Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ο Trump κάνει πίσω στους δασμούς για τα αυτοκίνητα από την Ευρώπη

Ελλάδα 12:16
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ο Trump κάνει πίσω στους δασμούς για τα αυτοκίνητα από την Ευρώπη

ΝΕΑ

Ο Trump κάνει πίσω στους δασμούς για τα αυτοκίνητα από την Ευρώπη

ΝΕΑ

Μετά τη χθεσινή συνάντηση του με τον Jean-Cluade Juncker, ο Donald Tump συμφώνησε να μην επιβάλουν οι Η.Π.Α. δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων για όσο διάστημα διαρκούν οι συνομιλίες για την εξάλειψη των εισαγωγικών δασμών, των κρατικών ενισχύσεων και άλλων φραγμών στο διμερές εμπόριο Η.Π.Α.-Ε.Ε. ΣΠΥΡΟΣ ΧΩΤΟΣ (sh@newsauto.gr)

Advertisement
Advertisement

Όπως λοιπόν μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Trump μετά το πέρας της συνάντησης έκανε λόγο για μια «σπουδαία ημέρα» για το ελεύθερο εμπόριο και για μια «νέα φάση» στις σχέσεις ανάμεσα στις Η.Π.Α. και την ΕΕ, ανακοινώνοντας πως τα δύο μέρη προτίθενται να κινηθούν αμοιβαία προς τον σκοπό να υπάρχουν «μηδέν τελωνειακοί δασμοί» στις ανταλλαγές τους στη βιομηχανία.

Σε ό,τι αφορά στα αυτοκίνητα συμφωνήθηκε προς το παρόν και για όσο διαρκούν οι συνομιλίες να μην επιβληθεί κανένας νέος τελωνειακός δασμός στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα στις Η.Π.Α. – θυμίζουμε ότι ο Trump είχε απειλήσει ότι θα επιβληθεί φόρος 20% στην εισαγωγή αυτοκινήτων από την Ε.Ε. ως αντίποινα για τους δασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα αμερικάνικα προϊόντα.

Παράλληλα, ο Trump υποσχέθηκε να «εργαστεί για την επίλυση» του ζητήματος των πρόσθετων τελωνειακών δασμών 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο που εισάγουν οι Η.Π.Α. από την Ευρώπη. Είναι άλλωστε αυτοί οι δασμοί, που τέθηκαν σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου, οι οποίοι έχουν πυροδοτήσει την ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες.

Advertisement
Advertisement

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Άλτμαϊερ εμφανίστηκε πιο ενθουσιώδης, χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες «σημαντική πρόοδο» που θα βοηθήσει στην αποφυγή εμπορικού πολέμου και θα σώσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Trump Juncker