες ξεκινάνε από τους ενεργειακούς πόρους, την ποιότητα του αέρα στις πόλεις και την κλιματική αλλαγή, μέχρι και διαχρονικά προβλήματα όπως, τα Συστήματα Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, την σύγχρονη οδήγηση με τα αυτοκίνητα του μέλλοντος, την οδική ασφάλεια και τις σύγχρονες υποδομές υποστήριξης. Η παραχώρηση του δημόσιου χώρου (δρόμων) στους πολίτες χρήστες, αποτελεί κεφαλαιώδες πολιτικό ζήτημα και στοίχημα για το μέλλον.