ΝΕΑ

Πλημμυρισμένα αυτοκίνητα στην έκθεση του Μονάχου για την κλιματική αλλαγή

Ελλάδα 21:35
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πλημμυρισμένα αυτοκίνητα στην έκθεση του Μονάχου για την κλιματική αλλαγή

ΝΕΑ

Πλημμυρισμένα αυτοκίνητα στην έκθεση του Μονάχου για την κλιματική αλλαγή

ΝΕΑ

Οι αλλαγές στο κλίμα του πλανήτη και οι μεγάλες καταστροφές δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν και την έκθεση αυτοκινήτου στο Μόναχο.

Advertisement

Οι ακτιβιστές για το κλίμα και την προστασία του πλανήτη έκαναν μια τολμηρή δήλωση στην έκθεση αυτοκινήτου του Μονάχου, λίγο πριν ανοίξει για το κοινό η εκδήλωση IAA Mobility 2023.

Η διαμαρτυρία που διοργανώθηκε από την Greenpeace είχε ως στόχο να επιστήσει την προσοχή στην κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην αυτοκινητοβιομηχανία, βυθίζοντας εικονικά μέρη οχημάτων σε μια λίμνη μπροστά από το εκθεσιακό κέντρο.

Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε την ημέρα Τύπου της έκθεσης και περιείχε τμήματα τριών διαφορετικών οχημάτων: ένα σεντάν Mercedes-Benz E-Class W210, ένα SUV VW Touareg πρώτης γενιάς και την οροφή ενός απροσδιόριστου μοντέλου.

Advertisement

Αυτά τα εικονικά οχήματα τοποθετήθηκαν στη ρηχή λίμνη για να δημιουργήσουν την εντύπωση πραγματικών οχημάτων βυθισμένων στο νερό.

Δύο ακτιβιστές κάθισαν δίπλα στα εικονικά οχήματα, κρατώντας πανό με το σήμα της Greenpeace και μηνύματα όπως “Συρρικνώσου τώρα ή βυθίσου αργότερα”.

Το σύνθημα αυτό τόνιζε την επείγουσα ανάγκη μείωσης των εκπομπών για την αποτροπή των καταστροφικών συνεπειών της υπερθέρμανσης του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών.

Advertisement

Ενώ η διαμαρτυρία συγκέντρωσε την προσοχή, αντιμετώπισε επίσης επικρίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από εκείνους που πίστευαν ότι τα οχήματα μόλυναν τη λίμνη.

Η Greenpeace διευκρίνισε ότι επρόκειτο μόνο για εικονικά οχήματα, από τα οποία είχαν αφαιρεθεί οι κινητήρες και τα πλούσια σε πετρέλαιο μηχανικά εξαρτήματα.

Advertisement

Η ανάρτηση της Greenpeace στο X (πρώην Twitter) ανέφερε: “Με την εμμονή της στις μηχανές εσωτερικής καύσης και τα μεγάλα SUV, η αυτοκινητοβιομηχανία βυθίζει τον εαυτό της και τον πλανήτη. Αντί για εκθέσεις αυτοκινήτων, χρειαζόμαστε περισσότερη έμφαση στις καλές δημόσιες συγκοινωνίες και τα τρένα!”

Αυτή η διαμαρτυρία θύμιζε μια παρόμοια διαμαρτυρία που διοργάνωσε η Greenpeace κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης IAA Mobility 2021, όπου ακτιβιστές στάθηκαν στο νερό κρατώντας φωτογραφίες από ακραία καιρικά φαινόμενα και πανό που προειδοποιούσαν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Εκτός από τη διαμαρτυρία της Greenpeace, μια άλλη ομάδα ακτιβιστών από την οργάνωση “Extinction Rebellion” διαμαρτυρήθηκε κάνοντας αλεξίπτωτο από μια γέφυρα κοντά στο BMW World.

Advertisement

Επέστησαν την προσοχή στην ανάγκη για χαμηλότερες εκπομπές ρύπων και εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τον πολλαπλασιασμό των ενεργοβόρων SUV στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Αυτοί οι ακτιβιστές αντιτίθενται σε εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν αυτοκινητοβιομηχανίες, υποστηρίζοντας τη μειωμένη χρήση αυτοκινήτων και όχι τη στροφή προς τα ηλεκτρικά οχήματα.

Οι διαμαρτυρίες αυτές πραγματοποιήθηκαν καθώς ο Georg Eisenreich, υπουργός Δικαιοσύνης στην περιοχή της Βαυαρίας στη Γερμανία, πρότεινε αυστηρότερες ποινές για “ορισμένα ποινικά αδικήματα” που διαπράττουν ακτιβιστές για το κλίμα.

Υποστήριξε ότι ενώ η προστασία του κλίματος είναι σημαντική, το κράτος δικαίου δεν μπορεί να ανεχθεί εγκλήματα που διαπράττονται στο όνομα της προστασίας του κλίματος.

Σύμφωνα με αναφορές, η ομοσπονδιακή αστυνομία έχει καταγράψει 580 αδικήματα από ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένων αποκλεισμών δρόμων και προσπαθειών δολιοφθοράς σε αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, από το προηγούμενο έτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πάνω από μία ντουζίνα νέα μοντέλα μέσα σε μια εβδομάδα
Αποστολή newsauto στο Μόναχο: Ο όμιλος Volkswagen αποκαλύπτεται (+video)
Ειδική έκθεση «The Speed of Light» στο μουσείο της Audi