Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Οδήγηση με σαγιονάρες: Παράνομη ή νόμιμη;

Ελλάδα 10:45
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οδήγηση με σαγιονάρες: Παράνομη ή νόμιμη;

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Οδήγηση με σαγιονάρες: Παράνομη ή νόμιμη;

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η… ασάφεια του Κ.Ο.Κ, οι δικές μας ερμηνείες, ο μύθος του ξυπόλητου οδηγού, η διακριτική ευχέρεια της αστυνομίας και άλλες τέτοιες ιστορίες από και προς την παραλία.

Advertisement
Advertisement

 

Τελικά μπορούμε να οδηγούμε με σαγιονάρες; Ή Θα «φάμε» πρόστιμο αντί για μεσημεριανό μετά το μπάνιο;

Το πρωινό μπάνιο δεν μπορεί να περιμένει. Η ζέστη γίνεται έντονη και αποζητούμε λίγες στιγμές δροσιάς και χαλαρότητας δίπλα στην θάλασσα. Για κάποιους χαλαρότητα και… ντύσιμο δεν ταιριάζουν και γι’ αυτό θα δείτε, πολλούς να οδηγούν με… μαγιό και Tshirt ή μόνο με μαγιό.

Advertisement
Advertisement

Το ίδιο συμβαίνει και αργά το μεσημέρι όπου η καλοκαιρινή ραστώνη, σε συνδυασμό με τη ζέστη μετά από μία ημέρα στη θάλασσα, μας κάνουν να αποζητούμε λίγη παραπάνω δροσιά και μία στιγμή/ώρα στην ησυχία του καταλύματος μας. Απλώνουμε μία πετσέτα στο κάθισμα και ξεκινάμε. Όσο για ρούχα, φοράμε τα λιγότερα δυνατά, ενώ για παπούτσια ούτε λόγος.

Έτσι κοινός παρανομαστής και στις δύο περιπτώσεις (κίνηση από ή προς την θάλασσα) η οδήγηση με σαγιονάρες ή ξυπόλυτοι. Τι από τα δύο είναι τελικά παράνομο;

Advertisement

Ψάχνοντας ανακαλύψαμε πως στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας δεν είναι τίποτα… σαφές.

Το άρθρο 13 του Κ.Ο.Κ. αναφέρει: «Ο οδηγός επιβάλλεται να έχει την, κατά τις σχετικές διατάξεις, προβλεπόμενη άδεια οδήγησης και την αναγκαία σωματική και διανοητική ικανότητα και να βρίσκεται σε κατάλληλη κατάσταση για να οδηγεί, οφείλει δε κατά το χρόνο της οδήγησης να είναι σε θέση να ελέγχει το όχημα ή τα ζώα του. Ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεων του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς. Ιδιαίτερα, απαγορεύεται να χρησιμοποιεί εν κινήσει ακουστικά που έχουν συνδεθεί με φορητά ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές, καθώς και τηλεοράσεως. Η εν κινήσει χρήση κινητού τηλεφώνου επιτρέπεται μόνο όταν αυτό είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται με ακουστικό ασύρματης επικοινωνίας». Οχι καλώδιο δηλαδή…

Advertisement

Όπως είδατε δεν αναφέρει κάτι για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να φοράμε παπούτσια, πόσο μάλλον τον τύπο τους. Ο καθένας από εμάς ερμηνεύει το άρθρο του ΚΟΚ όπως θέλει και κάθε καλοκαίρι αναβιώνει και το έθιμο του ξυπόλυτου οδηγού. Βέβαια το δικαίωμα να ερμηνεύουν τον ΚΟΚ, όπως θέλουν έχουν και τα όργανα της τάξης.

Τι γίνεται λοιπόν στην περίπτωση που η οδήγηση με σαγιονάρες ή χωρίς παπούτσια θεωρηθεί παράβαση;  Το πρόστιμο είναι 100 ευρώ και αφαιρείται η άδεια οδήγησης για έως και 30 ημέρες.

Advertisement

Για εμάς η οδήγηση με σαγιονάρες ή χωρίς αυτές, ίσως να γίνεται και επικίνδυνη, αφού η αίσθηση που έχετε από τα πεντάλ δεν είναι η σωστή, ενώ αν το πόδι γλιστρήσει σε λάθος πεντάλ το κακό μπορεί να γίνει εύκολα.

Έτσι, καλό είναι να έχετε στο αυτοκίνητο ένα ζευγάρι κλειστά παπούτσια (ή σανδάλια πεζοπορίας),  ώστε ακόμα και γυρνώντας από την παραλία να τα φορέσετε και να οδηγήσετε χωρίς πρόβλημα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Big Brother είναι εδώ: Κάμερες, ραντάρ, drones
6+1 tips για περισσότερη δροσιά στο αυτοκίνητο
Τι είναι εξίσου επικίνδυνο με το αλκοόλ στην οδήγηση;