Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποια είναι η μάρκα με τις χαμηλότερες εκπομπές ρύπων;

Ελλάδα 20:30
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποια είναι η μάρκα με τις χαμηλότερες εκπομπές ρύπων;

ΝΕΑ

Ποια είναι η μάρκα με τις χαμηλότερες εκπομπές ρύπων;

ΝΕΑ

Η εξέλιξη των κινητήρων εσωτερικής καύσης από κοινού με το λανσάρισμα υβριδικών και ηλεκτρικών μοντέλων συνετέλεσαν στην περαιτέρω υποχώρηση των εκπομπών CO2 από την αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ανάλυσης της αγοράς JATO Dynamics, ο μέσος όρος από τα νέα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν το 2015 έπεσε από τα 123,3 στα 119,3 g/km.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ

Όσον αφορά την μάρκα με τον πιο «πράσινο» στόλο, είχαμε αλλαγή σκυτάλης το 2015 καθώς στην κορυφή της κατάταξης βρέθηκε η Peugeot με μέσο όρο 103,5 g. CO2 ανά km. Η εταιρεία με σήμα το λιοντάρι ήταν δεύτερη το 2014 πίσω από τη Renault, η οποία υποχώρησε το 2015 στην 3η θέση με 105,9 g/km. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Renault πούλησε περισσότερα SUV και crossover πέρυσι, αυτοκίνητα δηλαδή με κινητήρες μεγαλύτερου κυβισμού. Δεύτερη στη λίστα εμφανίζεται μία άλλη γαλλική μάρκα, η Citroen με 105,7 g/km. Τα μοντέλα που χάρισαν στην Peugeot την άτυπη αυτή επικράτηση ήταν κατά σειρά τα 108, 308 και 208.

Advertisement
Advertisement

Η πρώτη δεκάδα συμπληρώθηκε από τις Toyota (χάρη στις υβριδικές εκδόσεις των μοντέλων της που αντιστοιχούν στο 29% επί των συνολικών πωλήσεών της στην Ευρώπη), Nissan (με αύξηση στις εκπομπές CO2 λόγω των εκδόσεων βενζίνης του Qashqai), Skoda, Seat, MINI, Fiat και Volkswagen.

Η χώρα με το χαμηλότερο μέσο όρο διοξειδίου του άνθρακα από νέα επιβατικά αυτοκίνητα ήταν η Νορβηγία (100,5 g/km), μπροστά από την Ολλανδία (101,3 g/km). Υπάρχει βέβαια εξήγηση, καθώς πρόκειται για δύο αγορές με υψηλές πωλήσεις υβριδικών και ηλεκτρικών μοντέλων. Τρίτη ήταν η Ελλάδα (105,7 g/km) για άλλο λόγο, καθώς εξαιτίας της οικονομικής κρίσης οι οδηγοί επιλέγουν αυτοκίνητα χαμηλού κυβισμού (για χαμηλή κατανάλωση και λίγα ή μηδενικά τέλη κυκλοφορίας).