Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ο νέος υπέρ-υπολογιστής της Skoda

Ελλάδα 0:03
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ο νέος υπέρ-υπολογιστής της Skoda

ΝΕΑ

Ο νέος υπέρ-υπολογιστής της Skoda

ΝΕΑ

H Skoda δεν είναι πλέον μόνο ο κορυφαίος κατασκευαστής αυτοκινήτων της Τσεχίας. Από και στο εξής παίρνει τα ηνία και στους τομείς της τεχνολογίας πληροφοριών (IT) και ψηφιοποίησης χάρη στο νέο βιομηχανικής εφαρμογής υπερυπολογιστή της.

Advertisement
Advertisement

 

Οι 6.500 server που καταλαμβάνουν 1.700 τ.μ. και τα καλώδια που φτάνουν σε μήκος τα 210 χλμ. δεν λένε ούτε τη μισή αλήθεια για το νέο υπερυπολογιστή της Skoda που δίνει πλέον σημαντικά μεγαλύτερες δυνατότητες στους τεχνικούς της εταιρίας στην εξέλιξη των μελλοντικών της μοντέλων.

Advertisement
Advertisement

Το ρεύμα που μπορεί να καταναλώσει ο νέος υδρόψυκτος υπερυπολογιστής, με τις “μηχανές” του να δουλεύουν σε πλήρη ισχύ (24.192 πυρήνες!), είναι 10 megawatts, ενώ το νερό που χρησιμοποιείται για την ψύξη του, αξιοποιείται για την θέρμανση του κτιρίου. Παράλληλα ρίχνει την θερμοκρασία του, χωρίς ηλεκτρισμό, με την “βοήθεια” του αέρα του περιβάλλοντος.

Προς το παρόν η υπολογιστή του ισχύς ανέρχεται στα δύο PetaFlops (δύο τετράκις εκατομμύρια υπολογισμοί το δευτερόλεπτο). Στο μέλλον αυτός ο αριθμός θα ανέβει στα 15 PetaFlops και θα επιτρέπει ακόμη πιο σύνθετους υπολογισμούς 10 φορές ταχύτερα από ό,τι σήμερα.

Advertisement

Ο νέος υπολογιστής, στο νεο Κέντρο Δεδομένων της εταιρίας, στην Μλάντα Μπόλεσλαβ της Τσεχίας, είναι μόλις… 67 δισ. φορές ισχυρότερος από τον πρώτο βιομηχανικό υπολογιστή που εγκατέστησε και χρησιμοποίησε η Skoda το μακρινό 1969.

Ο υπερυπολογιστής θα χρησιμοποιηθεί φυσικά από την Skoda για την εξέλιξη των μοντέλων της και ειδικότερα για να διεξάγει προσομοιώσεις που αφορούν κινητήρες, αεροδυναμική (για πρώτη φορά για τους Τσέχους και αεροακουστικής) αλλά και δοκιμές πρόσκρουσης.

Advertisement

skoda υπολογιστής

Με την λειτουργία του υπερυπολογιστή να μην σταματά ουσιαστικά ποτέ, το Κέντρο Δεδομένων της Skoda χρησιμοποιήσει ως back up δύο σύγχρονες γεννήτριες πετρελαίου που μπαίνουν σε λειτουργία σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος, με το UPS του υπολογιστή να δίνει περιθώριο 8 δευτερολέπτων για την ενεργοποίησή τους.

Δείτε περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί.

Advertisement