Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποια χώρα έχει το ακριβότερο φυσικό αέριο στον κόσμο;

Ελλάδα 6:37
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποια χώρα έχει το ακριβότερο φυσικό αέριο στον κόσμο;

ΝΕΑ

Ποια χώρα έχει το ακριβότερο φυσικό αέριο στον κόσμο;

ΝΕΑ

Σοκάρουν οι αυξήσεις στα καύσιμα παγκοσμίως το τελευταίο διάστημα, με το φυσικό αέριο να παρουσιάζει πραγματική εκτόξευση στην τιμή αγοράς.

Advertisement
Advertisement

Ενδεικτικά στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2021 ένα γαλόνι κόστιζε 2,86 δολάρια και αυτή τη στιγμή κοστίζει 4,23 δολάρια.

Ένας λόγος που βλέπουμε όλες αυτές τις αυξήσεις είναι η άνοδος στην τιμή του αργού πετρελαίου. Πέρυσι τέτοια εποχή κόστιζε 64 δολάρια το βαρέλι και τον φετινό Μάρτιο η μέση τιμή του ήταν 95 δολάρια. Η άνοδος αυτή δεν είναι η μοναδική αιτία που το φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο καταλήγουν να είναι πανάκριβα στο πρατήριο.

Advertisement
Advertisement

Οι φόροι έρχονται να διαμορφώσουν την υψηλή τιμή και για αυτό πολλές φορές βλέπουμε ακραίες αποκλίσεις από χώρα σε χώρα. Πρωταθλήτρια στην ακρίβεια είναι η Μ. Βρετανία καθώς επιπλέον του ΦΠΑ, η κυβέρνηση προσθέτει και φόρο καυσίμων ύψους 20%. Στην Αγγλία λοιπόν βλέπουμε το μεγαλύτερο «καπέλο» στο φυσικό αέριο και γενικά στα καύσιμα. Ακολουθεί η Ολλανδία, η Τουρκία, η Ιταλία, η Ελβετία, η Φινλανδία και η Ελλάδα στις πρώτες θέσεις με αρκετά υψηλούς φόρους καυσίμων.

Στον αντίποδα υπάρχουν κράτη με εντυπωσιακά χαμηλή τιμή σε φόρους καυσίμων. Στην Ινδονησία που έχει το πιο φθηνό φυσικό αέριο ο φόρος είναι μόλις 0,06 δολάρια ανά γαλόνι, ενώ στις ΗΠΑ o αντίστοιχος φόρος είναι μόλις 0,10 δολάρια. Παρεμφερείς είναι οι αριθμοί και στη Βραζιλία, ενώ λίγο παρακάτω ο Καναδάς, το Μεξικό, η Κίνα, η Ινδία και η Αυστραλία συμπληρώνουν τις χώρες με τους χαμηλότερους φόρους στα καύσιμα.

Advertisement

Βλέπουμε μία γενική τάση πάντως επί ευρωπαϊκού εδάφους να δημιουργηθούν αντικίνητρα έτσι ώστε να αποφεύγεται η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων (με εμφανή την ώθηση προς την ηλεκτροκίνηση). Την ίδια στιγμή η ευαισθησία εκτός Ευρώπης δεν είναι ίδια με αποτέλεσμα οι τιμές των καυσίμων να παραμένουν αρκετά χαμηλές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Καύσιμα με… διαλύτες έβαζαν ανυποψίαστοι ιδιοκτήτες ΙΧ
Τα συνθετικά καύσιμα ίσως να είναι το μέλλον!
Έτσι θα χτυπηθούν τα κυκλώματα νοθείας στα καύσιμα

Advertisement