Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Περίεργα «παιχνίδια» με τις εκπομπές CO2

Ελλάδα 5:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Περίεργα «παιχνίδια» με τις εκπομπές CO2

ΝΕΑ

Περίεργα «παιχνίδια» με τις εκπομπές CO2

ΝΕΑ

H Transport & Environment κατήγγειλε στην ΕΕ πως κάποιες εταιρείες αυξάνουν εσκεμμένα τις εκπομπές ρύπων.

Advertisement
Advertisement

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πιο αυστηρές διαδικασίες στις μετρήσεις δοκιμών WLTP για τα νέα αυτοκίνητα που πωλούνται στην ΕΕ μετά από ισχυρισμούς του Transport & Environment ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες «έπαιζαν» με τις μετρήσεις.

Πάντως τα στελέχη της απέδειξαν ότι πλέον οι εταιρείες αυξάνουν από 1% έως και 81% τις εκπομπές ρύπων για άλλους λόγους.

Advertisement
Advertisement

Τώρα βέβαια εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς γιατί οι αυτοκινητοβιομηχανίες να αυξήσουν τις εκπομπές CO2; Ο λόγος εστιάζεται στο γεγονός πως με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να αναιρέσουν τις πολύ αυστηρές μειώσεις που πρέπει να επιτύχουν όλες οι εταιρείες στην επόμενη τετραετία.

Ο επικαιροποιημένος κανονισμός, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο, απαιτεί από τις αυτοκινητοβιομηχανίες να ενεργοποιήσουν όλες τις τεχνολογίες εξοικονόμησης εκπομπών, όπως η λειτουργία stop-start και να χρησιμοποιήσουν τους ίδιους τρόπους επιλογής συστημάτων προφίλ οδήγησης (drive mode).

Τα στελέχη της Transport & Environment ανακάλυψαν πως οι αυτοκινητοβιομηχανίες ενεργοποιούσαν λειτουργίες κατά τη διάρκεια δοκιμών που αύξησαν τις εκπομπές κατά την εκκίνηση μέχρι την εισαγωγή των δοκιμών WLTP την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ομάδα Μεταφορών και Περιβάλλοντος.

Advertisement

Επίσης διαπιστώθηκε ότι ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες χειρίζονταν δοκιμές για να καταναλώνουν περισσότερες ποσότητες καυσίμων ώστε να αυξήσουν τις εκπομπές με μεθόδους όπως η απενεργοποίηση της λειτουργίας start-stop στα δοκιμαζόμενα αυτοκίνητα, επιλογής της Sport οδήγησης αντί για Eco.

Με την τεχνητή αύξηση των εκπομπών CO2 τους, οι αυτοκινητοβιομηχανίες ελπίζουν να αποδυναμώσουν τους μελλοντικούς στόχους μείωσης, επισημαίνει η Transport & Environment.

Advertisement

Η χειραγώγηση εξηγεί εν μέρει γιατί υπάρχει τεράστια διαφορά στις μέσες εκπομπές CO2 μεταξύ διαφορετικών αυτοκινητοβιομηχανιών.

Το εύρος των αυξήσεων ήταν μεταξύ 1% και 81%, ανάλογα με την αυτοκινητοβιομηχανία, επισημαίνει η Transport & Environment χωρίς ωστόσο να κατονομάζει τα εμπορικά σήματα.

Ο ACEA, η οποία εκπροσωπεί τις αυτοκινητοβιομηχανίες που πωλούν αυτοκίνητα στην Ευρώπη, χαιρέτισε τον αυστηρότερο κανόνα επισημαίνοντας ότι: «Οι αλλαγές καθιστούν τη διαδικασία ελέγχου WLTP ακόμη πιο ισχυρή και για να αποτρέψει οποιαδήποτε χειραγώγηση των δοκιμών».

Advertisement

Τέλος η Transport & Environment καλεί τις κυβερνήσεις της ΕΕ να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τις εκπομπές CO2 για να υπολογίσουν τους φόρους στα αυτοκίνητα τα οποία δοκιμάστηκαν πριν τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους καθώς τα δεδομένα είναι ασταθή…