Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Νοσηλεύτηκες; Σε αναστολή η άδεια οδήγησης!

Ελλάδα 9:33
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Νοσηλεύτηκες; Σε αναστολή η άδεια οδήγησης!

ΝΕΑ

Νοσηλεύτηκες; Σε αναστολή η άδεια οδήγησης!

ΝΕΑ

Ποιες ιατρικές καταστάσεις αναφέρονται υποχρεωτικά στο υπουργείο Μεταφορών ξένου κράτους από γιατρούς και νοσηλευτές.

Advertisement
Advertisement

Έναν μοναδικό τρόπο έχει επιλέξει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών του Καναδά ώστε να διασφαλίσει το υψηλό επίπεδο οδικής ασφάλειας και οι ηλικιωμένοι ή άλλοι νεώτεροι σε ηλικία ασθενείς μην μπορούν να οδηγούν σε περίπτωση σοβαρής επιπλοκής της υγείας τους και βέβαια να μην μπορούν με διάφορους τρόπους να «ξεγελάσουν» τις Αρχές!
Αρχικά στον Καναδά όποιος πολίτης νοσηλευτεί σε κάποιο νοσοκομείο το ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό είναι υποχρεωμένο ανάλογα με την βαρύτητα της κάθε περίπτωσης να ενημερώσουν άμεσα στο υπουργείο Μεταφορών ώστε να ανασταλεί προσωρινά η άδεια οδήγησης του ασθενή.

Ναι σωστά διαβάσατε! Όταν ένας ασθενής μεταφερθεί στο νοσοκομείο και διαγνωστεί ότι πέρασε έστω και ένα πολύ ελαφρύ εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο αυτομάτως αναστέλλεται προσωρινά η άδεια οδήγησής του.

Advertisement
Advertisement

Με αυτό τον τρόπο τόσο οι οδηγοί όσο και το κράτος προστατεύει τους υπόλοιπους οδηγούς καθώς είναι παγκοσμίως γνωστό ότι ένας άνθρωπος που έχει περάσει ελαφρύ εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο μπορεί ανά πάσα στιγμή να πάθει κάτι πολύ χειρότερο και αν αυτό συμβεί κατά την διάρκεια της οδήγησης τότε μπορεί να αποβεί μοιραίο όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για άλλους διερχόμενους οδηγούς.

Η διαδικασία είναι απλή καθώς ο ασθενής δεν κάνει απολύτως τίποτα και κατά την εισαγωγή του σε κάποιο νοσοκομείο του Καναδά οι γιατροί ή οι νοσηλευτές είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν το υπουργείο Μεταφορών για την κατάσταση της υγείας του και κατόπιν να ανασταλεί η άδεια οδήγησής του. Μόλις ο ασθενής συνέλθει τότε το υπουργείο Μεταφορών τον ενημερώνει να παραδώσει την άδεια οδήγησής του μέχρι να βελτιωθεί η κλινική του κατάσταση και να λάβει την έγκριση των γιατρών ώστε να μπορεί να οδηγήσει και πάλι το όχημά του.

Μέχρι να λάβει την βεβαίωση των ιατρών σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγήσει!

Advertisement

Στην Ελλάδα αντίθετα όχι μόνο δεν ενημερώνεται κανένας για τα ελαφριά ή βαριά εγκεφαλικά ή καρδιακά επεισόδια αλλά κάποιοι «πονηροί» ηλικιωμένοι ή μη, πληρώνουν πολλά χρήματα για να μπορούν να ανανεώνουν παράνομα τις άδειες οδήγησής τους αδιαφορώντας για την οδική ασφάλεια ή τις ζωές των άλλων διερχόμενων οδηγών. Βέβαια κάποιοι άλλοι έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω και δεν συνταγογραφούν τα φάρμακα που όταν τα λαμβάνουν απαγορεύεται να οδηγούν ώστε να μην φαίνονται στο βιβλιάριο υγείας τους ή στην ιατρική τους καρτέλα

Advertisement

Τι λέει το υπουργείο Μεταφορών του Καναδά

Το υπουργείο Μεταφορών του Καναδά γνωρίζει ότι η αναστολή της άδειας οδήγησης είναι απογοητευτική και η διαδικασία ανάκτησης της μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και έχει εκδώσει ένα ενημερωτικό φυλλάδιο στο οποίο εξηγεί γιατί υποβάλλονται αναφορές στο Υπουργείο και πώς οι ασθενείς οδηγοί μπορούν να πάρουν πίσω την άδεια οδήγησής τους.

Γιατί ανεστάλη η άδεια μου;

Advertisement

Ο νόμος για την κυκλοφορία οχημάτων στους αυτοκινητόδρομους ορίζει κανόνες για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης ώστε να αναφέρουν ορισμένες ιατρικές καταστάσεις στο υπουργείο Μεταφορών. Σύμφωνα με το νόμο, οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι υπάλληλοι πρέπει να αναφέρουν καταστάσεις που μπορούν να εμποδίσουν κάποιον να οδηγεί με ασφάλεια.

Η αναφορά πραγματοποιείται από γιατρό, νοσηλευτή ή οπτομέτρη και ο ασθενής θα πρέπει να εμφανίζει μια συγκεκριμένη ιατρική πάθηση που έχει ως αποτέλεσμα την αναστολή της άδειας οδήγησης.

Διακριτική αναφορά επίσης μπορεί να γίνει από γιατρό, νοσηλευτή, οπτομέτρη ή εργοθεραπευτή και αφορά σε ιατρικές παθήσεις που ενέχουν κινδύνους για την οδική ασφάλεια. Βέβαια υπάρχουν διακριτικές αναφορές που δεν οδηγούν σε αναστολή της άδειας οδήγησης.

Ιατρικές καταστάσεις που είναι υποχρεωτική η αναφορά

Ιατρικές καταστάσεις που επηρεάζουν την ικανότητα ενός ατόμου να θυμάται, να μαθαίνει νέα πράγματα, να συγκεντρώνεται, να αντιδρά γρήγορα, να σχεδιάζει ή να παίρνει αποφάσεις, με τρόπο που περιορίζει σοβαρά την ικανότητά του να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες. Παραδείγματα περιλαμβάνουν άνοια, εγκεφαλική βλάβη και όγκο στον εγκέφαλο.

Επίσης η ξαφνική ανικανότητα  η οποία περιλαμβάνει ιατρικές καταστάσεις που ενέχουν κίνδυνο ξαφνικής ή απροσδόκητης αδυναμίας οδήγησης με ασφάλεια οδηγούν σε αναστολή της άδειας οδήγησης. Είναι πιθανό να συμβούν περισσότερες από μία φορές. Παραδείγματα περιλαμβάνουν επιληπτικές κρίσεις, λιποθυμίες και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η κινητική ή αισθητηριακή βλάβη περιλαμβάνει ιατρικές παθήσεις που βλάπτουν τη μυϊκή δύναμη και τον έλεγχο, την κίνηση και την αίσθηση. Παραδείγματα περιλαμβάνουν νευρολογικές παθήσεις, τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού και απώλεια άκρου.

Η βλάβη όρασης περιλαμβάνει προβλήματα όρασης και άλλα προβλήματα όρασης. Παραδείγματα περιλαμβάνουν μειωμένη όραση ακόμη και όταν φοράτε γυαλιά ή φακούς επαφής και διπλή όραση.

Η διαταραχή μη ελεγχόμενης χρήσης ουσιών περιλαμβάνει πόθους για μια ουσία και δυσκολία στον έλεγχο του πόσο ή πόσο συχνά το άτομο τη χρησιμοποιεί παρά τους κινδύνους και τις παρενέργειές της. Επιπλέον, το άτομο δεν ακολουθεί τις συστάσεις θεραπείας (π.χ. λήψη θεραπείας εθισμού).

Οι ψυχιατρικές ασθένειες  περιλαμβάνουν οξεία ψύχωση ή σοβαρές ανωμαλίες της αντίληψης (π.χ. δυσκολία στη γνώση του τι είναι πραγματικό και τι όχι). Περιλαμβάνουν επίσης καταστάσεις όπου ένα άτομο έχει ένα σχέδιο αυτοκτονίας που αφορά ένα όχημα ή σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ένα όχημα για να βλάψει άλλους.

Πώς ο ασθενής θα γνωρίζει ότι έχει ανασταλεί το δίπλωμά του;

Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης που αναφέρει την κατάσταση του ασθενή στο υπουργείο Μεταφορών δεν χρειάζεται να σας πει ότι έκανε αναφορά. Ωστόσο, το υπουργείο Μεταφορών συμβουλεύει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να ενημερώνουν τους ασθενείς.

Όταν ανασταλεί κάποια άδεια οδήγησης το υπουργείο Μεταφορών θα στείλει ειδοποίηση αναστολής στον ασθενή. Θα στείλει επίσης μια επιστολή που εξηγεί ποιες πληροφορίες πρέπει ο ασθενής να αποστείλει στο Υπουργείο, ώστε να μπορέσει να εξετάσει την ενεργοποίηση και πάλι της άδεια οδήγησής του. Οι πληροφορίες που χρειάζεται το υπουργείο Μεταφορών εξαρτώνται από την ιατρική κατάσταση.

Η ειδοποίηση αναστολής της άδεια οδήγησης και η επιστολή πηγαίνουν στη διεύθυνση κατοικίας που έχει στο αρχείο το υπουργείο Μεταφορών. Είναι η ίδια διεύθυνση που υπάρχει στην άδεια οδήγησης.

Πως μπορεί κάποιος να ενεργοποιήσει και πάλι την άδεια οδήγησής του;

Η διαδικασία ανάκτησης της άδειας οδήγησης είναι απλή και περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

1.Διαβάστε την επιστολή του υπουργείου Μεταφορών.

Η επιστολή θα σας πει γιατί ανεστάλη η άδειά σας και ποιες πληροφορίες και έντυπα χρειάζεται το Υπουργείο, ώστε να εξετάσει το ενδεχόμενο ενεργοποίησης και πάλι της άδειάς σας.

2.Λάβετε ιατρική τεκμηρίωση.

Ο μόνος τρόπος για να ληφθεί υπόψη η άδειά σας για επαναφορά είναι να ζητήσετε από έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης να συμπληρώσει τυχόν έντυπα που σας έστειλε το υπουργείο Μεταφορών.

Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης που συμπληρώνει την ιατρική τεκμηρίωση δεν χρειάζεται να είναι το άτομο που ανέφερε την ιατρική σας κατάσταση.

3.Στείλτε την ιατρική τεκμηρίωση στο υπουργείο Μεταφορών όπου θα εξεταστεί η αίτησή σας αλλά και η ιατρική τεκμηρίωση.

Ο έλεγχος πραγματοποιείται γενικά εντός 30 εργάσιμων ημερών (έξι εβδομάδες). Στη συνέχεια, το Υπουργείο Μεταφορών θα σας στείλει μια ειδοποίηση μέσω ταχυδρομείου για να σας ενημερώσει εάν μπορείτε να οδηγείτε νόμιμα ή εάν πρέπει να του στείλετε περισσότερες πληροφορίες.

Η άδεια σας θα αποκατασταθεί εάν πληρούνται δύο προϋποθέσεις:

Η ιατρική τεκμηρίωση από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σας δείχνει ότι πληροίτε τα ιατρικά πρότυπα του υπουργείο Μεταφορών για οδήγηση και επίσης περάσατε τη πρακτική αξιολόγηση εάν σας ζητηθεί.

Δεν έχετε απλήρωτα τέλη ή άλλες απαιτήσεις στο μητρώο οδήγησης.

Υποβολή ένστασης για την αναστολή της άδειας σας

Εάν η άδειά σας δεν ενεργοποιηθεί, ο ασθενής μπορεί να υποβάλετε ένσταση στο Εφετείο Αδειών Χρήσης Οδήγησης αλλά η υποβολή ένστασης δεν εγγυάται ότι θα λάβετε πίσω την άδειά σας. Το δικαστήριο προσφυγών για άδεια χρήσης θα προγραμματίσει μια ακρόαση που θα πραγματοποιηθεί εντός 30 ημερών από τη λήψη του συμπληρωμένου εντύπου προσφυγής, της πληρωμής και των σχετικών ιατρικών εκθέσεων. Εάν η έφεσή σας είναι επιτυχής, το δικαστήριο θα διατάξει το υπουργείο Μεταφορών να επαναφέρει την άδειά σας.

Το υπουργείο Μεταφορών πάντως ενημερώνει ότι η διαδικασία για την επαναφορά μιας άδειας ή την έφεση μιας αναστολής μπορεί να είναι χρονοβόρα, δαπανηρή και απογοητευτική…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πάρτε άμεσα μέτρα για τους ηλικιωμένους οδηγούς
To κόλπο της ανανέωσης άδεια οδήγησης για παππούδες και γιαγιάδες!
Αποκλειστικό: Έτσι θα γίνονται οι νέες αδιάβλητες εξετάσεις για δίπλωμα!