Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πως το αυτοκίνητο λειτουργεί ως αλεξικέραυνο

Ελλάδα 5:00
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πως το αυτοκίνητο λειτουργεί ως αλεξικέραυνο

ΝΕΑ

Πως το αυτοκίνητο λειτουργεί ως αλεξικέραυνο

ΝΕΑ

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα συνοδεύονται συχνά από κεραυνούς, αλλά οι οδηγοί έχουν την… ασπίδα τους.

Advertisement
Advertisement

Με ποιο τρόπο, λοιπόν, το αυτοκίνητο προστατεύει τους επιβάτες, από το ηλεκτρικό φορτίο των κεραυνών;

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι η συνδρομή του ανθρώπινου παράγοντα είναι καθοριστική και ότι τα πράγματα δεν θα πάρουν θετική τροπή, εάν ο οδηγός και οι επιβάτες δεν ακολουθήσουν συγκεκριμένους κανόνες. Όταν βρεθούν στη δίνη μιας τόσο έντονης κακοκαιρίας.

Εάν λοιπόν βρίσκεστε σε αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια “κεραυνικαταιγίδας”, σταματήστε στην άκρη του δρόμου, σε περιοχή μακριά από δέντρα. Έχετε κλειστά τα παράθυρα και αποφύγετε την επαφή με τα μεταλλικά αντικείμενα του αυτοκινήτου. Το αμάξωμα σας προστατεύει από τους κεραυνούς, αρκεί να μην ακουμπήσετε κανένα μεταλλικό μέρος.

Advertisement
Advertisement

Όταν ένας κεραυνός χτυπήσει μία μεταλλική επιφάνεια, ο ηλεκτρισμός αναζητά διαφυγή προς τη γη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι επιβάτες που βρίσκονται στο εσωτερικό, να μην επηρεάζονται και ούτε να κινδυνεύουν από ηλεκτροπληξία, καθώς τους προστατεύει το αμάξωμα.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο στη Φυσική, ονομάζεται «Κλωβός Φάραντεϊ» και φυσικά καθοδηγεί, εδώ και πολλά χρόνια, όλους τους κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Είναι αυτονόητο ότι οι επιβαίνοντες σε ένα αυτοκίνητο είναι πολύ πιο ασφαλείς στο αστικό περιβάλλον, σε χαμηλότερο υψόμετρο, ενώ και το όχημα δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο σοβαρής ζημιάς.

Advertisement

Παρά μόνο στην περίπτωση, που δεν έχει μεταλλική οροφή ή που κάποιο παράθυρο δεν έχει κλείσει καλά, οπότε υπάρχει μεγαλύτερο ενδεχόμενο ηλεκτρικής βλάβης ή βραχυκυκλώματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οδήγηση στη βροχή: Τα SOS
Η βροχή θέλει προσοχή… (video)
Πόσο κινδυνεύουμε από κεραυνούς στο αυτοκίνητο;

Advertisement