Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οδηγούμε τα ανανεωμένα Jeep Renegade και Compass στην Ιταλία

Ελλάδα 20:15
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οδηγούμε τα ανανεωμένα Jeep Renegade και Compass στην Ιταλία

ΝΕΑ

Οδηγούμε τα ανανεωμένα Jeep Renegade και Compass στην Ιταλία

ΝΕΑ

Αν και η ηλεκτροκίνηση είναι πια προτεραιότητα και για την Jeep δεν αμελεί τις υποχρεώσεις της και στις συμβατικές επιλογές σε κινητήρες, γι’ αυτό «φρεσκάρει» τα δύο πολύ σημαντικά μοντέλα της, το Renegade και το Compass.

Advertisement
Advertisement

Καθισμένοι αναπαυτικά σε μία αίθουσα στο Μπαλόκο, στη μήτρα της ιταλικής και όχι μόνο αυτοκινητοβιομηχανίας, και μιλώντας με ανθρώπους της Jeep με καταγωγή από την Ιταλία ή την Γαλλία, αυτό που γίνεται αμέσως ξεκάθαρο είναι ότι η αμερικάνικη εταιρία δεν είναι πια αυτό που γνωρίζαμε.

Όπως ξεκαθαρίστηκε ευθύς εξ αρχής, η Jeep είναι πλέον μία παγκόσμια μάρκα, η οποία «συνομιλεί» με όλες τις αγορές του κόσμου, έχοντας πλέον -και λόγω Stellantis- βάλει στο επίκεντρό της την Ευρώπη.

Βασικός στόχος των ανθρώπων της είναι αυτή η νέα εποχή της Jeep να συνδυαστεί με κάτι πολύ σημαντικό: την διατήρηση του ιδιαίτερου χαρακτήρα της εταιρείας, και την μετάβασή του στα νέα δεδομένα χωρίς να χαθεί το πολύτιμο ιστορικό φορτίο που κουβάλησε έως τις μέρες μας.

Advertisement
Advertisement

Στην παραμονή μας στο Μπαλόκο είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι τα καταφέρνουν περίφημα σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα οδηγώντας για μία πρώτη σύντομη επαφή το υβριδικό Avenger e-Hybrid.

 Ένα αυτοκίνητο που εκφράζει όσο καλύτερα γίνεται αυτή την προσπάθεια της Jeep να κάνει το βήμα προς την επόμενη μέρα, το οποίο, όπως θα διαβάσετε και εδώ, καταφέρνει να ισορροπεί περίφημα ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον της εταιρείας, όντας ίσως πιο ενδιαφέρουσα και σίγουρα η πιο ξεχωριστή πρόταση στα μικρά SUV.

Στην ίδια εκδήλωση είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και τα ανανεωμένα Renegade και Compass. Τις «παλιές καραβάνες» του εξευρωπαϊσμού της Jeep, οι οποίες θέλουν με αυτό το φρεσκάρισμα να βγάλουν μερικά χρόνια ακόμα, μέχρι να κατασταλάξει λίγο το κλίμα σχετικά με την πορεία της ηλεκτροκίνησης.

Advertisement

Οι αλλαγές που έχουν γίνει σχετίζονται περισσότερο με το ψηφιακό υπόβαθρο και τις βελτιώσεις στα συστήματα υποβοήθησης, πράγματα που όπως και να το κάνουμε αποτελούν πλέον βασικά στοιχεία για την εμπορική πορεία του κάθε αυτοκινήτου, ιδίως στην Ευρώπη.

Ας δούμε λοιπόν λίγο πιο αναλυτικά, τι καινούργιο φέρνει τόσο το Renegade όσο και το Compass με αυτό το φρεσκάρισμα στο οποίο προχώρησε η Jeep (και το γκρουπ Stellantis, να μην ξεχνιόμαστε…).

Advertisement

To ανανεωμένο Jeep Renegade

Συμπληρώνοντας τα 10 χρόνια παρουσίας του στην αγορά, το Renegade παραμένει μία από τις πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις στην κατηγορία του, φέρνοντας πολλά από τα στοιχεία της μάρκας στα compact SUV.

Για να το διατηρήσει στην επικαιρότητα, η εταιρεία προχώρησε σε μία ανανέωση, κυρίως σε ότι αφορά το τεχνολογικό και ψηφιακό του υπόβαθρο.

Advertisement

Η πιο χαρακτηριστική αλλαγή αφορά την ενσωμάτωση μιας νέας οθόνης υψηλής ανάλυσης των 10,1 ιντσών στο κέντρο της κονσόλας, η οποία συνδυάζεται με τον ψηφιακό πίνακα οργάνων των 10,25 ιντσών.

Το νέο σύστημα Infotainment διαθέτει έναν πολύ πιο γρήγορο επεξεργαστή (5 φορές πιο γρήγορο σύμφωνα με την εταιρία), είναι εφοδιασμένο με λειτουργικό σύστημα Android, έχει καλύτερα γραφικά και πιο όμορφα μενού, ενώ διαθέτει σημαντικά μεγαλύτερη επιφάνεια από πριν και πολύ ζωντανά χρώματα.

Με συνδεσιμότητα 4G και ενημερώσεις over-the-air, οι οδηγοί μπορούν να παραμένουν συνδεδεμένοι και ενημερωμένοι με τις τελευταίες λειτουργίες και βελτιώσεις. Είναι εφοδιασμένο επίσης με ασύρματο Apple CarPlay και Android Auto.

Στις άλλες αλλαγές που εντοπίζονται στο σαλόνι του ανανεωμένου Renegade σημειώνουμε το νέο τιμόνι, την ύπαρξη κάμερα οπισθοπορείας, τις νέες θύρες USB τύπου Α και C καθώς και φωνητικές εντολές μέσω του Amazon Alexa με πιο γρήγορη και άμεση απόκριση στις εντολές του οδηγού.

Το νέο Jeep Renegade διαθέτει επίσης μια ολοκληρωμένη συστημάτων υποβοήθησης, όπως Προειδοποίηση Εμπρόσθιας Σύγκρουσης, Αναγνώριση Κυκλοφοριακών Σημάτων και Συνδεδεμένες Υπηρεσίες.

Παράλληλα τα Connected Services σε συνδυασμό με το Jeep app φροντίζουν για τη βέλτιστη διάδραση μεταξύ του χρήστη και του αυτοκινήτου, επιτρέποντας απομακρυσμένο έλεγχο για βασικές λειτουργίες (άναμμα φώτων, κλείδωμα/ξεκλείδωμα).

Το νέο Jeep Renegade παραμένει ως έχει στις κινητήριες μονάδες, με δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε δύο υβριδικά συστήματα κίνησης: το e-Hybrid και το plug-in υβριδικό 4xe. Η πρώτη αποδίδει 130 ίππους και είναι ένα εξελιγμένο mild υβριδικό σύστημα, με αυξημένες δυνατότητες και πιο ενεργή συμμετοχή του ηλεκτροκινητήρα στην κίνηση του οχήματος.

H έκδοση 4xe είναι plug-in υβριδική, με απόδοση 190 ή 240 ίππους και σύστημα τετρακίνησης χάρη και στην ύπαρξη δεύτερου ηλεκτροκινητήρα στον πίσω άξονα.

Το νέο Jeep Renegade διατίθεται σε πέντε επίπεδα εξοπλισμού εκ των οποίων ακόμα και η βασική έκδοση είναι πλούσια εξοπλισμένη, περιλαμβάνοντας τον ψηφιακό πίνακα οργάνων, το νέο infotainment με ασύρματο Apple CarPlay και Android Auto, αυτόματο διζωνικό κλιματισμό, νέας σχεδίασης τιμόνι, ζάντες αλουμινίου 16”, κάμερα οπισθοπορείας και όλα τα προαπαιτούμενα στοιχεία άνεσης και ασφάλειας για ευχάριστη καθημερινότητα.

Το νέο Renegade είναι ήδη διαθέσιμο για παραγγελίες, με την τιμή του να ξεκινά από €28.900 για την έκδοση e-Hybrid και από τις €45.900 για την Plug-in Hybrid 4xe. Αξίζει να σημειώσουμε ότι όλες οι εκδόσεις καλύπτονται από 4 χρόνια (ή 160.000 km) εγγύησης για τα μηχανικά μέρη και 4 χρόνια οδικής βοήθειας.

Το ανανεωμένο Jeep Compass

Μικρές αλλά χαρακτηριστικές βελτιώσεις παρουσιάζει και το Jeep Compass για τη νέα χρονιά. Η εταιρία φρόντισε να το εφοδιάσει με σύστημα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2, το οποίο παρακολουθεί την κίνηση και κρατά το αυτοκίνητο στο κέντρο της λωρίδας.

Μάλιστα η συγκεκριμένη λειτουργία είναι πολύ πιο εξελιγμένη από τον ανταγωνισμό, καθώς αντιλαμβάνεται την θέση του αυτοκινήτου στην λωρίδα και την προσαρμόζει ανάλογα, χωρίς να χρειαστεί να φθάσει στα όρια του δρόμου.

Το νέο Compass διαθέτει περισσότερα από 80 στάνταρ και έξτρα χαρακτηριστικά ασφαλείας και προστασίας, όπως Drowsy Driver Detection, Full-Speed Forward Collision Warning with Active Braking και Pedestrian/Cyclist Automatic Emergency Braking.

Εφοδιάζεται επίσης με ψηφιακό πίνακα οργάνων 10,25 ιντσών και μια στάνταρ ψηφιακή οθόνη αφής infotainment 10,1 ιντσών, που τροφοδοτείται από το νέο σύστημα Uconnect 5 με ασύρματο Apple CarPlay και Android Auto.

Δίνοντας προτεραιότητα στην ηλεκτροκίνηση για να συνδυάσει τις επιδόσεις με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, το Compass προσφέρει δύο υβριδικά συστήματα κίνησης: τον plug-in υβριδικό κινητήρα 4xe και το e-hybrid σύστημα κίνησης.

Το plug-in υβριδικό σύστημα 4xe παρέχει δυνατότητα τετρακίνησης, ενώ η e-hybrid εκδοχή αποτελείται από ένα «ελαφρύ» υβριδικό σύστημα το οποίο όμως είναι ιδιαίτερα εξελιγμένο, και μέσα από διάφορα «σενάρια» κίνησης κάνει την μεγαλύτερη δυνατή εκμετάλλευση της ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως μέσα στην πόλη.

Οδηγώντας τα ανανεωμένα Jeep στην Ιταλία

Στην εκδήλωση που έγινε με επίκεντρο τις εγκαταστάσεις και την πίστα του Μπαλόκο, φυσιολογικά το μερίδιο του λέοντος είχε το Jeep Avenger e-Hybrid. Όμως είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε κάποια λίγα χιλιόμετρα τόσο με το Renegade όσο και με το Compass.

Όπως ήταν αναμενόμενο, με βάση το γεγονός ότι οι αλλαγές εστιάστηκαν κυρίως στο ψηφιακό και ηλεκτρονικό πακέτο υποστήριξης των δύο αυτοκινήτων, οι οδηγικές μας εντυπώσεις δεν διαφοροποιήθηκαν από αυτά που ήδη γνωρίζουμε από τα μοντέλα που κυκλοφορούν στην χώρα μας.

Παρά τα χρόνια που έχει στην αγορά, το Renegade δείχνει αρκετά σύγχρονο και ολοκληρωμένο στον τρόπο που κινείται στην άσφαλτο, διατηρώντας στο ακέραιο -ίσως περισσότερο από όλα τα άλλα- την αμερικανική «αύρα» ενός καθαρόαιμου Jeep.

Εύκολο και ευχάριστο στον χειρισμό του, έχει γίνει ακόμα πιο ικανό χάρη στα σύγχρονα υβριδικά σύνολα που το κάνουν ακόμα πιο πολιτισμένο στον δρόμο και με άνω του μέσου όρου ικανότητες εκτός ασφάλτου.

Στο Compass έχει τονιστεί ακόμα περισσότερο ο premium χαρακτήρα του, όντας και ένα αυτοκίνητο με πληθώρα παροχών για τους επιβάτες και μεγάλους χώρους.

Η ανάρτησή του παραμένει το δυνατό του χαρτί, καθώς απορροφά κάθε ανωμαλία που υπάρχει στους δρόμους, ενώ η πολύ καλή ηχομόνωση και οι εξαιρετικές προτάσεις σε υβριδικά σύνολα (ιδίως η κορυφαία plug-in) το καθιστούν μία ιδιαίτερα ελκυστική πρόταση για όσους θέλουν να έχουν μία αμιγώς ευρωπαϊκή πρόταση αλλά με εκείνη την ξεχωριστή αύρα που χαρακτηρίζει τα μοντέλα της Jeep.

Σε κάθε περίπτωση, η Jeep φαίνεται να έχει βρει τον δρόμο της σε ό,τι έχει να κάνει με το ευρωπαϊκό της κομμάτι, έχοντας μία σειρά μοντέλων (με κυρίαρχο βέβαια το νέο Avenger), τα οποία ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων αγοραστών χωρίς όμως να χαθεί η υπογραφή του «αμερικανικού ονείρου».

Το μέλλον διαγράφεται λαμπρό για την εταιρία επί ευρωπαϊκού εδάφους, με πολλά νέα μοντέλα και εκδόσεις να ετοιμάζονται για τα επόμενα χρόνια, και το γκρουπ Stellantis να φαίνεται ξεκάθαρα ότι δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη μάρκα και στο μεγάλο ιστορικό φορτίο που κουβαλά.

Καθόλου τυχαίο λοιπόν το γεγονός ότι όλα αυτά έγιναν μέσα στο «ναό» του Μπαλόκο, εκεί που δοξάστηκαν γενιές και γενιές μεγάλων στιγμών της αυτοκίνησης.

Πράξη υψηλού συμβολισμού που δείχνει ξεκάθαρα ότι η Jeep είναι πλέον μία παγκόσμια μάρκα, με την δυνατότητα να προσαρμόζει το DNA της σε κάθε αγορά, δημιουργώντας αυτοκίνητα με χαρακτήρα και προσωπικότητα.