Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πως θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη;

Ελλάδα 0:48
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πως θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη;

ΝΕΑ

Πως θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη;

ΝΕΑ

Τα συστήματα και οι τεχνολογίες για να αποφευχθεί το ανθρώπινο λάθος και το χρονικό ενός προαναγγελθέντος δυστυχήματος υπάρχουν σε όλες τις μεταφορές και κυρίως στα τρένα. Μόνο που δεν είχαν τεθεί ποτέ σε χρήση. Πως λειτουργούν;

Advertisement
Advertisement

Όπως ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος θα πρέπει να συντηρείται σωστά και να πληρούνται όλες οι προδιαγραφές ασφάλειας, έτσι και ένας σύγχρονος σιδηρόδρομος θα πρέπει να διαθέτει όλα τα διαθέσιμα συστήματα.

Ήταν θέμα χρόνου για να γίνει κάποιο μεγάλο κακό, λένε όσοι γνωρίζουν τη διαχρονική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ελληνικό δίκτυο σιδηροδρόμων. Είχαν προηγηθεί διάφορα άλλα ατυχήματα που επισήμαιναν τις ελλείψεις στα συστήματα ασφαλούς κυκλοφορίας των τρένων.

Μία από τις πιο σοβαρές ελλείψεις είναι το ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου αμαξοστοιχιών ETCS, όπως αυτό προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το γενικότερο σύνολο ονομάζεται ERTMS (European Rail Traffic Management System) και είναι ένα σύστημα για τη σωστή και ασφαλή διαχείριση και λειτουργία των σιδηροδρόμων στις χώρες της ΕΕ.

Advertisement
Advertisement

Υπάρχουν δύο βασικά στοιχεία που απαρτίζουν το σύστημα ERTMS. Το ένα είναι η επίγεια επικοινωνία GSM-R και το άλλο το ETCS (European Train Control System).

Ειδικότερα το τελευταίο είναι απαραίτητο σε γραμμές υψηλής ταχύτητας και υπάρχουν αναφορές πως για το ελληνικό δίκτυο και ειδικότερα στην περιοχή που έγινε το τραγικό δυστύχημα υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και καθυστερήσεις στην υλοποίηση του ETCS, όπως και για τα φωτοσήματα και για την τηλεδιοίκηση. Φανταστείτε κάτι ανάλογο με την V2V επικοινωνία των αυτοκινήτων.

Advertisement

Τι κάνει το ETCS; Στόχος είναι να επιτρέπει τόσο στις επιβατικές όσο και στις εμπορικές τρενάμαξες να ταξιδεύουν ταχύτερα και ασφαλέστερα. Το βασικό είναι πως προστατεύει και αποτρέπει το ανθρώπινο λάθος. Ωστόσο, δεν αρκεί να είναι απλά εγκατεστημένο στις αμαξοστοιχίες αλλά και να λειτουργεί. Και οι πιο πρόσφατες πληροφορίες αναφέρουν πως το σύστημα της τηλεδιοίκησης και φωτοσήμανσης δε λειτουργούσε στη συγκεκριμένη γραμμή.

Advertisement

Χάρη στο σύστημα ETCS ο μηχανοδηγός έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται για την κατάσταση της γραμμής σε μεγάλη απόσταση μπροστά του. Το σύστημα μπορεί αυτόματα να λαμβάνει δεδομένα από τους επίγειους αναμεταδότες (π.χ. τους φωτεινούς σηματοδότες, σταθερά σημεία εντός και εκτός ραγών κ.α.) και να καθορίζει τη μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα ή ακόμη και να επιβραδύνει το τρένο όταν αυτό είναι αναγκαίο.

Advertisement

Προφανώς, στους ελληνικούς σιδηρόδρομους τα σύγχρονα συστήματα GPS και οι σχετικές τεχνολογίες απουσιάζουν ή υπολειτουργούν. Σε ένα μεγάλο ποσοστό ο έλεγχος και η διαχείριση γίνεται χειροκίνητα και εμπειρικά με αποτέλεσμα να αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό η πιθανότητα του ανθρώπινου λάθους. Κάτι που έγινε στα Τέμπη και στοίχισε τη ζωή σε έως τώρα 40 συνανθρώπους μας.

Αν έχετε περισσότερες απορίες για τον τρόπο λειτουργίας των συστημάτων ETCS τα παρακάτω βίντεο μπορούν να σας λύσουν αρκετές από αυτές.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ελβετία: Καλή τύχη στην Ελλάδα με τα τρένα των 200 χλμ./ώρα!
«Καμπάνα» 300.000 ευρώ στην Hellenic Train!

Τρένα: Πότε δικαιούνται αποζημίωση οι επιβάτες;