Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πως δρουν οι κλέφτες αυτοκινήτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη – Ποιά ΙΧ προτιμούν;

Ελλάδα 3:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πως δρουν οι κλέφτες αυτοκινήτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη – Ποιά ΙΧ προτιμούν;

ΝΕΑ

Πως δρουν οι κλέφτες αυτοκινήτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη – Ποιά ΙΧ προτιμούν;

ΝΕΑ

Οι κλοπές αυτοκινήτων αποτελούν ένα φαινόμενο μάστιγα για τη χώρα μας. Καθημερινά δεκάδες ιδιοκτήτες χάνουν τα αυτοκίνητά τους, ενώ παράλληλα πολλά κλεμμένα αυτοκίνητα επανακυκλοφορούν με παραποιημένα στοιχεία για να μην είναι εύκολος ο εντοπισμός τους.

Advertisement
Advertisement

Την ίδια στιγμή, πολλές από τις μάντρες με μεταχειρισμένα ανταλλακτικά, δίνουν προς πώληση εξαρτήματα από αυτοκίνητα που έχουν κλαπεί από τους ιδιοκτήτες τους. Η έρευνα, σε συνδυασμό με την εγχώρια αναλυτική αναφορά της Ελληνικής Αστυνομίας, δείχνει τον αριθμό των κλοπών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ 2015 και 2017.

Συνολικά καταγράφηκαν 697.000 κλοπές οχημάτων ετησίως με την Ελλάδα να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 269 κλοπές αυτοκινήτων ανά 100.000 κατοίκους. Μάλιστα το 2019 δημοσιεύτηκε μια ακόμα στατιστική μελέτη, δείχνοντας πως η Ελλάδα συνέχισε να λαμβάνει αρνητικές διακρίσεις, διατηρώντας σε παγκόσμια αυτή την φορά κλίμακα την 5η θέση με 227 κλοπές ανά 100.000 κατοίκους.

Πώς κλέβουν τα οχήματα

Advertisement
Advertisement

Οι κλέφτες αυτοκινήτου εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι οι πολίτες μένουν αρκετές ώρες σπίτι λόγω κορονοϊού, κλέβουν οχήματα χωρίς να φοβούνται ότι θα γίνουν αντιληπτοί. Τα περιστατικά κλοπών αυτοκινήτων γίνονται είτε με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή την τυπική παραβίαση του οχήματος με μηχανικά μέσα, είτε μέσω σύγχρονης μεθοδολογίας, αξιοποιώντας το γνωστό ως «κλειδί αντίγραφο». Αυτό επιτυγχάνεται εφόσον ο κακοποιός αντιγράφει το πρωτότυπο κλειδί του ιδιοκτήτη, είτε είναι ηλεκτρονικό είτε παραδοσιακό και στη συνέχεια όταν ο οδηγός απουσιάζει παραβιάζει με άνεση και χωρίς ανησυχητικούς θορύβους το όχημα.

Τα μοντέλα που προτιμούν οι κλέφτες

Σύμφωνα με πραγματογνώμονες σε ειδικό ντοκιμαντέρ για κλοπές αυτοκινήτων που πρόβαλε η Ερτ το 2021, στην Ελλάδα πρώτο σε κλοπές την τελευταία δεκαετία είναι το Toyota Yaris και ένα από τα μοντέλα που βρίσκονται πρώτα στη λίστα των κλεφτών, είναι τα Mini Cooper. Παραβιάζοντας την κλειδαριά, μηδενίζουν τον εγκέφαλο του οχήματος και φεύγουν ανενόχλητοι χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Βασικό κίνητρο στην επιλογή των κλεφτών, είναι πόσο εύκολα μπορούν να το ξανά πουλήσουν, κάνοντας επιφανειακές αλλαγές πάνω του. Όσο πιο εμπορικό είναι ένα όχημα και επιθυμητό από το αγοραστικό κοινό, τόσο πιο περιζήτητο γίνεται στα κυκλώματα των κλεφτών.

Advertisement

Ένα επίσης από τα πιο αγαπημένα αυτοκίνητα που προτιμούν οι ληστές, είναι τα Smart που έχουν κατασκευαστεί πριν το 2014, καθώς τα εξαρτήματά τους είναι πιο συνηθισμένα και εύκολα να πουληθούν. Μάλιστα επειδή μπορούν εύκολα να «σηκωθούν» τα φορτώνουν σε άλλα οχήματα όπως φορτηγά και τα πουλάνε ξανά με χαρτιά από τρακαρισμένα Smart.

Advertisement

Πως θα προστατευθώ

Αν και στο παρελθόν ο νούμερο ένα τρόπος να προστατέψει κανείς το όχημα του ήταν η τοποθέτηση συναγερμού, πλέον είναι τόσο διαδεδομένος σε βαθμό που οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως αγνοούν τον ήχο του. Με τον συναγερμό να φαίνεται ανεπαρκής για προστασία των οχημάτων δημιουργήθηκαν πιο σύγχρονοι τρόποι με άλλοτε απλές και άλλοτε σύνθετες τεχνολογικές λύσεις. Μία από αυτές είναι και οι δορυφορικές μονάδες GPS, που τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία μέσα στο όχημα.

Advertisement

Οι μονάδες αυτές λειτουργούν ως σύστημα εντοπισμού του οχήματος και ο ιδιοκτήτης μπορεί μέσα από το κινητό του, να βλέπει ανά πάσα ώρα και στιγμή που βρίσκεται το όχημα του.

Η άλλη λύση είναι να ασφαλίσει κάποιος το όχημα του για ολική κλοπή, πληρώνοντας κάποιο σοβαρό αντίτιμο ετησίως για να έχει όμως το «κεφάλι του ήσυχο» από του επιτήδειους που αναλαμβάνουν δράση τελευταία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Έγδυναν» πολυτελή ΙΧ και εισέπρατταν αποζημιώσεις για μερική κλοπή!
«Πρωτιά» της Ελλάδας στις κλοπές αυτοκινήτων στην ΕΕ – Ποια αυτοκίνητα προτιμούν;
Προσοχή! Σπείρα “σηκώνει στον αέρα” αυτοκίνητα στα Βόρεια Προάστια