Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πρόστιμα για πεζούς έως και 200 ευρώ!

Ελλάδα 1:10
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πρόστιμα για πεζούς έως και 200 ευρώ!

ΝΕΑ

Πρόστιμα για πεζούς έως και 200 ευρώ!

ΝΕΑ

Όταν κινούμαστε σε δημόσιο δρόμο έχουμε υποχρεώσεις που ίσως να μην ξέρουμε. Αν δεν τις τηρούμε υπάρχει περίπτωση να τιμωρηθούμε με χρηματικό πρόστιμο, όπως ορίζει ο ΚΟΚ…

Advertisement
Advertisement

Ο ΚΟΚ δεν αφορά μόνο όσους κινούνται κάνοντας χρήση οχήματος αλλά και όσους κινούνται πεζή. Αν και λίγο πολύ είναι γνωστό πως υπάρχουν πρόστιμα για τους παραβάτες, ελάχιστοι γνωρίζουν ποιες είναι οι παραβάσεις και ποια θεωρείται αντικανονική συμπεριφορά που επιφέρει οικονομικό πρόστιμο.

Η πιο κλασική παράβαση που σχεδόν όλοι οι Έλληνες κάνουν είναι η κίνηση στο οδόστρωμα και όχι στο πεζοδρόμιο. Αυτή η κατά τα άλλα αθώα παράβαση, τιμωρείται από τον ΚΟΚ με χρηματικό πρόστιμο 20 ευρώ!

Άλλη κλασική παράβαση που κάνουν οι πεζοί είναι να περνούν κάθετα το δρόμο και να μην το πράττουν από τις διαβάσεις. Ο πεζός λοιπόν που διασχίζει το οδόστρωμα και δεν περνάει από τις υπάρχουσες διαβάσεις τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο 20 ευρώ!

Advertisement
Advertisement

Μη σταματάς όταν διασχίζεις το δρόμο

Τα… 20 ευρώ είναι ένα πρόστιμο που ισχύει για αρκετές παραβάσεις πεζών. Όπως και στην περίπτωση που ο πεζός την ώρα που διασχίζει το οδόστρωμα, καθυστερεί να το κάνει ή σταματά χωρίς… δικαιολογία.

Περπατάς στην εθνική οδό; Πρόστιμο 100 ευρώ

Advertisement

Ο ΚΟΚ προβλέπει ακόμα πιο αυστηρές χρηματικές ποινές που φτάνουν έως και τα 200 ευρώ. Οι περιπτώσεις αφορούν σε πεζό που επανατοποθετεί, εγκαταλείπει αντικείμενα ή υλικά στο δρόμο παρακωλύοντας την κυκλοφορία οχημάτων αλλά και πεζών, ενώ με το ίδιο ποσό τιμωρείται όποιος χύνει στο δρόμο λάδια, ασβέστη και… νερό καθιστώντας τον ολισθηρό.

Μία πολύ ιδιαίτερη παράβαση έχει να κάνει με την χρήση αντανακλαστικών τη νύχτα. Αν λοιπόν μία ομάδα πεζών κινείται νύχτα στο δρόμο και δεν τα χρησιμοποιεί τιμωρείται με 40 ευρώ.

Advertisement

Κάτι που αρκετοί έχουμε δει, είναι η κίνηση πεζών σε αυτοκινητόδρομο ή οδούς ταχείας κυκλοφορίας. Και αυτή η περίπτωση τιμωρείται με πρόστιμο και μάλιστα ιδιαίτερα τσουχτερό καθώς αγγίζει τα 100 ευρώ.

Έχουμε και υποχρεώσεις…

Συμπερασματικά, όλοι γνωρίζουμε πως έχουμε δικαιώματα αλλά τελικά και υποχρεώσεις, όταν κινούμαστε σε δημόσιο δρόμο με τα πόδια. Ωστόσο, ελάχιστοι και ελέω έλλειψης οδικής παιδείας, τηρούν τους κανόνες και παρανομούν χωρίς να γνωρίζουν ότι το κάνουν.

Advertisement

Σε κάθε περίπτωση είμαστε υποχρεωμένοι να γνωρίζουμε, όχι απλά και μόνο για να γλιτώσουμε το πρόστιμο αλλά για να αυξήσουμε τα επίπεδα που αφορούν τη δική μας ασφάλεια αλλά και των γύρο μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Στην φυλακή οδηγός Porsche που πήγαινε με 285 χλμ/ώρα (+video)
Επίσημο! Δίπλωμα και ταυτότητα στο κινητό -Η τροπολογία
Dacia Spring: Στην Ελλάδα το πιο προσιτό ηλεκτρικό μοντέλο