Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Alfa Romeo είχε δει τα σύγχρονα ταμπλό

Ελλάδα 14:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Alfa Romeo είχε δει τα σύγχρονα ταμπλό

ΝΕΑ

Η Alfa Romeo είχε δει τα σύγχρονα ταμπλό

ΝΕΑ

Τα καινούργια μοντέλα (και ιδίως τα αμιγώς ηλεκτρικά) χαρακτηρίζονται στο εσωτερικό για τη λιτή σχεδίαση και τη συγκέντρωση των πληροφοριών για τους επιβάτες στο κέντρο της κονσόλας. Ακριβώς, όπως και στην Alfa Romeo…

Advertisement
Advertisement

Ποια Alfa Romeo; την Alfetta η οποία παρουσιάστηκε πριν από πενήντα χρόνια! Ήταν το μοντέλο το οποίο αντικατέστησε τη θρυλική Giulia, η οποία θεωρείται από πολλούς ως το «αρχέτυπο» για τη δημιουργία των μοντέλων παραγωγής της ιταλικής εταιρείας.

Φυσικά, η Alfetta διέφερε αισθητικά αλλά διατηρούσε κάποιες σχεδιαστικές φόρμες τής προκατόχου της στο αμάξωμά της, οι οποίες την έκαναν να διακρίνεται και να υπάρχει μια συνέχεια. Όμως, το (τότε) νέο μοντέλο θα γινόταν ένα από αυτά της Alfa Romeo το οποίο θα χαρακτήριζε τη δεκαετία του 1970.

Advertisement
Advertisement

Η τετράθυρη Alfetta ήταν αυτή που παρουσιάστηκε πρώτα, το 1972, για να ακολουθήσει η πεντάθυρη εκδοχή της σχεδόν δύο χρόνια αργότερα. Η ιδιαίτερη μορφή της -και στις δύο εκδόσεις της- την έκαναν να ξεχωρίζει. Ωστόσο, ένα από τα καινοτόμα στοιχεία της για την εποχή, δεν ήταν άμεσα εμφανές, καθώς βρισκόταν στο εσωτερικό της.

Δεν ήταν άλλο από τη διαμόρφωση του ταμπλό της. Όπως μπορούμε να δούμε στη σχετική φωτογραφία (επάνω), τα όργανα ενδείξεων που υπήρχαν στα οχήματα εκείνης της εποχής ήταν συγκεντρωμένα σε δύο μέρη αυτού. Σε ένα πλαίσιο εμπρός από τον οδηγό και σε ένα δεύτερο, μεγαλύτερων διαστάσεων, στο κέντρο της κονσόλας.

Advertisement

Μας θυμίζει κάτι αυτή η διάταξη; Προφανώς. Είναι η ίδια που επιλέγουν όλο και περισσότερες εταιρείες στην εποχή μας για τα καινούργια μοντέλα τους. Η φιλοσοφία διαμόρφωσης είναι ίδια. Βεβαίως, πλέον, τα αναλογικών ενδείξεων όργανα έχουν αντικατασταθεί από έγχρωμες οθόνες πολλαπλών ενδείξεων, όμως η ιδέα δεν είναι «καινούργια». Δηλαδή, όπως συμβαίνει με την πλειονότητα αυτών που εφαρμόζονται στην Αυτοκινητοβιομηχανία, τις οποίες συχνά θεωρούμε σαν «καινοτόμες» και «πρωτοπόρες».

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Alfa Romeo Giulia: Οι ειδικές εκδόσεις
Η εντυπωσιακή Alfa Romeo 33 Stradale έγινε 55 ετών
Alfa Romeo: Alfista για πάντα