Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Όλα όσα γνωρίζουμε για το νέο ηλεκτρικό Renault Scenic

Ελλάδα 6:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Όλα όσα γνωρίζουμε για το νέο ηλεκτρικό Renault Scenic

Mobility

Όλα όσα γνωρίζουμε για το νέο ηλεκτρικό Renault Scenic

Mobility

Στο πλαίσιο της συνολικής ανανέωσης της Renault, θα πρέπει να περιμένουμε ένα ακόμα βήμα προς την επανατοποθέτηση του θρυλικού πολυμορφικού Scenic, απέναντι στη νέα ηλεκτρική πραγματικότητα.

Advertisement
Advertisement

Η συνεργασία της Renault με τη Nissan θα βοηθήσει το επόμενο Scenic να γίνει ένα αμιγώς ηλεκτρικό SUV με στοιχεία πολυμορφικού σε ότι έχει να κάνει με το αμάξωμα.

Το Scenic σταμάτησε μόλις το περασμένο έτος να διατίθεται στη μορφή του το ξέραμε από τη Renault αλλά αναμένεται το λανσάρισμα της νέας του εκδοχής, που θα είναι ένα αμιγώς ηλεκτρικό SUV που θα κατατάσσεται στο C Segment και αυτό είναι κάτι που επιβεβαιώθηκε από την ίδια την εταιρεία. Περιμένουμε λοιπόν το νέο Renault Scenic να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα CMF-EV που αφορά μόνο σε ηλεκτρικά μοντέλα και έκανε ντεμπούτο στο νέο Megane E-Tech Electric.

Advertisement
Advertisement

Η ίδια πλατφόρμα έχει χρησιμοποιηθεί και στο Nissan Ariya, με το μοντέλο της Renault να προορίζεται βάσει μεγέθους, για ανταγωνιστής του VW ID.4 (το Megane E-Tech Electric θα τοποθετηθεί «απέναντι» από το ID.3). Μόλις πριν λίγους μήνες, η Renault αποκάλυψε το Scenic Vision Concept πάνω στο οποίο βρίσκουμε πολλά από τα στοιχεία που θα είναι χαρακτηριστικά του επόμενου –ηλεκτρικού- Scenic. Μάλιστα, ο επικεφαλής σχεδιαστής Gilles Vidal είπε ότι η εξωτερική σχεδίαση του πρωτότυπου είναι «περισσότερο από το 90% ακριβώς το αυτοκίνητο παραγωγής».

Το νέο Scenic αναμένεται να ακολουθήσει τα σχεδιαστικά ίχνη του Megane, με μια διάθεση SUV που τονίζεται από την αυξημένη απόσταση από το έδαφος και τις 20άρες ζάντες– μια διάμετρος που αναμένεται να διατηρηθεί στην έκδοση παραγωγής. Το μπροστινό μέρος θα φαίνεται λίγο πιο ογκώδες από αυτό του Megane, με μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της διάταξης των φωτιστικών σωμάτων που αποτελούνται από LED’s. Το πιο σύγχρονο σε εμφάνιση λογότυπο της Renault, δεσπόζει στο κέντρο του μπροστινού μέρους.

Advertisement

Πίσω, η πόρτα που κατεβαίνει μέχρι χαμηλά στον προφυλακτήρα και το μεγάλο ενιαίο φωτιστικό σώμα, εντείνει περισσότερο την αίσθηση του αυξημένου πλάτους. Για τις πόρτες των επιβατών, δεν υπάρχει ούτε κάποια υποψία πληροφορίας σχετικής με το αν θα μείνουν έτσι όπως τις βλέπουμε στο πρωτότυπο ή θα είναι κλασικές με ίδια φορά ανοίγματος. Αυτά σε ότι αφορά στο αμάξωμα για το εσωτερικό του και ιδιαίτερα για το ταμπλό, οι αλλαγές θα είναι αρκετές στην έκδοση παραγωγής.

Advertisement

Ούτε το τιμόνι του πρωτότυπου θα διατηρηθεί ούτε και οι λεπτομέρειες με τις μικρές οθόνες θα περάσουν στη μαζική παραγωγή. Όλα τα παραπάνω, συντείνουν στο ότι η επόμενη γενιά του Scenic, θα πρέπει να περιμένουμε να αποκαλυφθεί μέσα στο επόμενο έτος και να δρομολογηθεί για παραγωγή και πώληση από το 2024. Κατά τα άλλα, το Scenic αναμένεται να κάνει χρήση της εντυπωσιακής τεχνολογίας του Megane, με ένα ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3 ιντσών που συνδέεται με την οθόνη του συστήματος ψυχαγωγίας 12,0 ιντσών, η οποία είναι «κάθετα» τοποθετημένη και υποστηρίζεται από την Google.

Advertisement

Αναμένουμε φιλικά προς το περιβάλλον βιώσιμα υλικά να υπάρχουν σε όλη την καμπίνα, η οποία αξίζει να σημειώσουμε πως στο νέο Scenic, θα είναι διαθέσιμη αποκλειστικά και μόνο ως πενταθέσια, με τη συγκεκριμένη πλατφόρμα να μπορεί να υποστηρίξει τετρακίνηση (προφανώς με δύο ηλεκτροκινητήρες) αλλά όχι την ύπαρξη τριών σειρών καθισμάτων. Η πλατφόρμα CMF-EV θα πρέπει να επιτρέπει τη διάθεση τριών διαφορετικών εκδόσεων απόδοσης για το νέο Scenic.

Η βασική θα μπορεί να εφοδιάζεται με μπαταρία 40 kWh, παρουσιάζοντας αυτονομία περίπου 322 χιλιομέτρων, ενώ στην αμέσως επόμενη έκδοση, η μπαταρία μπορεί να είναι 60 kWh. Στην κορυφή των εκδόσεων, θα περιμένουμε να δούμε την αντίστοιχη με το «αδελφό» Nissan Ariya. Σε αυτή, η μπαταρία είναι 87 kWh με ένα κινητήρα 239 ίππων ή με διπλό κινητήρα 302. Η τεχνολογία της ταχείας φόρτισης που θα χρησιμοποιεί το μοντέλο, θα είναι αρκετή για ανεφοδιασμό από το 15 στο 80%, μέσα σε 30 λεπτά της ώρας.

Η πλέον σύγχρονη τεχνολογία που έχει να κάνει με τα προηγμένα ηλεκτρονικά, την ασφάλεια και την υποβοήθηση του οδηγού, θα παίξει το ρόλο της για να διατηρηθεί η φήμη του Scenic ως κορυφαία πρόταση σε ότι έχει να κάνει με την ασφάλεια των επιβατών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Renault: Νέα γραμμή παραγωγής ηλεκτρικών μοτέρ
Οδηγούμε τo νέo Nissan Ariya στη Σουηδία
Ένα διαφορετικό Renault 5 για τα 50 χρόνια