Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ωδή στο θρυλικό Fiat 131 Abarth Rally

Ελλάδα 14:23
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ωδή στο θρυλικό Fiat 131 Abarth Rally

ΝΕΑ

Ωδή στο θρυλικό Fiat 131 Abarth Rally

ΝΕΑ

Ένα από τα μοντέλα που σημάδεψαν την αγωνιστική δεκαετία του ’70, το Fiat 131 Abarth Rally «αναβιώνει» στα χέρια του σχεδιαστή Gabriel Nemeth.

Advertisement
Advertisement

 

Ο Nemeth, ο οποίος εργάζεται ως σχεδιαστής στην Mercedes-Benz, αποφάσισε να δοκιμάσει την καλλιτεχνική του φύση δημιουργώντας στον υπολογιστή του ένα ψηφιακό αποτύπωμα του Fiat 131 Abarth Rally. Οι σχεδιαστικές τροποποιήσεις είναι αρκετές, με σημαντικότερη αυτή της απόρριψης των τετραγωνισμένων επιφανειών που διέθετε το αρχικό μοντέλο. Τη θέση τους έχουν πάρει καμπύλες μορφές μετάλλου, που δίνουν μία «άγρια» ομορφιά, ενώ το δικό τους σημαντικό ρόλο έχουν τα αεροδυναμικά βοηθήματα, οι αεραγωγοί και τα LED διπλά στρογγυλά εμπρός φωτιστικά σώματα. Εννοείται πως υπάρχουν τονισμένοι θόλοι για να μπορούν να φιλοξενήσουν τους μεγάλους τροχούς, ο πίσω διαχύτης και τα πασίγνωστα λογότυπα του χορηγού, της αεροπορικής εταιρείας Alitalia.

Advertisement
Advertisement

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία φίλοι των ράλι θα θυμούνται το Fiat 131 Abarth να κατακτά τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή τόσο το 1977 και 1978, όσο και το 1980, με οδηγούς τους Μάρκου Άλεν και Βάλτερ Ρερλ. Tο 131 Rally αποτέλεσε προϊόν συνεργασίας των Fiat και Abarth και έκανε το επίσημο ντεμπούτο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τον Ιανουάριο του 1976, κατακτώντας από την πρώτη στιγμή τις καρδιές οδηγών και φίλων του σπορ. Κάτω από το καπό διέθετε έναν δίλιτρο κινητήρα, δανεισμένο από τη Lancia Beta, με απόδοση 240 ίππων, ο οποίος συνεργαζόταν με ένα ασυγχρόνιστο κιβώτιο πέντε σχέσεων. Πρωτοποριακή για την εποχή του ήταν η ανάρτηση με ρυθμιζόμενες αντιστρεπτικές εμπρός και πίσω, που του έδινε πλεονέκτημα, έναντι των ανταγωνιστών του, χαρίζοντάς του εξαιρετική οδική συμπεριφορά.