Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πως θα υποδεχθούν οι Έλληνες τα φανάρια με τεχνητή νοημοσύνη;

Ελλάδα 1:48
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πως θα υποδεχθούν οι Έλληνες τα φανάρια με τεχνητή νοημοσύνη;

ΝΕΑ

Πως θα υποδεχθούν οι Έλληνες τα φανάρια με τεχνητή νοημοσύνη;

ΝΕΑ

Στο εξωτερικό έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους τα φανάρια με τεχνητή νοημοσύνη. Η ανυπόταχτη ελληνική οδική νοημοσύνη όμως πως θα τα αντιμετωπίσει;

Advertisement
Advertisement

Το καινοτόμο πρόγραμμα Green Light της Google μεταμορφώνει τη διαχείριση της αστικής κυκλοφορίας, με στόχο την ανακούφιση των οδηγών από την κούραση του μποτιλιαρίσματος και τον περιορισμό της ρύπανσης.

Αξιοποιώντας τεράστια σύνολα δεδομένων από τους χάρτες Google και χρησιμοποιώντας προηγμένους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, ο τεχνολογικός γίγαντας βελτιστοποιεί τις διαμορφώσεις των φωτεινών σηματοδοτών χωρίς να απαιτούνται δαπανηρές αναβαθμίσεις των υποδομών.

Το σύστημα αναλύει τις δομές των διασταυρώσεων, τα μοτίβα κυκλοφορίας και τα χρονοδιαγράμματα των φωτεινών σηματοδοτών, δημιουργώντας συστάσεις για τους τοπικούς μηχανικούς κυκλοφορίας.

Advertisement
Advertisement

Αυτές οι προτάσεις, που κυμαίνονται από την προσαρμογή της διάρκειας των κόκκινων φαναριών έως τον συγχρονισμό πολλαπλών διασταυρώσεων, δημιουργούν “κύματα πράσινων φαναριών” που μειώνουν αποτελεσματικά την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μεθόδους που βασίζονται σε αισθητήρες ή χειροκίνητες μετρήσεις οχημάτων, η προσέγγιση της Google προσφέρει μια βελτιωμένη λύση.

Το έργο έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε 12 πόλεις παγκοσμίως, όπως το Σιάτλ, το Ρίο ντε Τζανέιρο και το Αμβούργο, επηρεάζοντας 30 εκατομμύρια μηνιαίες μετακινήσεις αυτοκινήτων.

Advertisement

Τα πρώτα δοκιμαστικά αποτελέσματα καταδεικνύουν μια πιθανή μείωση κατά 30% στα μποτιλιαρίσματα, με αποτέλεσμα μια αξιοσημείωτη μείωση κατά 10% στις εκπομπές ρύπων στις διασταυρώσεις.

Η Google σχεδιάζει να επεκτείνει την πρωτοβουλία το 2024, ενθαρρύνοντας τους μηχανικούς κυκλοφορίας των πόλεων παγκοσμίως να ενταχθούν στη λίστα αναμονής για την εφαρμογή της.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οδηγός σκοτώθηκε γιατί ακολουθούσε τους χάρτες της Google! (+video)
Τελικά η Google θα σώσει τον πλανήτη;
Immersive View: Η Αθήνα στη νέα εφαρμογή των Google Maps