Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

O εξυπνάκιας: Με αλάρμ στη ΛΕΑ

Ελλάδα 23:42
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

O εξυπνάκιας: Με αλάρμ στη ΛΕΑ

ΝΕΑ

O εξυπνάκιας: Με αλάρμ στη ΛΕΑ

ΝΕΑ

O Έλληνας είναι εφευρετικός από την φύση του. Ιδίως όταν πρόκειται να αδιαφορήσει για τους νόμους και αυτή τη ΛΕΑ που την έχει μεγάλο… άχτι.

Advertisement
Advertisement

Μετά από πολλές δεκαετίες στον πολιτισμένο κόσμο (έστω και στην άκρη του, μεταξύ Δύσης και Ανατολής), και έχοντας αποκτήσει αυτοκινητόδρομους εδώ και δυο γενιές, οι Έλληνες αποφάσισαν ότι έφθασε η ώρα να συζητήσουμε σοβαρά το θέμα της ΛΕΑ.

Και είναι αλήθεια ότι έστω και καθυστερημένα, γίνονται τους τελευταίους μήνες σοβαρές προσπάθειες ώστε να κατανοήσει το ανυπότακτο ελληνικό DNA ότι αυτή η λωρίδα ασφάλτου δεν είναι προς εξυπηρέτηση κάθε έξυπνου κόντρα στον βλάκα που περιμένει στην ουρά.

Αλλά έχει διαφορετική χρήση, και πρέπει να μένει ανοιχτή. Πες-πες, και με τον φόβο των περιπολιών της Τροχαίας που έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, οι Έλληνες φαίνεται να συμβιβάζονται με την ιδέα ότι η ΛΕΑ είναι κάτι που πρέπει να σεβόμαστε όλοι.

Advertisement
Advertisement

Η χθεσινή μετεκλογική επιστροφή με το απίστευτο μποτιλιάρισμα στην Αθηνών-Κορίνθου, επιβεβαιώνει ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση. Για πρώτη φορά η ΛΕΑ δεν είχε φρακάρει και γενικά υπήρχε μία εμφανής προσαρμογή του ανυπόταχτου Έλληνα στο νόμο.

Όμως δεν θα μπορούσαν και πάλι να λείπουν οι έξυπνοι της υπόθεσης. Αυτοί που βρήκαν έναν νέο τρόπο για να κυκλοφορούν στην ΛΕΑ, αλλά με άλλοθι. Και το άλλοθι αυτό είναι τα αναμμένα αλάρμ!

Αυτή η νέα μόδα κάνει την εμφάνισή της τον τελευταίο καιρό. Και είναι προφανές ότι πρόκειται για μία ακόμα από τις χαρακτηριστικές εκδηλώσεις εφευρετικότητας της φυλής για να κάνει του κεφαλιού της.

Advertisement

Ο οδηγός που κινείται με τα αλάρμ στην ΛΕΑ θέλει -υποθέτουμε- να δείξει στους άλλους ότι έχει κάποιο πρόβλημα που τον πιέζει να φθάσει στο κοντινότερο νοσοκομείο. Και έτσι μπορεί να κάνει χρήση του απαγορευμένου καρπού και να αδιαφορεί για τα βλέμματα των υπολοίπων. Και για τις επιπτώσεις του νόμου.

Advertisement

Όμως δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις. Αλλά για πολλούς. Για την ακρίβεια, οι περισσότεροι οδηγοί που μπαίνουν στην ΛΕΑ είναι πλέον με αναμένα τα αλάρμ. Ακόμα και μία χρυσαφί BMW Μ4 η οποία περνούσε τα σταματημένα αυτοκίνητα με ταχύτητες πάνω από τα 100 χλμ/ώρα.

Αυτό όμως πέρα από λάθος είναι και μία πράξη που τιμωρείται. Σύμφωνα με τον ΚΟΚ τα αλαρμ ή φώτα έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιούνται μόνο όταν το όχημα έχει ακινητοποιηθεί ώστε να ειδοποιηθούν οι άλλοι οδηγοί.

Επίσης μπορούν να τεθούν σε λειτουργία όταν κινδυνεύουν άλλοι οδηγοί από το δικό μας όχημα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η χρήση των αλαρμ απαγορεύεται και έχει και πρόστιμο 20 ευρώ.

Advertisement

Συνεπώς, η χρήση των αλάρμ όχι μόνο δεν απαλλάσσει όσους τα χρησιμοποιούν στη ΛΕΑ αλλά προσθέτει και ένα έξτρα ποσό στο πρόστιμο που έτσι και αλλιώς θα λάβουν όταν θα τους σταματήσει η Τροχαία.

Οι εξυπνάκηδες λοιπόν καλό θα ήταν να σταματήσουν αυτή τη νέα μόδα και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Οι Έλληνες φαίνεται ότι σιγά-σιγά αρχίζουν να κατανοούν την σημασία της ΛΕΑ και να σέβονται το νόμο και τους άλλους οδηγούς. Λίγοι ακόμα πονηροί να εκλείψουν και επιτέλους θα νιώσουμε ότι ανήκουμε στον πολιτισμένο κόσμο.

ΥΓ. Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι στη ΛΕΑ απαγορεύεται να κυκλοφορούν και οι μοτοσικλέτες. Ιδίως όταν την χρησιμοποιούν ως λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας με ασύλληπτες ταχύτητες. Ψιλά γράμματα ακόμα. Και μάλλον εδώ θα χρειαστούμε κάποιες δεκαετίες ακόμα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δείτε το ντου της αστυνομίας στις ΛΕΑ (+video)
Μέχρι και ισόβια κάθειρξη για όσους μπαίνουν στη ΛΕΑ
Ελλάδα: Ποια ισόβια κάθειρξη; Η παραβίαση της ΛΕΑ πάει… σύννεφο