Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πέθανε ο Ferdinand Piech

Ελλάδα 3:51
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πέθανε ο Ferdinand Piech

ΝΕΑ

Πέθανε ο Ferdinand Piech

ΝΕΑ

Σε ηλικία 82 ετών πέθανε ο Ferdinand Piech, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen AG, ο οποίος μετέτρεψε τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία από έναν Εθνικό κατασκευαστή σε παγκόσμιο κολοσσό.

Advertisement
Advertisement

 

Ο Piech, πέθανε στο Rosenheim της Βαυαρίας, αργά το βράδυ της Δευτέρας 26 Αυγούστου σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης και πληροφορίες των οικογενειών Piech και Porsche, οι οποίες εξακολουθούν να ελέγχουν το πλειοψηφικό μερίδιο της Volkswagen .

Advertisement
Advertisement

Ήταν εγγονός του Ferdinand Porsche, σχεδιαστή και δημιουργού των εικονικών αυτοκινήτων της Porsche, ο οποίος ακόμη και σήμερα είχε τον έλεγχο της εταιρίας sport αυτοκινήτων. Ήταν ένας λαμπρός μηχανικός και εφάρμοσε στην VW την πρακτική της κοινής πλατφόρμας στα μοντέλα της. Κάτω από την ηγεσία του Piech, η VW έγινε παγκόσμιο Group και πρόσθεσε τις μάρκες γοήτρου Bentley, Bugatti και Lamborghini σε μία μόνο χρονιά. Σήμερα ο όμιλος Volkswagen περιλαμβάνει τα εμπορικά σήματα Seat, Skoda, Bentley, Audi, Porsche και Ducati εκτός από τα φορτηγά MAN και Scania.

Ο Piech ήταν γνωστός για την ικανότητά του να ξεπερνάει τους αντιπάλους του χρησιμοποιώντας ιδιαίτερη τακτική και καλλιεργώντας τον ανταγωνισμό στα στελέχη του. «Δεν είναι δυνατόν να οδηγήσουμε μια εταιρεία στην κορυφή με αρμονία και χωρίς ανταγωνισμό ανάμεσα στα στελέχη της» είχε γράψει στην αυτοβιογραφία του.

Είχε μείνει στην ιστορία η μυστική εξέλιξη του Audi 100 όταν ήταν επικεφαλής ανάπτυξης εκεί. Οι πληροφορίες λένε πως είχε στο… σκοτάδι τους κορυφαίους μηχανικούς για την αεροδυναμική εξέλιξη του αυτοκινήτου. Για να το πετύχει αυτό χρησιμοποίησε αεροσήραγγα στο Αμβούργο, Στουτγάρδη, Βόλφσμπουργκ και Τορίνο για να αναπτύξει το μοντέλο. Με τον τρόπο αυτό κανένας μηχανικός δεν θα μπορούσε να δώσει σε αντίπαλο με βασική τεχνογνωσία.

Advertisement

Ο Piech κατείχε διάφορες υψηλόβαθμες θέσεις στην αυτοκρατορία της VW, συμπεριλαμβανομένων του υπευθύνου ανάπτυξης στην Audi, όπου εξέλιξε την τεχνολογία τετρακίνησης quattro της μάρκας, πριν γίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen το 1993 και πρόεδρος το 2002 μετά από μια σύντομη στάση στη Mercedes-Benz.

Ο Max Warburton, αναλυτής της Bernstein Research, περιέγραψε τον Piech ως αρχιτέκτονα της παγκόσμιας επιτυχίας της VW σε έκθεσή του το 2012. «Η διοίκηση της VW ήταν αναμφισβήτητα επιτυχημένη. Ο Piech θα μείνει στην ιστορία ως αυτοκινητιστικός μύθος, στην ίδια κλάση με τους: Gottlieb Daimler, τον Henry Ford και τον Kiichiro Toyoda».

Advertisement