Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποιοι τρομάζουν τον Elon Musk και την Tesla;

Ελλάδα 12:32
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι τρομάζουν τον Elon Musk και την Tesla;

ΝΕΑ

Ποιοι τρομάζουν τον Elon Musk και την Tesla;

ΝΕΑ

H επιτυχία της Tesla δεν θα κρατήσει για πολύ. Όμως ο αντίπαλος που υπολογίζει ο Musk δεν είναι αυτός που όλοι περιμένουν.

Advertisement
Advertisement

Εδώ και αρκετά χρόνια, αποτελεί μεγάλο θέμα συζήτησης (και… παραφιλολογίας) για το ποιος θα μπορέσει να σταθεί απέναντι στην καταιγιστική επιτυχία της Tesla.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι παραδοσιακοί Ευρωπαίοι κατασκευαστές θα καταφέρουν κάποια στιγμή να πιάσουν την αμερικάνικη εταιρία. Όμως το αφεντικό της Tesla έχει στραμμένη την προσοχή του κάπου αλλού.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος για τον ποιον φοβάται ως αντίπαλο στο μέλλον “Αν πρέπει να μαντέψω, θα είναι κάποια εταιρία από την Κίνα που θα είναι δεύτερη πίσω από την Tesla“.

Advertisement
Advertisement

Ο Musk μάλιστα δεν παρέλειψε να εξάρει την εργατικότητα των Κινέζων και να σημειώσει ότι εκτός από σκληρά δουλεύουν και έξυπνα.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι υπάρχει ήδη μία κινέζικη εταιρία που είναι δεύτερη πίσω από την Tesla στα ηλεκτρικά μοντέλα. Και η εταιρία αυτή είναι η BYD.

Πρόκειται για μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη εταιρία, η οποία αύξησε τις πωλήσεις της μέσα στο 2022 κατά 184%, με συνολικές πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών στις 911.410 μονάδες, όταν η Tesla έκλεισε την χρονιά στα 1.313.851 αυτοκίνητα.

Advertisement

Αν στα νούμερα της BYD συνυπολογιστούν τα υβριδικά και τα plug-in υβριδικά, τότε η BYD μέσα στο 2022 πούλησε 1.868.543 αυτοκίνητα.

Advertisement

Αν και Musk φαίνεται σίγουρος ότι η Tesla θα παραμείνει στην πρώτη θέση των πωλήσεων ηλεκτρικών στον κόσμο, κάποιοι αναλυτές βλέπουν την BYD να την ξεπερνά και μάλιστα μέσα στο 2023.

Κάτι που φαίνεται και με τον ρυθμό που αναπτύσσονται οι δύο εταιρίες, όταν η Tesla είχε άνοδο 40% για το 2022 (με τάσεις πτωτικές, πριν τουλάχιστον τις εκπτώσεις) ενώ η BYD είχε όπως είπαμε άνοδο 184%.

Ένας βασικός λόγος της επιτυχίας της BYD είναι οι χαμηλές τιμές των ηλεκτρικών της μοντέλων, τα οποία ξεκινούν κάτω από τα 15.000 δολάρια. Τιμές που δεν μπορεί να αγγίξει ούτε η Tesla ούτε κάποιος από τους μεγάλους κατασκευαστές.

Advertisement

Αυτό δείχνει και τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς τα μικρά και φθηνά ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι εκείνα που θα ανεβάσουν τις πωλήσεις.

Προς το παρόν μόνο οι Κινέζοι μπορούν να το καταφέρουν αυτό, με τους Ευρωπαίους και την Tesla να παρακολουθούν ανήμποροί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δείτε ένα Tesla Model 3 να γίνεται (σχεδόν) υποβρύχιο (+video)
Έβαλε τη… γάτα του να οδηγεί το Tesla (+video)
Πόσες εταιρείες θα απαρτίζουν την BYD;