Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές των μεταχειρισμένων στη Γερμανία; Και όχι μόνο;

Ελλάδα 9:49
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές των μεταχειρισμένων στη Γερμανία; Και όχι μόνο;

ΝΕΑ

Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές των μεταχειρισμένων στη Γερμανία; Και όχι μόνο;

ΝΕΑ

Ακόμα και στη χώρα που παράγει εκατομμύρια αυτοκίνητα η κατάσταση στην αγορά των αυτοκινήτων «από δεύτερο χέρι» είναι δύσκολη. Τι δείχνουν τα στοιχεία;

Advertisement
Advertisement

Είναι ξεκάθαρο πως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, τους τελευταίους μήνες, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του αγοραστικού κοινού. Από τη μία υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε αυτοκίνητα και από την άλλη, υπάρχει έλλειψη σε microchip που δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Το πρόβλημα επιδεινώνετε ακόμα περισσότερο με την έλλειψη σε πρώτες ύλες και συγκεκριμένα σε αλουμίνιο και μαγνήσιο.

Επίσης οι αρρυθμίες στις παραδόσεις καινούργιων μοντέλων έχει σαν αποτέλεσμα να απελευθερώνονται λιγότερα αυτοκίνητα από τις εταιρείες leasing προς την αγορά του μεταχειρισμένου, ενώ ταυτόχρονα η πανδημία του Covis-19 έχει οδηγήσει πολλούς να αποφεύγουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και να αναζητούν ένα προσωπικό μεταφορικό μέσο.

Όπως αποδεικνύεται όλη αυτή η κατάσταση έχει αντίκτυπο στις τσέπες των καταναλωτών. Οι τιμές στα καινούρια αυτοκίνητα έχουν πάρει την ανιούσα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συμπαρασύρει και τις αντίστοιχες τιμές των μεταχειρισμένων. Στην Ελλάδα και όπως έχετε διαβάσει σε σχετικό άρθρο του Newsauto, τα μεταχειρισμένα είναι πλέον λιγότερα, ακριβότερα και με μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας. (Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ).

Advertisement
Advertisement

Τι γίνεται όμως στο εξωτερικό και ιδίως στη Γερμανία, μία χώρα που διαθέτει βαριά βιομηχανία και προμηθεύει με δεκάδες χιλιάδες οχήματα τον χρόνο (καινούρια και μεταχειρισμένα) την Ελλάδα;

Έρευνα ΣΟΚ του newsauto για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα στην Ελλάδα

Advertisement

Σύμφωνα με την μεγαλύτερη πλατφόρμα πώλησης μεταχειρισμένων οχημάτων της Γερμανίας, το mobile.de, οι τιμές παρουσιάζουν σημαντική άνοδο. Αν τις δούμε ποσοστιαία το νούμερο αγγίζει το 20.9%. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος τιμών τον περασμένο Νοέμβριο άγγιξε τις 29.312 ευρώ όταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ήταν στις 24.239 ευρώ. Όπως μπορείτε να δείτε και στον σχετικό πίνακα, η κατηγορία των μικρομεσαίων αυτοκινήτων είχε την μεγαλύτερη αύξηση αγγίζοντας το 24,3%. Αντίστοιχα την μικρότερη αύξηση στις τιμές των μεταχειρισμένων κατέγραψε η σπορ κατηγορία σε ποσοστό 6.6% και μέση τιμή τα 83.933 ευρώ.


Λιγότερα αυτοκίνητα προς διάθεση

Advertisement

Σύμφωνα πάντα με το mobile.de, τον Νοέμβριο του 2021 και συγκριτικά με τν ίδιο μήνα του 2020, ο συνολικός αριθμός των αυτοκινήτων προς διάθεση μειώθηκε σε ποσοστό 28,8%. Τεράστιο θα λέγαμε ποσοστό καθώς σε απόλυτο αριθμό  τα προσφερόμενα αυτοκίνητα από 693.236 έπεσαν στα 493.897.

Ένα επίσης αξιοσημείωτο στοιχείο αφορά στα χιλιόμετρα που έχουν τα μεταχειρισμένα οχήματα. Σύμφωνα με την πλατφόρμα mobile.de ο μέσος όρος έπεσε σε ποσοστό 10.2% και συγκεκριμένα στα 47.164 χιλιόμετρα.

Advertisement

Ρεκόρ εισαγωγών

Παρατηρείται ξεκάθαρα πως η κατάσταση μήνα με το μήνα επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο. Φως στο τούνελ δεν φαίνεται ενώ η πανδημία και ο φόβος του κόσμου ότι δεν θα βρει το αυτοκίνητο της αρεσκείας του αυξάνουν τη ζήτηση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsauto, τον Νοέμβριο σημειώθηκε άνοδος – ρεκόρ 88,6% στις πωλήσεις εισαγόμενων μεταχειρισμένων. Συγκεκριμένα διατέθηκαν 6.357 εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα έναντι 3.371 οχημάτων τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αυτές τις μάρκες προτίμησαν οι Έλληνες το Νοέμβριο!
Άνοδο-ρεκόρ σημείωσαν τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα – Μπαίνουν χιλιάδες “σαπάκια” στη χώρα