Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οριστικό: Ηλεκτρονικό… φακέλωμα για τις πινακίδες ΔΟΚ

Ελλάδα 18:47
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οριστικό: Ηλεκτρονικό… φακέλωμα για τις πινακίδες ΔΟΚ

ΝΕΑ

Οριστικό: Ηλεκτρονικό… φακέλωμα για τις πινακίδες ΔΟΚ

ΝΕΑ

Μέχρι την ενεργοποίησή του οι χρήστες των συγκεκριμένων πινακίδων θα πρέπει να έχουν σε έγχαρτη μορφή το ειδικό έγγραφο.

Advertisement
Advertisement

Διευκρινιστική εγκύκλιο εξέδωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με τη χρήση των πινακίδων ΔΟΚ που έχουν στην κατοχή τους οι έμποροι αυτοκινήτων. Μάλιστα ξεκαθαρίζεται πως χρησιμοποιούνται οι συγκεκριμένες πινακίδες κυκλοφορίας σε ενάριθμα και ανάριθμα οχήματα.

Η εγκύκλιος του ΥΜΕ αναγράφει ότι: «Σε συνέχεια ερωτηµάτων προς την Υπηρεσία µας αναφορικά µε την ως άνω σχετική µε θέµα «Καθορισµός των όρων και προϋποθέσεων για τη δοκιµαστική κυκλοφορία αυτοκινήτων οχηµάτων και της διαδικασίας χορήγησης στοιχείων (άδεια και πινακίδες) δοκιµαστικής κυκλοφορίας» επισηµαίνονται τα κάτωθι:

Advertisement
Advertisement

1.Κατά την εφαρµογή της παραγράφου 6 του άρθρου 3 της ανωτέρω σχετικής, το απαιτούµενο ευκρινές φωτοαντίγραφο του αντίτυπου Α του Πιστοποιητικού Ταξινόµησης Οχηµάτων αφορά στα ανάριθµα οχήµατα. Στις περιπτώσεις ενάριθµων οχηµάτων, ήτοι οχηµάτων που έχουν ταξινοµηθεί και στα οποία έχουν χορηγηθεί στοιχεία κυκλοφορίας, απαιτείται ευκρινές φωτοαντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του οχήµατος ή αποδεικτικό θέσης του οχήµατος σε φορολογική ακινησία, εφόσον το όχηµα έχει τεθεί σε φορολογική ακινησία, σύµφωνα µε τις κείµενες διατάξεις. Στις περιπτώσεις οχηµάτων που κινούνται κατ’ εξαίρεση, σύµφωνα µε τα οριζόµενα στην παράγραφο 1 του άρθρου 3 και συγκεκριµένα των οχηµάτων που δεν έχουν εφοδιασθεί µε πιστοποιητικό ταξινόµησης από τις Τελωνειακές Αρχές, αλλά για τα οποία έχει εκδοθεί ∆ελτίο Άφιξης Οχήµατος (∆.Α.Ο.), απαιτείται όπως αυτά φέρουν το ∆.Α.Ο. ή ευκρινές φωτοαντίγραφο αυτού. Και στις τρεις περιπτώσεις απαιτείται να φέρουν συµπληρωµένο και το «Έντυπο Κυκλοφορίας ∆ΟΚ» του Παραρτήµατος Ι της ως άνω σχετικής.

2.Όσον αφορά στην υποπερίπτωση iv της περίπτωσης α’ της παραγράφου 2 του άρθρου 4, επισηµαίνεται ότι το απαιτούµενο, ως δικαιολογητικό, πιστοποιητικό ταξινόµησης, αφορά στα ανάριθµα οχήµατα. Η προσκόµιση του ανωτέρω δικαιολογητικού µπορεί να γίνει είτε µε ευκρινές φωτοαντίγραφο είτε σε ηλεκτρονική µορφή.

3.Στις περιπτώσεις ενάριθµων οχηµάτων απαιτείται ευκρινές φωτοαντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του οχήµατος ή σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, αρκεί η προσκόµιση της κατάστασης οχηµάτων της υποπερίπτωσης vi της περίπτωσης α’ της παραγράφου 2 του άρθρου 4, αρµοδίως υπογεγραµµένη, η οποία και θα επέχει θέση Υπεύθυνης ∆ήλωσης.

Advertisement

4.Αναφορικά µε τις περιπτώσεις ανανέωσης των στοιχείων δοκιµαστικής κυκλοφορίας, όπως αυτή ορίζεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 4, υπενθυµίζεται ότι τα παλαιά έντυπα παύουν να ισχύουν από 31-12-2020, καθώς τα στοιχεία δοκιµαστικής κυκλοφορίας είναι ετήσιας ισχύος και ισχύουν µέχρι το τέλος του ηµερολογιακού έτους.

Συνεπώς, από 01/01/2021 τα στοιχεία ∆ΟΚ χορηγούνται, επιστρέφονται ή ανανεώνονται σύµφωνα µε τα οριζόµενα στο άρθρο 4 της εν λόγω ΥΑ, για την εφαρµογή της οποίας οφείλουν να µεριµνήσουν οι Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών.

Advertisement

Σε περίπτωση που έχει χορηγηθεί άδεια δοκιµαστικής κυκλοφορίας µε το παλιό έντυπο, θα πρέπει η οικεία Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών να καλεί τον δικαιούχο,  προκειµένου να αντικαθίσταται η άδεια δοκιµαστικής κυκλοφορίας µε το αντίστοιχο έντυπο του Παραρτήµατος της εν λόγω απόφασης.

5.Σχετικά µε την παράγραφο 2 του άρθρου 5, επισηµαίνεται ότι το ειδικό έντυπο «Μητρώο στοιχείων ∆ΟΚ», το οποίο µέχρι την έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού Μητρώου της παραγράφου 1 του εν λόγω άρθρου πρέπει να φυλάσσεται επιµελώς σε έγχαρτη µορφή και θεωρηµένο από την αρµόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών, µπορεί να συµπληρώνεται είτε χειρόγραφα, είτε ηλεκτρονικά σε οποιασδήποτε µορφής ηλεκτρονικού αρχείου (όπως για παράδειγµα, αρχείο .doc, .xls,.pdf, κλπ) και εν συνεχεία να εκτυπώνεται. Εξυπακούεται ότι, η ηλεκτρονική συµπλήρωση του ειδικού εντύπου θα διευκολύνει, κατά την έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού Μητρώου, την άντληση των στοιχείων απευθείας από τα τηρούµενα ηλεκτρονικά έγγραφα και θα αποφευχθεί η ανάγκη ψηφιοποίησης του έγχαρτου αρχείου

Διαβάστε επίσης:

Advertisement

Ελλάδα: Έκανε λιώμα τη Ferrari του με πινακίδες ΔΟΚ …
Αλλάζουν όλα στις πινακίδες ΔΟΚ
Πρόστιμο άνω των 15.000 ευρώ για πινακίδες ΔΟΚ