Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πινακίδες της Νεβάδα για το αυτόνομο Kia

Ελλάδα 19:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πινακίδες της Νεβάδα για το αυτόνομο Kia

ΝΕΑ

Πινακίδες της Νεβάδα για το αυτόνομο Kia

ΝΕΑ

Η πολιτεία της Νεβάδα, στα δυτικά των ΗΠΑ, ήταν η πρώτη που έδωσε το 2011 άδεια κυκλοφορίας σε αυτόνομα οχήματα για την πραγματοποίηση δοκιμών. Τη σχετική νομοθεσία εκμεταλλεύτηκε και η Kia Motors και πλέον θα μπορεί να δοκιμάζει στο δημόσιο οδικό δίκτυο το αυτόνομο ηλεκτρικό Soul.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ

Η κορεάτικη εταιρεία θα επενδύσει 2 δισ. δολάρια έως το 2018 στην ανάπτυξη της αυτόνομης τεχνολογίας και θα παρουσιάσει το 2020 στην αγορά τα πρώτα οχήματα που θα μπορούν να κινηθούν αυτόνομα υπό συνθήκες. Επόμενος χρονικός ορίζοντας είναι το 2030, για την κυκλοφορία πλήρως αυτόνομων οχημάτων, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση και σε οποιοδήποτε περιβάλλον (δηλαδή και εντός των πόλεων).

Αυτή την περίοδο η Kia εργάζεται πάνω σε τρεις τομείς: α) στην αναγνώριση άλλων οχημάτων, πεζών, πιθανών κινδύνων κλπ, β) στην κρίση, δηλαδή στη δυνατότητα του υπολογιστή να λαμβάνει ανά πάσα στιγμή τη σωστή απόφαση με βάση τα δεδομένα από τις κάμερες και τους αισθητήρες και γ) στον έλεγχο, που θα μεταφράζει τις αποφάσεις σε ανάλογο χειρισμό του αυτοκινήτου. Τα πρώτα συστήματα θα κρατούν σταθερή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα (όπως κάνουν σήμερα τα Adaptive Cruise Control), θα διατηρούν το αυτοκίνητο στη λωρίδα του και θα του επιτρέπουν να κάνει προσπεράσεις με ασφάλεια.

Advertisement
Advertisement