Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Ο Πρόεδρος της Volvo μιλά στο NewsAuto

Ελλάδα 9:30
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ο Πρόεδρος της Volvo μιλά στο NewsAuto

MIRROR

Ο Πρόεδρος της Volvo μιλά στο NewsAuto

MIRROR

Το πρόσφατο ταξίδι μας στο Γκέτεμποργκ είχε το XC90 και την ασφάλεια σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Το μεγάλο SUV εφοδιάζεται με ό,τι τεχνολογικά πιο «αιχμηρό» διαθέτει η Volvo αυτή τη στιγμή. Συστήματα όπως το Run-off road protection που προστατεύει οδηγό και επιβάτες κατά την έξοδο του οχήματος από το δρόμο, εμφανίζονται για πρώτη φορά στο XC90. Παρακολουθήσαμε ζωντανά τη διαδικασία στο πεδίο δοκιμών της Volvo, στην έδρα της εταιρείας (δείτε ΕΔΩ video και φωτογραφίες).

Advertisement
Advertisement

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΣ

Αμέσως μετά είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Volvo Group. Στη συζήτηση με τον Hakan Samuelsson μας απασχόλησαν το λανσάρισμα του XC90, το όραμα της σουηδικής μάρκας για μηδενικές απώλειες ανθρώπινης ζωής μέσα στα αυτοκίνητά της, η αυτόνομη οδήγηση αλλά και τα μελλοντικά μοντέλα. «Ένα Volvo πρέπει να είναι πολυτελές αλλά και διαφορετικό. Δεν μπορεί να είναι ένα αντίγραφο», συνόψισε τη φιλοσοφία του για την εταιρεία της οποίας είναι επικεφαλής.

NewsAuto: Αν θεωρήσουμε ότι το νέο S60 ήταν ένα αυτοκίνητο που σηματοδότησε μία νέα αρχή για τη Volvo, τι αντιπροσωπεύει το νέο XC90;

Advertisement
Advertisement

Hakan Samuelsson: Το XC90 είναι το πρώτο αυτοκίνητο της νέας εποχής για τη Volvo, με εντελώς νέα αρχιτεκτονική. Είναι το πρώτο αυτοκίνητο που εξελίξαμε εξολοκλήρου μέσα στην εταιρεία. Είναι 100% ένα Volvo, ένα τεράστιο βήμα προς τα μπροστά. Μέσω της νέας αρχιτεκτονικής θα ανανεώσουμε όλη τη γκάμα μας μέσα στα επόμενα 4 χρόνια.

ΝΑ: Ποια είναι η φιλοσοφία σας για τη Volvo;

ΗS: Το Volvo οφείλει να είναι ένα πολυτελές αυτοκίνητο αλλά και διαφορετικό ταυτόχρονα. Δεν μπορεί να είναι ένα αντίγραφο. Οπότε πρέπει να βρούμε μία ισχυρή ταυτότητα για τη Volvo. Ένα αυτοκίνητο της μάρκας μας πρέπει να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του κατόχου του αλλά και να τον κάνει να νιώθει σημαντικός. Η σχεδίαση και η πρακτικότητα είναι πολύ σημαντικές παράμετροι, όμως – όπως παρουσιάσαμε στην εκδήλωση – είναι ένα αυτοκίνητο που προστατεύει ό,τι πιο σημαντικό για αυτόν: την ασφάλεια της οικογένειάς του. Ταυτόχρονα όμως προστατεύει και το περιβάλλον. Είναι κάτι που οι πελάτες των premium brands θέλουν να εξασφαλίσουν. Είναι αυτό που εμείς αποκαλούμε «νέο premium». Και αυτό το προσφέρει η Volvo.

Advertisement

ΝΑ: Το Vision 2020 (για μηδενικούς θανάτους ή σοβαρούς τραυματισμούς μέσα σε νέα Volvo το έτος 2020) είναι ένας φιλόδοξος ή ρεαλιστικός στόχος;

ΗS: Το όραμα πρέπει να είναι πάντα ξεκάθαρο. Δεν μπορούμε να πούμε «στόχος μας είναι να χάνουν τη ζωή τους 20 άτομα». Δεν είναι τόσο στόχος όσο φιλοσοφία. Σήμερα παρουσιάσαμε πώς εργαζόμαστε πάνω σε αυτό. Δεν έχει να κάνει με 5 αστέρια στις δοκιμές πρόσκρουσης του Euro NCAP. Εξετάζουμε και αναλύουμε πραγματικά σενάρια και πραγματοποιούμε τις δικές μας δοκιμές. Το crash test για έξοδο από το δρόμο δεν επιβάλλεται από κάποια αρχή, είναι δική μας πρωτοβουλία. Είναι κάτι πιθανό να συμβεί στην πραγματική ζωή και θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε. Η παθητική ασφάλεια είναι σημαντική αλλά προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ότι ένα αυτοκίνητο της Volvo θα αποφύγει τη σύγκρουση. Το πραγματικά σημαντικό επόμενο βήμα είναι η αυτόνομη οδήγηση. Είναι κάτι απαραίτητο για να πετύχουμε το όραμά μας για μηδενικές απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Advertisement

ΝΑ: Τι πρέπει να περιμένουμε από τη Volvo μέσα στα επόμενα χρόνια;

HS: Να συνεχιστεί η ανάπτυξη της εταιρείας. Αυξήσαμε τις πωλήσεις μας στην Ευρώπη και φιλοδοξούμε να διπλασιάσουμε το μερίδιό μας στη συγκεκριμένη αγορά. Μέσα στα επόμενα χρόνια θα παρουσιάσουμε και μικρότερα αυτοκίνητα. Η σειρά 40 θα ανανεωθεί και θα εμπλουτιστεί με νέες παραλλαγές του μικρομεσαίου μοντέλου.

Advertisement