Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πιθανές οι αλλαγές στη συμμαχία Renault – Nissan

Ελλάδα 13:04
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πιθανές οι αλλαγές στη συμμαχία Renault – Nissan

ΝΕΑ

Πιθανές οι αλλαγές στη συμμαχία Renault – Nissan

ΝΕΑ

Ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας συμμετοχής της Γαλλίας, δεν απέρριψε την ιδέα πιθανών τροποποιήσεων των δεσμών μεταξύ των εταιρειών.

Advertisement
Advertisement

Η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε ότι υπάρχει περιθώριο για ενδεχόμενες αλλαγές στην ισορροπία ιδιοκτησίας στη συμμαχία αυτοκινητοβιομηχανίας μεταξύ της Renault και της Nissan, μια επιλογή που ο πρόεδρος Μακρόν είχε αποκλείσει τον Ιούνιο.

Η Γαλλία κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της Renault, ενώ η διαφορά μεταξύ των εταίρων της αυτοκινητοβιομηχανίας ευνοεί τη γαλλική πλευρά.

Advertisement
Advertisement

Μιλώντας σε συνέντευξη στο γαλλικό ραδιόφωνο, ο Martin Vial, επικεφαλής της κρατικής εταιρείας συμμετοχής της Γαλλίας, δεν απέρριψε την ιδέα πιθανών τροποποιήσεων των δεσμών μεταξύ των εταιρειών ή ενδεχόμενης μείωσης της κυριότητας της Γαλλίας στη Renault, εφ ‘όσον υπάρξει όφελος για τη χώρα.

Οι προσπάθειες της Renault να δημιουργήσει βαθύτερους δεσμούς με την Nissan αντιμετωπίστηκαν με αντίσταση, ενώ η απόπειρα συγχώνευσης με τη Fiat Chrysler Automobiles δεν προχώρησε καθώς οι Ιάπωνες άσκησαν βέτο.

Η Nissan προσπάθησε επί μακρόν να μειώσει την επιρροή της γαλλικής κυβέρνησης στη συμμαχία.

Advertisement

Η Γαλλία δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο για την αλλαγή των μετοχών μεταξύ της Renault και της Nissan ή για το μερίδιο της κυβέρνησης στη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, ωστόσο το κυβερνητικό στέλεχος ξεκαθάρισε ότι το κράτος ήταν πάντοτε ανοικτό να εξετάσει προτάσεις που θα αυξήσουν την αξία των μετοχών της Γαλλίας.

Η Renault κατέχει μερίδιο 43% στη Nissan, ενώ η Nissan κατέχει μερίδιο 15% ως μέρος ενός παλαιού συμβολαίου που υπεγράφη πριν 20 χρόνια.

Advertisement

Ο Πρόεδρος Μακρόν τον Ιούνιο δήλωσε ότι «τίποτα δεν δικαιολογεί» την αλλαγή της υπάρχουσας δομής μεταξύ των εταιρειών.

Έκτοτε, οι εταίροι μειώνοντας το μερίδιό της στην ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, αναφέρει η Wall Street Journal.

Οποιαδήποτε μείωση του ποσοστού θα χρειαζόταν έγκριση από τη Γαλλία, η οποία κατέχει το 15% της Renault.

Advertisement

Οι συνομιλίες μεταξύ της Fiat και της Renault κατέρρευσαν τον Ιούνιο, αφού η Γαλλία ήθελε περισσότερο χρόνο για να πείσει τους ομολόγους της στη Nissan, ωθώντας της FCA στη λήψη δραστικών αποφάσεων όπως εκείνη της απόσυρσης της πρότασης αυγχώνευσης.

«Η FCA και η Renault δεν έχουν ξαναρχίσει συνομιλίες», δήλωσε ο Vial.

Οι πρώτες συζητήσεις για την τροποποίηση της δομής της συμμαχίας άρχισαν μετά την κατάρρευση της συμφωνίας Renault-FCA, αναφέρει η WSJ  επισημαίνοντας ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια νέα συμφωνία αναδιάρθρωσης…